Дуванџије траже од УИО да одустане од наплате ПДВ

Организатори производње дувана у БиХ најављују да ће обуставити откуп и да сљедеће године неће ни уговарати производњу с пољопривредницима, уколико Управа за индиректно опорезивање не одустане од наплате ПДВ-а на претпостављену производњу. Пољопривредници поручују да ће тиме бити угашена егистенција на стотине породица.

Република Српска 30.09.2020 | 20:14
Дуванџије траже од УИО да одустане од наплате ПДВ

Дуванџије криве Управу за индиректно опорезивање да, упркос њиховим жалбама, не одустаје од обрачуна ПДВ-а по количини датог сјеменског материјала прозвођачима. То се обрачунава по основу најбољег приноса, што је, кажу, немогуће постићи.

“Имамо огромне проблеме као организатор производње и доведени смо у ситуацију да размишљамо сада да обуставимо откуп дувана и да производњу не уговорамо за сљедећу годину”, каже савјетник у предузећу “Дуван” из Бијељине Светозар Михајловић.

Произвођачи огорчени. Доћи ће до гашења производње, радници ће остати без посла, каже Драган Јовић, произвођач дувана из Доње Чађавице.

Из Управе за индиректно опорезивање у више наврата је речено да су нова пореска задужења уведена како би се стало у крај црном тржишту. На овај проблем указују и у Министарству пољопривреде Српске.

Дуванџије тврде да инспекције не ради свој посао, а црно тржиште цвјета јер је подстицај недовољан. Откупна цијена дувана је три марке по килограму, а паклица цигарета из године у годину све скупља и на крају кратких рукава остају само произвођачи дувана, указују дуванџије, тако да је само у овој години 20 одсто површина мање под овом културом.

БН ТВ 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

30.09.2020 18:28

Удружите се , купите половну фабрику цигарета , оснујте управни одбор (наравно и надзорни одбор) , запослите на уговор доброг економисту и правника , запослите онолико радника у производњи колико је максимално потребно , унајмите стручњака који ће вам створити добар "бренд" за тржиште БиХ (а зашто не и друга тржишта) и проблем је рјешен али само под једним условом а то је да уз све набројано имате квалитетан производ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

30.09.2020 19:39

"Квалитетан производ".

Name

@распучин

30.09.2020 20:51

Шта си добио ништа. држава узима 80% кроз акцизе у томе је пробем,

Name

Вики

30.09.2020 18:53

Па зашто држава даје подстицаје кад су све фабрике дувана у БиХ пропале, а све што се убере заврши на црном тржишту!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

30.09.2020 20:27

Будите као Кубанци па правите кубе, продајете касније на црно Увек ће бити купаца. Преостали дуван исецкајте и продајете, има доста људи који пуше луле, а биће их још више. Зајеби државу, ионако не постоји

ОДГОВОРИТЕ