Воћари пријете тужбом владиним институцијама

Воћари из седам села са територије Градишке, који су погођени градом незадовољни су реакцијом надлежних институција на штету која је настала у њиховим воћњацима. Зато су се окупили и сами формирали комисију која ће, како тврде, процијенити штету на засадима јабуке.

Република Српска 30.09.2020 | 18:24
Воћари пријете тужбом владиним институцијама

Очекују помоћ ресорног министарства, у противном најављују и тужбе.

Штете на воћњацима јабуке су огромне, кажу воћари, јер у појединим засадима град је уништио и до 90 одсто приноса. Воћари су сами формирали комисију која ће да изађе на терен и утврди штету.

Кажу да се градоносни облак формирао изнад Козаре и да је Противградна превентива требало да реагује, међутим, како тврде, реакција је изостала што за посљедицу има огромне штете. Најављују и тужбе.

Из ресорног министарства остају при ранијој тврдњи да Противградна превентива није могла да реагује јер, како тврди министар, градоносни облак  у тренутку када се могло дејствовати, био изнад територије Републике Хрватске, а испаљивање противградних ракета на територију друге државе је забрањено.

Пашалић каже да постоји и помоћ Републике Српске код осигурања воћњака са 50% учешћа, међутим Министарство не може да намирује штету. Воћари сматрају да је изостанак реакције републичких институција значајно увећао штету, због чега је извјесно да се овај случај нађе на суду.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Алан Форд

30.09.2020 17:27

Е да је доди(г)ов воћњак имало јаче потресен он би наравно добио новац за надокнаду штете а овако народу радном шипак за накнаду штете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

30.09.2020 17:33

ШТА ХОЦЕ, И МИЛЕ ЈЕ ВОЦАР И НИКОМ СЕ НЕ ЖАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

30.09.2020 22:26

Па ако имају осигурање а дрзава им јос плати пола тог осигурања..ста онда кукају---нису ми јасни????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

30.09.2020 23:49

Хрватска нема противградне системе,они новац умјесто у противградну заштиту,улажу у премије осигурања својих воћара,као и противградне мреже. Знаци министарство као и у РС-у,суфинасира осигурање,али док се наши воћари науце да плаћају осигурање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

01.10.2020 05:50

Додику је најтеже. Његов син за воћњак је добио само 3 000 000 Км од ИРБ-а. Кад су видјели колико је мало добио, дали су му безпивратно још 50 000 КМ за трактор + нека средства за која нико не зна. Јбга, пати се баја

ОДГОВОРИТЕ