Истовремена инфекција два вируса могућа

Инфекција вируса грипа и вируса короне могућа је истовремено, у оба случаја су слични бројни симптоми, али постоје и одређене карактеристике по којима се разликују. Вакцинација против сезонског грипа најефикасија од свих превентивних мјера.

Република Српска 27.09.2020 | 12:27
Истовремена инфекција два вируса могућа

Епидемиолог Јела Аћимовић изјавила је да ће ПЦР тестирање бити основна дијагностичка метода која ће потврђивати да ли пацијент има вирус корона или је оболио од сезонског грипа, будући да је могућа истовремена инфекција и да су бројни симптоми слични.

"Када говоримо о клиничкој слици, тачно је да бројни симптоми могу да се јаве и код грипа и код Цовид-19 као што су повишена температура, грозница, кашаљ, малаксалост, болови у мишићима и слично. Међутим, неки од симптома су више карактеристични за једну, а други за другу болест", рекла је Аћимовићева у интервјуу Срни.

Као примјер је навела кратак дах и губитак осјећаја мириса и укуса, што је веома карактеристично за вирус корона, те се особа са тим симптомима сматра и вјероватним случајем.

"Постоје разлике и у налазима који се раде, укључујући налазе из крви, снимак плућа, тако да особе са Цовид-19 и упалом плућа имају карактеристичан налаз на снимку плућа, који јасно може упућивати на праву дијагнозу. И епидемиолошки фактори ће олакшавати да дођемо до праве дијагнозе, на примјер, ако је неко био у контакту са особом позитивном на Цовид-19", додала је Аћимовићева.

Она је напоменула да ће у предстојећој сезони грипа и других респираторних инфекција посебан изазов бити диференцирање између различитих болести, односно различитих узрочника.

"Ако неко има Цовид-19, чак и када се ради о симптомима који прођу за дан или два, та особа је потенцијално заразна током двије седмице од почетка симптома и за то вријеме мора да остане у изолацији. Особа која има грип је заразна пет до седам дана и може раније да се врати на посао, у школу, односно уобичајеном животу", појаснила је Аћимовићева.

Она очекује да ће мјере које се проводе ради смањења ширења Цовид-19 помоћи и да се смање друге респираторне инфекције ове сезоне, укључујући и сезонски грип, али је истакла да је вакцинација најефикаснија.

"Вакцинација против грипа се препоручује свим особама које желе да смање ризик оболијевања, а посебно је значајно препоручити је хроничним болесницима, старијим особама, особама које су професионално или приватно у контакту с особама које припадају ризичним групама, те лако могу пренијети инфекцију и другима ", навела је Аћимовићева.

Према њеним ријечима, вакцину против сезонског грипа треба да искористи што већи проценат становништва, да се заштите осјетљиве особе и оне код којих је већа вјероватноћа да се може развити тежи облик, као што су старији и особе са хроничним болестима.

Препорука за тестирање на вирус корона се доноси, како је навела Аћимовићева, на основу тога да ли симптоми одговарају такозваној дефиницији случаја коју предлаже Институт за јавно здравство, а она прописује да се, када се сумња да је неко заражен, ради лабораторијски тест да се та сумња потврди или одбаци.

Она је нагласила да се тако ради од почетка епидемије с тим да је дефиниција случаја у више наврата промијењена да би препознала што већи проценат сумњивих случајева, па ће на такав начин да се доноси одлука и о тестирању у вријеме сезоне грипа.

Она је истакла да је због епидемије вируса корона значај вакцинације против сезонског грипа већи него иначе, јер у ситуацији када је здравствени систем већ оптерећен постоји могућност да буде погубно оптерећење које може представљати сезонски грип.

У случају инфекције, Аћимовићева је истакла да је неопходно остати код куће, јавити се надлежном љекару да би се добиле препоруке за лијечење, као и да би се дифинисало о којој болести је ријеч и шта предузети.

Она је додала и да су избјегавање окупљања, затворених, слабо провјетрених простора у којима је много људи, поштовање дистанце, ношење маски у затвореном простору и на мјестима гдје се не може одржати дистанца, кључне мјере којима се грађани могу заштити од инфекције вирусом корона, али и сезонског грипа и других респираторних болести.

(Српскаинфо)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Глупа изјава столеца

27.09.2020 10:47

Несто глупље нисам у скорије вријеме процитао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2020 11:43

Спинују да грипа и корона није исто, да можеш имати корону и ако имаш грип...а она само чита шта је добила из СЗО...

Name

Теоретицари завјере..

27.09.2020 10:47

.. би сада рекли- ма ста она зна. Ја сам аутомеханицар и знам боље од осталих. Зато нам и јесте тако данас, као и у влади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.09.2020 11:41

Она нешто зна!!!??? Аха ха ха ха....

Name

камени

27.09.2020 10:55

Само лупате, а појма немате. И корона је обична грипа којој сте дали медиску пажњу, и приглупили људе у овом дигиталном добу, док моћници одрађују послове и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

27.09.2020 11:00

Јела ми је баш лијепа! Прољетос, кад је било ношење маски и на отвореном обавезно, иде Јела кроз Бањалуцко поље, а маске нема. Е, Јело, Јело....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука

27.09.2020 11:15

Суздрзите се глупих изјава јер це Вас бити срамота како цете тада погледати народу у оци, вјероватно цете наци изговор да је тако мислио цијели свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Римц

27.09.2020 13:34

На залост, људи су толико затрпани информацијама да нема санкција за овакве изрецене глупости. Људи тако брзо заворављају и бивају оптерецени другим проблемима да просто ово продје као "Трла баба лан"

Name

Ја

27.09.2020 11:16

МОЗАК ЈЕ ВАМА ПОД ИНФЕКЦИЈОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

27.09.2020 11:30

Ова нема појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сколе

27.09.2020 12:59

Док доказу јел грипа,прехлада ик корона уценици це сколску годину провести по домовима здравља...а и доктори ко и Јела...рекла казала..кукали смо на он лајн наставу..молицемо да је врате

Name

Питање

27.09.2020 12:00

Цему слузи рјесење за изолацију које добије уценик који је био са заразеним у контакту, ако тај исти уценик борави у куци са осталим укуцанима који се крецу свуда нпр један иде у сколу, родитељи на посао? Не разумијем каква је сврха... Ако се и тај уценик заразио, врло вјериватно је да је заразио бар једног свог цлана, који це тако заразити и остале. Зар није логично да иде цијела породица у изолацију како се евентуално не би инфекција просирила. Знају ли они ста раде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

27.09.2020 15:33

Не знају ста раде.А знас засто?Па зато сто се не мозе на тај нацин контролисати вирус,то никад нико није урадио.То су само глупи кинези погурали ту прицу о некаквом карантину и изолацији,Вуциц их окивао у звијезде,и ха,ста би,сад нигдје их нико и не спомиње,и опет смо се вратили куцној изолацији умјесто прихватним карантинима.Ста реци на то,него-едите гов.. багро плаценицка!

Name

киза

27.09.2020 12:08

Лако би ми са короном да немамо инфекцију овог криминалног тројног вируса СНСД, ХДЗ и СДА. Било би пара за све, па наравно и за здравство. Овако има пара само за намазане, додике, мазалице, чубриловиће и осталу ба.ру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

27.09.2020 12:40

Обавезно прање ногу бар једном дневно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

27.09.2020 13:28

Јела, Јелика, Оморика, Буква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

27.09.2020 16:34

Распитајте се колико је професора у ССЦ Фоца у изолацији.Ал нико не прица И томе.Поједина одјељења су у петак имали само један цас.Није имао ко да И'м предаје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

27.09.2020 18:40

Па нек изадју из изолације није им ниста позитивни су на сопствени генетски материјал пцр тест не утврдјује никакву инфективну болест то је само сзо пропаганда којом се слудјује народ а фибансирају је глобалисти еугеницари као сто је били од мајкрософта

Name

Дренка

27.09.2020 17:31

Киса је захладило али бице јос лијепих дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

27.09.2020 18:38

Постована господјо, у цасопису Ваццине је изасао рад на узорку из војске у коме се наводи да вакцинисани против грипа имају 36% вецу сансу да оболе од неспецифицних вируса укљуцујуци корону. Тако да испада да би се вакцинисањем против грипа повецао број зртава короне. Па логицно је да кад оптеретис имуни систем вакцином против грипа, тако оптерецен систем се тезе носи са другим вирусима. О томе говори и Др. Срецко Сладољев који је у бивсој Југи радио на развоју вакцина и интерферона на имунолоском заводу у Загребу којег су раскуцили о отели странци и њихове слуге бас као и Торлак. Нецемо да се вакцинисемо страним вакцинама и да слузимо за експеримент као неписмен народ у Африци. И немојте нас тако третирати и испирати нам мозгове рокфелеровом приватном фирмом сзо и њиховом пропагандом која ради против здравља и против народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди

28.09.2020 20:07

Се вакциниси, ионако само на своја дупета гледате, заститите се и од овога! Морони.

ОДГОВОРИТЕ