Хаотична задуживања Српске "излуђују" инвеститоре

Министарство финансија Републике Српске непоштује властити календар одржавања аукција, као ни најављене износе задуживање на Бањалучкој берзи, што инвеститорима у државне хартије од вриједности ствара све веће проблеме, преноси портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 24.09.2020 | 19:44
Хаотична задуживања Српске "излуђују" инвеститоре

Купци обвезница и трезерских записа на основу календара аукција праве своје планове, припремају и резервишу новац, планирају готовинске токове, те пројектују очекиване и жељене приносе. Када се аукција прескочи, као што је то био недавно случај, планови и очекивања институционалних инвеститора падају у воду.

Тако на примјер, емисија дугорочних обвезница Републике Српске заказана за 9. септембар није одржана, али и даље није обрисана из календара који се налази на сајту  Владе РС, нити је за то дато било какво службено образложење. То је у најмању руку неозбиљно и неодговорно понашање у сваком пословању.

Поред тога што календар није ажуран, жале се инвеститори који су жељели остати анонимни, Влада Српске се задужује мимо званично објављеног плана које је усвојен и представљен јавности и инвеститорима, а који су на тој основи креирали своју стратегију улагања у обвезнице и трезорске записе.

Тако је на примјер, на 64. аукцији трезорских записа, Влада планирала задужење од 20 милиона марака. Инвеститори су очекивали да је мања понуда и у складу са тим понудили одређену каматну стопе. Међутим, у коначници Министарство финансија је одлучило да прихвати понуде од непуних 39 милиона марака, чиме је дошло и до промјене просјечне каматне стопе емисије. 

Због оваквих непредвиђених потеза власти, инвеститори не могу скоро ништа да планирају.

Директор “Адвантис Брокера”, Бранко Кецман сматра како власт мора бити пуно ажурнија. Са друге стране, предлаже им и другачију стратегију када је задуживање у питању.

“Требало би заказивати, чешће емисије са мањим износима. На примјер, у три седмице по једна аукција од пет милиона марака. После неког времена се добије константност и квалитетна дугорочна средства. Мислим да би се ту могло доћи до квалитетнијег новца, јер га овако инвеститори морају држати дуже. То би било идеално за сектор осигуравајућих друштава којима се повећавају уплате и којима требају такве инвестиције”, казао је Кецман за ЦАПИТАЛ.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Нити се то мозе

24.09.2020 19:04

Назвати владом, ни ти ви инвеститорима. Пријети банкрот, покрали сте све.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2020 23:37

Браво! Само банкрот.

Name

све јасно

25.09.2020 00:47

СТРАСНО

Name

Јинг јанг

24.09.2020 23:32

О цему прица?!Па зар не види да се понасају као коцкари када изгубе компас и поцну узимати паре од зеленаса,само дај нису битне камате,само дај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.09.2020 04:58

Кад се нема шта друго приговорити она се ово приговара, ахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чувај

25.09.2020 06:32

Чувај се Додика и кад ти дарове носи.Додик тек сад честита побједницима и формирању скупштинска већине када је Ђукановић јуче честитао предсједнику скупштине Црне Горе Алекси Бечићу.Организатор куповине папака Додик када је видио да у скупштини Црне Горе нема папака тек сад честита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрски федералац

25.09.2020 08:01

Само лагано до банкрота, а онда гуслајте о вечној и прелепој Републици.

ОДГОВОРИТЕ