"Нудили су ми мјесто у Бијељини да одустанем од ВСТВ"

Милан Тегелтија и Гордана Тадић намјеравају у ВСТВ инсталирати Ведрану Мијовић, државну тужитељицу и кћерку СНСД-овог функционера Славка Јовичића Славуја. Протукандидаткињи Ведране Мијовић нуђена позиција главне тужитељице у Окружном тужилаштву у Бијељини, а да заузврат одустане од ВСТВ-а. Биљана Симеуновић о свему обавијестила Главну тужитељицу БиХ и све тужиоце Тужилаштва БиХ.

Босна и Херцеговина 22.09.2020 | 10:47
"Нудили су ми мјесто у Бијељини да одустанем од ВСТВ"

Тужитељица Тужилаштва БиХ Биљана Симеуновић обавијестила је у понедјељак све државне тужитеље и главну тужитељицу Гордану Тадић да јој је нуђена позиција главне тужитељице у Окружном тужилаштву у Бијељини, а да заузврат одустане од кандидатуре за члана ВСТВ-а, сазнаје Истрага.ба.

Понуду су јој, навела је у свом допису тужитељица Симеуновић, пренијеле три државне тужитељице. Њихова имена, за сада, није открила.

„Надам се да ће послије читања овог дописа тужитељица-курир у преносу туђих замисли и комбинаторике мене и друге колеге упознати чија је била основна замисао да ми се понуди горе наведено мјесто, а да одустанем од кандидатуре за члана ВСТВ-а“, написала је Симеумновићева.

Да појаснимо, ове седмице Тужилаштво БиХ бира свог представника у ВСТВ-у, који би требао наслиједити Јадранку Локмић Мисирача, још увијек актуалну потпредсједницу ВСТВ-а. Одлуку о новом представнику Тужилаштва БиХ доносе сви државни тужиоци, и то тајним гласањем.

Према жријебу ВСТВ-а, Тужилаштво БиХ мора изабрати свог представника који је српске националности и женског пола. До сада су се за ову позицију кандидовале државне тужитељице Биљана Симеуновић, Ведрана Мијовић и Виолета Мандић.

Предсједник ВСТВ-а Милан Тегелтија и главна државна тужитељица Гордана Тадић, према информацијама Истраге, подржавају Ведрану Мијовић, државну тужитељицу која је формирала предмет против предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца и која је већ раније подигла оптужницу против бившег министра безбједности Драгана Мектића.

Уколико Ведрана Мијовић буде изабрана у ВСТВ, Милан Тегелтија ће, поново, преузети већину у тој институцији, с обзиром на то да његова потпредсједница и досадашња представница Тужилаштва БИХ у ВСТВ-у  Јадранка Локмић Мисирача не учествује у раду због болести.

Како би тужитељицу Биљану Симеуновић избацили из „трке“ за члана ВСТВ-а, Тегелтија је,како се наводи, преко свог пријатеља Мухамеда Ајановића, иначе декана Стоматолошког факултета у Сарајеву, на порталу Рапорт.ба пласирао текст о томе како је Биљана Симеуновић „кадар СДА“. Истим текстом подржана је кандидатура тужитељице Ведране Мијовић, иначе кћерке СНСД-овог званичника Славка Јовичића Славуја.

Управо тај текст нагнао је тужитељицу Симеуновић да у понедјељак пошаље маил свим својим колегама и главној тужитељици.

„Поштоване колеге, достављам вама и Главном тужиоцу текст објављен на порталу рапорт.ба ради упознавања, а у нади да ће се брзо сазнати ко из Тужилаштва БиХ стоји иза овог текста којим се нарушава не само мој морални и професионални интегритет, већ интегритет колега поменутих у истом и самог Тужилаштва БиХ“, написала је Биљана Симеуновић.

У тексту објављеном на Рапорту је наведено да је Биљана Симеуновић блиска предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевецу који лобира за њу.

„Што се тиче господина Дебевеца са истим сам блиска као и са сваким колегом из Тужилаштва БиХ. Предмет Дебевец и рад колегинице Мијовић није никада био у сфери мога интересовања и о предметима знам онолико колико је објављено у медијима и из прича Јадранке Лоикмић Мисирача, садашње чланице ВСТВ-а БиХ, а чије се име у тексту портала рапорт.ба не помиње“, пише тужитељица Симеуновић.

Државна тужитељица Симеуновић даље наводи да јој је „већ дуже вријеме познато коме је, када и зашто обећано да ће бити изабран за члана ВСТВ-а БиХ“, те које особе „раде на остварењу тог обећања“.

„Сматрам да Тужилаштво БиХ мора имати правилник којим се регулишу поступања у избору члана ВСТВ-а из реда тужилаца Тужилаштва БиХ. То је поступак који се не може спроводити на основу тренутне инспирације појединца или појединаца, без обзира коју функцију обављају у Тужилаштву БиХ“, пише у допису Биљане Симеуновић.

На крају, државна тужитељица Симеуновић која се кандидовала за чланицу ВСТВ-а пише о понудама које је добила.

„Надам се да ће послије читања текста из портала рапорт.ба и мог дописа, три тужитељице упознати остале колеге чија је намјера да ми се понуди мјесто Главног тужиоца Окружног јавног тужилаштва у Бијељини, ако одустанем од кандидатуре за члана ВСТВ-а БиХ, а једна од тужитељица и који је мој одговор, бар онај сликовити“, навела је државна тужитељица Биљана Симеуновић.

Према информацијама Истраге, поједини тужиоци Тужилаштва БиХ су већ реаговали на овај маил, те су у одговору који је доступан свим тужиоцима навели да у наводима Биљане Симеуновић постоје елементи кривичног дјела, те да би требало испитати ко јој је и у име кога из Тужилаштва БиХ нудио функцију у Бијељини.

Портал даље подсјећа да су раније објављивали да Милан Тегелтија и Гордана Тадић намјеравају у ВСТВ-у инсталирати тужитељицу Ведрану Мијовић.

Како би јој олакшали избор, Тегелтија и други су, према информацијама Истраге, „убиједили“ тужитељицу Ивану Петковић да не лобира за себе.

Међутим, у игри су остале још Виолета Мандић и Биљана Симеуновић. Да би разбио гласове Биљане Симеуновић и тиме олакшао избор Ведране Мијовић, у лобирање се, како стоји у тексту, укључио и државни тужилац Дубравко Чампара који је „убиједио“ Виолету Мандић да је она кандидат који има шансу.

Међутим, , посљедних дана тога су постали свјесни и други државни тужиоци који не подржавају Ведрану Мијовић, па су се укључили у лобирање за Биљану Симеуновић.

Свјесни опасности, Тегелтија и Гордана Тадић су, потом кренули у дискредитацију Биљане Симеуновић.

(БН/Истрага)

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Борис

22.09.2020 09:14

Жалосно је да су пол и националност битнији од знања и корупције. Кукала нам мајка са овако биједно уређеном квазидржавом

ОДГОВОРИТЕ
Name

У3ПМ

22.09.2020 10:22

Све Мафија договорила преко Славујке. Бившег тзв. логораша и садашњег Дупелизца Додиковог. Али касно, Криминалци. Пушћали смо вас низ воду. Све вам се своди на Лабудов плес. Симеуновићка ће бити изабрано, не зато што је најподобнија, него најстручнија и најспособнија. Савјетујемо вам да се повучете на вријеме, и без губитака. Ако вам Милов па није отворио очи, значи да болујете од Кокошијег слијепила. Или Псећег бјеснила. Марш у истрију. Након што "одрсдите" Фочу и Зеницу. Стижу "неки нови клинци"

Name

Ђоле

22.09.2020 09:25

И тата славуј онако срцепарајуће говораше, док се не ували у снсд фотељу. Фукара једна обична

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

22.09.2020 09:34

Браво Ђоле ја мислио он поштен чак гласао за њега, више не

Name

Ре

22.09.2020 09:52

Битанга невиђена смеће нељудско олош дно .

Name

избјеглица

22.09.2020 10:34

Славуј пропјевао...

Name

Страшно

22.09.2020 09:29

Ово је више него СТРАШНО шта се ради у највишим правосудним институцијама... Па дотакли смо дно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

22.09.2020 09:49

СЛАВУЈ БРУКА ЗА ЛОГОРАСЕ РС,КАКАВ СЛАВУЈ ТАКВИ СУ И СВИ ЦЛАНОВИ СНСД.ПРОЦИЈЕНИТЕ САМИ.

Name

Не одустај

22.09.2020 09:40

Не одустај госпођо Симеуновић! Ћелави нека путује Акуна Матата што би рекао Небојша Вукановић.Нека путује и нека остави поштене да раде од Кубе,БахамаТајланда итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

22.09.2020 09:46

Сав људски шљам је испливао од '95 ,широм отворених уста показујуци сву халапљивост и алавост не презајуци ни од чега. Створен је систем који ће сам себе урушити али це за многе ствари бити касно ако вец није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брависимо

22.09.2020 09:46

Како је лијепа поставио би је на све функције које постоје. Из фаце јој се види постење и карактер и наравно да је сколована и поткована знањем а не купљеним дипломама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

22.09.2020 10:36

Љепота је пролазна а зна и да превари...Не вјеруј увијек ни сопственим очима.

Name

саса

22.09.2020 11:06

Биљана Симеуновиц! Подрска до смрти у борби против овог фасистицког олоса најгоре могуце врсте јос од постанка цивилизације. Недај се педерима. Сретно.

Name

Ре Миле

22.09.2020 13:26

И љепота је ствар укуса!

Name

Александар

22.09.2020 09:54

Који су то мафијаси :) Италије није видјела овакве ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

22.09.2020 09:59

МА САМО НАРОДНИ СУД НАРОДЕ УЛИЦА И БАГРУ ГОВЊИВИМ МОТКАМА ОТЈЕРАТИ У ФОЧУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

22.09.2020 10:10

Овом ћелавом су дали превелику моћ. Могло би им се обити од главе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.09.2020 10:13

Бира се багра и лопови само сто то није висе тајна имена тог суда се спомињу са гадјењем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горги

22.09.2020 10:34

Лијепа Биљана платно белеше на Охридските извори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

22.09.2020 10:37

Све се купује намјешта договара...па има ли ишта поштено на овим просторима осим срмти....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тим

22.09.2020 10:56

Тузитељица Мијовиц је велики професионалац, неко ко нема ораха у дзеповима, неко ко свој посао од првог дана ради цасно, стручно и поштено, те због таквог приступа постаје трн у оку људима којима такав тузилац не одговара и који хоце да је дискредитују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

22.09.2020 11:54

Ако је таква онда нема шансе да уђе у Савјет. Чему онда оволика фрка?

Name

Ре

22.09.2020 12:03

Не видим да неко оспорава њен рад. Спорна је процедура и одлука о новом члану вијећа.

Name

Реално

22.09.2020 12:17

Ко може бити сигуран да ће баш Мијовицка бити изабрана, а видите да су јој почели подметати, а процедура избора није ни почела. А она достојанствена и ником не подмеће.

Name

ре Р

22.09.2020 12:20

Фрку дизу други и износе у јавност, а не ова Мијовић.

Name

Ре Ре Р

22.09.2020 13:24

Ако је паметна боље јој је да ћути.

Name

Ре реално

22.09.2020 13:32

Тачно. Покушај елиминације. Није с вишом завршила факултет, није била ратни судија...

Name

Ре Тим

22.09.2020 13:47

Одмах знам да је тужилац Миковић одлична, кад видим ко јој ради о глави.

Name

Ре Реално

22.09.2020 13:59

Знате ста, како криминалци нпр знају ко ће бити предсједник неког суда, ко тужилац или судија? Па прије сваког избора имате податак о томе ко ће бити изабран. Независност, интегритет и професионалност ником у правосуђу не дозвољава да улази у било каква лобирања, калкулације и намјестаљке. Не може нико бити члан Савјет да неки лоби не стоји иза њега, само је питање каква ће бити коначна рачуница типа ја теби ти мени. Од куда идеја овој Мијовиц или било коме да ће бити члан Савјета кад зна како ствари стоје?! Зашто уопште покушава?

Name

XxЛ

22.09.2020 11:06

Ведрана је своју правницку каријеру започела прије него што јој је отац постао посланик СНСД, те од те чињенице није имала било каквих бенифита. Њен отац се у јавности не појављује 10 година, а њу константно нападате, подмецете јој јер неким криминалним структурама не одговара то што посао тужиоца ради коректно, што је добар тузилац, што је храбра и што није у прљавим конбинацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

22.09.2020 11:57

Човјеце, ако је поштен цовјек и ПРОФЕСИОНАЛАЦ НЕМА шансе да буде члан ВСТВ. НЕЕЕМААА И не само то, нема шансе да уопште напредује

Name

Директ

22.09.2020 12:27

Па да, тајо само "гура", из сијенке. :)))

Name

Лапсуз

22.09.2020 11:12

Тужно посао за Сипу овде се јасно види да политика мешетари у свим областима путем корупције и уцјене а не професија и струка!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац и херцеговац

22.09.2020 11:18

Ово обадвоје горе треба сто хитније избацити из Суда БИХ и све це бити постено и нормално,странацке судије недају позитивне ефекте него само дефекте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рођо

22.09.2020 11:55

Чуј ово, Виолета Мандић??? О сунце ти пољубим жарко!!!!! Отишли смо у 3пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2020 14:19

Свастика Јована Јошила. Само треба и он да има уплива у дешавања у правосуђу.

Name

Смрт фасизму

22.09.2020 11:58

“Цудно “да су јој (Биљани Симеуновиц)нудили “награду” !!Јос чудније да “незнамо” ко јој то нуди ново “намјестење”можда оцекује да ће га госпођа Симеуновиц “потковати” ко сто је и навико(сто не добије он сам намири) наравно уз бурлину и сличних му помоћ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАРТАГИНА

22.09.2020 12:14

Госпођо Симеуновиц,сама чињеница да сте особа која подржава Предсједника суда Бих Госп.Дебевеца,довољно значи да спадате у ред правих интелектуалаца,не дозволите да Вас таква нискоразредна структура судија и тужилаца може својим примитивним ниским "ударцима"да покушава да понизи,јер то је једино што они могу и знају јер немају капацитет за много једноставније ствари раде,а камоли да буду на тако високим позицијама.Али,томе не треба придавати важност јер те судије и тузиоци су по вољи накарадних политичара који имају за циљ само да остану на власти и црпе од народа све привилегије које могу да искористе!Зато је ово високо коруптивне држава,и,бојим се да можете у овом тренутку било шта промијенити.Ваљда дође вријеме када ће интелектуалци као Ви и госп.Дебевец и многи други који имају високо моралне вриједности и капацитет,доћи на функције које прилици нормалној држави.!У Вашој борби једино могу Вам држати палцеве јер сте дотакли осињак који Вам може у овом несретном времену, направити проблем у смислу обављања часне функције ба којој се сада налазите.Ако сте одлучили на политицку борбу,јако сте храбри,али,нажалост можете сносити политичке посљедице и покушати да Вас понизе и пребаце на неки други посао који неби прилицио Вашој интелектуалној способности!Са срећом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре картагена

22.09.2020 13:36

Све сте ви ово лијепо написали, али подсјећања ради, госпођа Симеуновић се винула у висине захваљујући чланству у ПДП, када је именована за секратара Владе , а потом је именована за тужиоца на БиХ нивоу. Мислите ли да је то именовање било у сфери фер плеја? Према томе, наравно да ће жена да води политичку битку.

Name

Ре Ре картагена

22.09.2020 14:01

Секретар у тамо нечем, па тужилац? Каква моћна биографија!

Name

Ре

22.09.2020 14:30

Зашто дотична од 60 година хоће опет у вств?

Name

Ре

22.09.2020 15:02

Биографија се може наћи на нету, а онда закључивати.

Name

Ре за Ре

22.09.2020 17:07

А ста цу кад прочитам на нету да је неко објавио стотину радова, па рецимо знам да је пола од тог потписаних туђих радова. И тако би просјечан цовјек помислио: ууууу како паметан створ ходи планетом Земљом. Тешко је о данашњим "интелектуалцима" закљуцивати према биографији са нета.

Name

Ре за ре Ре

22.09.2020 23:00

Кад знаш ти пријави. Мени је довољно и да читам с интернета, али и да знам.

Name

Ре

23.09.2020 08:47

Коме пријавити? О пријави одлучују управо такви. Све сам стручњак, а не зна се ко је од њих подлији. Нек ставе у биографије и ко их је убацивао у све те силне институције, па ће се само казати. Мали људи, а велике амбиције.

Name

Да ли постоји

22.09.2020 13:07

Да ли.постоји реална могућност да Ћелави изгуби већину у ВСТС ако буде именована тужитељица Симеуновић? Раширили би се облаци над БиХ а то онда отвара могућност и смјене Ћелавог.Ћелави је најачи заштитник тајкунско политичке мафије.Покровитељ и заштитник убица Давида Драгичевића и Џенана Мемића.Шупљи аналитичар који своје шупље анализе пише само за РТРС.Гледаност РТРС а је равна нули.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На несрећу

22.09.2020 13:09

Ово двоје су уништили правосудје право и све оно сто даје наду да правда у БиХ постоји на велику жалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2020 14:02

Они су доврсили што су други започели. Они прије перфидни, ови сада сирови.

Name

јово

22.09.2020 13:56

Пола вас што остављате коментаре нема ни основну школу.Не брукајте се него мотику у руке и на њиву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2020 14:17

Добро "јово"

Name

Ре

22.09.2020 14:28

Шта ли ти имаш Јово с малим ј?

Name

Домаци странац

22.09.2020 19:45

Сљедимо.те