Све мјере у Српској продужене до 12. октобра

Републички штаб за ванредне ситуације продужио је до 12. октобра све досадашње превентивне мјере којим се забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, попут свадби, сахрана, с циљем превенције ширења вируса корона.

Република Српска 21.09.2020 | 16:38
Све мјере у Српској продужене до 12. октобра

Закључак Штаба ступа на снагу даном доношења, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Прецизирано је да се ограничење јавног окупљања у групама већим од 50 лица не односи на рад угоститељских објеката, односно број лица која ће моћи да бораве у угоститељским објектима зависиће од површине објекта.

Угоститељски објекти, биоскопи, позоришта, музеји и слично дужни су да организују рад уз примјену епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске, са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту, у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце.

До 12. октобра ограничен је рад угоститељским објектима за исхрану и пиће од 6.00 часова до поноћи.

Уводи се обавеза угоститеља и пружаоца услуга у области културе и умјетности /музеја, биоскопа, позоришта и слично/ да на улазу у објекат постави обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту у односу на његову површину.

Облик и садржај обавјештења дефинисаће Институт за јавно здравство Републике Српске.

Осим досадашњег надзора од Републичке управе за инспекцијске послове и Комуналне полиције, надзор над спровођењем овог закључка вршиће и припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

До 12. октобра дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.

Субјекти који врше регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске и могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су организовати рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу ући и боравити, те обавезу одржавања растојања од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.

Потребно је омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Надзор над примјеном овог закључка спроводе МУП, Републичка управа за инспекцијске послове посредством надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе, Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације да на свом подручју донесу рестриктивније мјере у односу на оне утврђене овим закључком. 

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кратко и јасно

21.09.2020 15:08

Хајд то оставите да остане заувјек.слабо иду маске о ако су пале на 0.5км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2020 16:16

Мени одговара, нема дивљања по кафићима и клубовима до зоре

Name

киза

21.09.2020 15:21

А отварање 2 км улице, а ноцни клубови (рецимо Агапе)....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

21.09.2020 15:48

пола њих не зна о којим се мјерама ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

21.09.2020 16:07

Ста це те пред изборе то ме занима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

21.09.2020 16:12

Хахаха смијесна наса власт. Нико вас не постује зрели сте за смјену

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канал ентитет

21.09.2020 16:45

"Надзор над примјеном овог закључка спроводе МУП, Републичка управа за инспекцијске послове посредством надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе, Комунална полиција." Гдје су били горе наведени на отварању 900м цесте у Сарговцу? Све могуце мјере су прекрсене. Дудук је цак пољубио једно дијете том приликом. И то не само тада. Лицемјерни резим мора пасти. Довели су нас до дна. У мени је осјецај презира према сопственој отадзбини за коју сам до прије пар година био спреман зивот дати. Данас ми се гади кад видим ко је ко у тој земљи, и не да не би зивот дао, вец сам у фазону, укидај овај канал од ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поновите за мном

21.09.2020 21:19

Сљедеће двије седмице су кључне!

ОДГОВОРИТЕ