Ново жариште вируса корона фабрика "Махле" у Лакташима

У фабрици Махле Елецтриц Дривес у Лакташима нови вирус корона потврђен је код 11 радника, а још дио запослених је у изолацији, потврђено је за Српскаинфо у овој фабрици, те општинском кризном штабу.

Република Српска 21.09.2020 | 15:49
Ново жариште вируса корона фабрика "Махле" у Лакташима

Тренутно је, наводе у фабрици, укупно 19 радника одсутно са посла због заразе, а већина њих је са једне производне траке, која је прошле седмице искрснула као својеврсно жариште короне у овом предузећу, као и општини.

Како за Српскаинфо каже Миле Раичевић, директор овог предузећа, које запошљава 360 људи, на тој линији је запослено укупно 16 радника.

– Прошле седмице се међу њима појавила група од три радника, јер један од заражених радника путује заједно колима са још два радника. Након тога смо одмах све раднике са те линије послали на тестирање, о трошку фирме, јер је и нас интересовало шта се ту догађа и колико је заражених. Од њих 16, на тесту је било позитивно пет радника и сви који су позитивни и сви њихови блиски контакти су послати кућама. Међутим, имамо укупно 11 запослених који су тренутно позитивни на вирус, од којих су се неки заразили у породичним околностима, а не у овој посљедњој ситуацији код нас. Остали радници су у изолацији, као блиски контакти или због симптома, у складу са прописима – каже Раичевић.

У фабрици се, тврди, примјењују све мјере које су прописане од стране ХЕС служби и Махле корпорације, али у овом тренутку је вирус ушао у фабрику.

Како тврди, за сада због свега тога није било потребе да се зауставља производња, већ су рад прилагодили скраћујући смјене и организујући паузе другачије.

– Са овим бројем људи још можемо да организујемо производни процес, али ако би се овај тренд наставио у опасности смо да зауставимо фабрику. Имамо доста губитака, наравно, и самим тим што прекидамо смјену раније и што су неки људи на кључним позицијама сада инфицирани, али здравље је најпрече. Сви радници који су код куће су плаћени – тврди Раичевић.

У априлу су, каже, имали сличну ситуацију са појавом заразе, када су реаговали на исти начин и ситуација се доста брзо смирила.

Фабрика се бави производњом из области ауто-електро и машинске индустрије и значајна је за привреду ове општине.

Како истиче начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић, који је и шеф општинског кризног штаба, на терену су већ били и стручњаци хигијенско-епидемиолошке службе и општинска инспекција, а урађена је и дезинфекција простора фабрике.

– То је такав простор да је тешко да људи имају велику физичку удаљеност, а запошљавају и доста људи, који раде у двије смјене. Примјењују се све мјере које су прописане у овој ситуацији – каже Карапетровић.

О новом жаришту на подручју ове општине разговараће се и данас на сједници општинског штаба за ванредне ситуације, када ће се размотрити које мјере, евентуално, још треба предузети.

Према извјештајима Института за јавно здравство РС од четвртка, петка и суботе, на подручју општине Лакташима је у протеклим данима потврђено укупно 19 нових случајева вируса корона.      

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

21.09.2020 14:35

Чудно, корона напада режимске политичаре и антирежимске фирме....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.09.2020 15:08

Е да хоце тебе напасти па да се мало одморимо од глупавих коментара.

Name

киза

21.09.2020 15:36

Корона-додик вирус је кренуо пре висе од две деценије из лакташа. Ништа чудно. Људи који живе поред септичке јаме (врбаса у лакташима) пошто нема канализације захваљујући преваранту додику морају бити подложни свим вирусима и заразама. Онда крене да се мења и ментални склоп и настаје тотални мрак и ништа се више не види у тами.

ОДГОВОРИТЕ