Реструктурирање ЖРС под притиском 300 милиона КМ дуга

Испитно рочиште на којем ће се утврдити потраживања повјерилаца „Жељезница Републике Српске“ (ЖРС), за која се већ сад зна да прелазе 300 милиона КМ, заказано је за почетак октобра. Тиме ће се коначно наставити процес реструктурирања тог предузећа које годинама гомила губитке.

Република Српска 18.09.2020 | 14:37
Реструктурирање ЖРС под притиском 300 милиона КМ дуга

Рочиште је требало да буде још у мају, али је због пандемије вируса корона и ограничења у раду судова одгођено.

Повјереник за поступак реструктурирања ЖРС Драган Даниловић рекао је да су се сада створили услови за заказивање рочишта и да ће испитивање потраживања бити 8. и 9. октобра.

„Потраживања Владе су око 200 милиона, а постоји и кредит Свјетске банке од 100 милиона, па сада разматрамо на који начин признати кредит јер је дио доспио, а дио ће тек бити потрошен у будућности. Закон је специфичан и морамо усагласити са судијом све. С кредитом потраживања су око 300 милиона марака и нешто камата“, рекао је Даниловић за ЦАПИТАЛ.

Што се тиче повјерилаца ЖРС, мимо Владе РС, он истиче да их је било раније много, али да је већина дугова према њима плаћена у међувремену и да, рачунајући и судске поступке који се воде, друга потраживања према ЖРС не прелазе десет милиона.

Након испитног рочишта, рок је осам дана да се уреди план реструктурирања у складу са утврђеним потраживањима на рочишту, а послије тога се гласа о плану и онда креће његово извршење.

„Све у рукама држи Влада, јер је она главни повјерилац. Има неколико судских поступака који су у току и може се тражити издвајање дијела средстава који ће чекати завршетак тих поступака“, казао је Даниловић.

Програмом реструктурирања предвиђено је конвертовања дуга Владе РС у акције.

Рестуктурирање ЖРС се спроводи према Закону о стечају и почело је 2017. године. Одвија се у три правца – финансијско, организационо и власничко реструктурирање.

Од 2021. године ЖРС треба да послују по новом систему, а поступак реструктурирања финансира се кредитом Свјетске банке од 100 милиона КМ.

Портал ЦАПИТАЛ објавио је у тексту “План Управе ЖРС: Оставите нам фотеље и дајте паре из Буџета РС!” да Нацрт финансијског и оперативног реструктурирања ЖРС открива да се управа и поред кредита Свјетске банке од 100 милиона КМ не намјерава одрећи 25 милиона марака годишњег гранта из Буџета РС.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

приједор

18.09.2020 12:52

Каква ба жељезница РС, ФБИХ јесте ли ви нормални Па имате пруге ко једно Јапанско село и ви би да имате просперитетну жељезницуАдмин страције и запослених ко да имате километраже ко Кина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перар

18.09.2020 13:43

Да у овом ентитету. Има ити једно нормално чељаде као ценићка ове жељезнице би се давно укинуле и све што је од жељеза би се истопило и неби се више крало ни правили губици .Али се овдје не питају паметни већ подобни и дупелизачи

Name

ТЕШКО НАМА

18.09.2020 18:49

ПА ЗАР БИВШИ ДИРЕКТОР САВАНОВИЋ ЗА СВОГ МАНДАТА НИЈЕ ПОСТАВИО ЖЕЉЕЗНИЦЕ РС НА СВОЈЕ НОГЕ И УМАЊИО ДУГОВАЊА.

Name

ЖРС ДОБОЈ

18.09.2020 13:09

Никада краја лоповлуку. А тренутно изборна година. Опет страначко запошљавање. Искусне и раднике у струци тјерате, а доводите страначке послушнике ради гласа. А апсурд има и они кои нису у струци и чак и љекарски једва прошли. Шефови шуте какве им раднике партије шаљу. Члигорић генерални у скупштини ћути ни ријечи да заштити жељезницу, али је ту да сваки дан запошљава ДНС активисте оа Н Града до Зворника. Битни су му гласови, а не стабилна и профитабилна жељезница. Милорад кад се у све петља упетљај се и у жељезницу. Славко је требао у пензију до краја септембра, ради ли правна служба ишта. Може ли инспекција и свјетска банка да уреде овај јавашлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја није

18.09.2020 16:17

ово треба укинут под хитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

18.09.2020 18:37

Затворили су Фирме од којих су имали милијонску корист од акцизних маркица као сто је Фабрика Дувана која је радила 130 година.Сулудо је прицати о Зељезници која гомила само губитке.Засто неко од ових идиота из власти из Министарства саобрацаја и веза не оде да види колико радника сједи по кафицима који се налазе измеду аутобуске и зељезницке станице ухљеби сједе по цијели дан док радници у творници намјестаја Врбас раде и недјељом јебем те дрзаво.Ово вам је права истина у сто се мозете увјерити сваки дан.