Словенија скраћује вријеме карантина са 14 на 10 дана

Влада Словенија данас је донијела одлуку о скраћивању карантинског периода са 14 на 10 дана приликом уласка у Словенију из земаља с лошијом епидемиолошком сликом.

Регион 10.09.2020 | 16:04
Словенија скраћује вријеме карантина са 14 на 10 дана

Промјена ће ступити на снагу у недјељу 13. септембра. Изузеци, када карантин није наређен, су сахрана блиског члана породице и одржавање контакта са члановима уже породице - више неће бити ограничени на 24 сата.

Потребна ваљаност негативног теста продужује се са 36 на 48 сати, пише 24ур.

Прошле седмице стручна савјетодавна група Цовид-19 при Министарству здравља расправљала је о приједлогу Европске комисије за уједначена правила за шенгенски простор и разговарала о могућности скраћивања карантинског периода након уласка у Словенију из земаља које нису на попису епидемиолошки сигурних земаља или њихових административних јединица.

"Експертна група заузела је став да се период наређеног карантина након уласка у Словенију на граници дефинира као десетодневна карантена која не захтијева тестирање након завршетка и једнолико се односи на све приликом преласка границе", објаснио је потпарол владе Јелко Кацин.

Такође је рекао да карантини при доласку из иностранства неће бити укинути неко вријеме, "јер се читав низ позитива који се врате појављују управо током карантина".

Изузеци, када карантин неће бити одређен, односи се на сахрану блиског рођака и одржавање контакта с ужим члановима породице, од недјеље више неће бити ограничени на 24 сата.

У случајевима када се релевантни докази и негативни резултати испитивања морају доставити по уласку у Словенију, они не смију бити старији од 48 сати. То је новина, истакао је Кацин, јер се потребна валидност негативног теста продужава са 36 на 48 сати.

Потврду о негативном тесту мора издати институција чију је аутентичност признао Словеначки институт за микробиологију и имунологију и Национални лабораториј за здравље, животну средину и храну. Као што је Кацин додао, родитељи су такође додани у дефиницију чланова уже породице.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Деутсцхланд

10.09.2020 14:34

Карантин је безпотребан,уопсте,толико примјера то доказује,на хиљаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

10.09.2020 15:43

све док наши коњи лазу и објављују заразене они це дрзати карантин

Name

Мислим Ман

11.09.2020 05:16

Да да. "Струцњаци" откривају нова сазнања о Вирусу... Које заблуде! Од самог почетка- огромне манипулације