Почеле трзавице унутар тзв. српске репрезентације

- Министарство спољних послова БиХ израдило је Одлуку о успостављању комисије за НАТО интеграциони процес БиХ, међутим због противљења из Српске готово је сигурно да неће бити усвојена, иако неки представници из РС у заједничким институцијама БиХ не виде ништа спорно у њеном формирању.

Република Српска 08.09.2020 | 07:56
Почеле трзавице унутар тзв. српске репрезентације

Док с једне стране Душанка Мајкић, други замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, тврди да Република Српска неће пристати на формирање комисије, с друге стране Мирко Околић, замјеник министра одбране БиХ, чије име се налази на списку чланова комисије које је предложила Бисера Турковић, министарка спољних послова БиХ, каже да је пристао да се његово име нађе на том списку и да се формирање комисије не противи интересима и ставовима РС.

"Потпуно сам сигурна да Република Српска неће дати своје представнике у нови сазив комисије за НАТО интеграциони процес јер БиХ није потписник МАП-а, него Програма реформи, који такву активност не предвиђа.

На списку се налази одређени број представника из РС и ја не знам на који су начин они дошли на ту позицију ако знамо да Српска искључиво и стално говори да неће дати своје представнике у комисију. Они који су се нашли на тој листи и одговорили позитивно министрици Турковић мораће да бране своје ставове пред институцијама РС", рекла је Мајкићева за "Независне".

За разлику од Мајкићеве, Околић тврди да се зна какав је став Српске по питању чланства у НАТО, али да исто тако никада није Република Српска рекла да не треба сарађивати с тим војним савезом.

"Све док Одлуку о успостављању комисије за НАТО интеграциони процес не усвоји Савјет министара БиХ, она је предмет договора. Нема ништа спорно што се иде у процес формирања комисије", рекао је Околић за "Независне".

Он каже да зна да се његово име нашло на списку те да о питањима НАТО-а "не можемо разговарати уколико нас нема у тим комисијама".

Поред тога што је спорно само формирање комисије за НАТО интеграциони процес, и поједине одредбе из саме одлуке, која је тренутно у процесу јавне расправе, више су него спорне. Примјера ради, у члану 3 одлуке се наводи да "комисија утврђује приоритете у реализацији обавеза БиХ које произлазе из учешћа БиХ у НАТО програму 'Партнерство за мир', као и у вези са 'пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза'".

Занимљиво је и то што се у одлуци ни у једном члану не наводи Програм реформи БиХ, који је потписан у БиХ, док је дефинисани дјелокруг послова у самој одлуци такав да комисија треба да ради и сарађује са државним и ентитетским институцијама као и са Мисијом БиХ при НАТО-у у процесу реализације обавеза из тачке која говори о "пуноправном чланству".

"Потез који је министрица Турковић направила којим је сакупљен одређен број имена и та имена послала према Савјету минситара и тражи сагласност је потпуно непотребан и исхитрен потез и неће довести до формирања комисије без обзира на жеље Бошњака и министрице Турковић", истакла је Мајкићева за "Независне".

Иначе, Република Српска већ годинама не жели да учествује у раду комисије за НАТО интеграциони процес и одлука о њеном формирању и новим члановима у прошлом сазиву Савјета министара БиХ неколико пута је скидана са дневног реда сједница.

Поред Околића, као чланови из Републике Српске предложени су и Радивоје Пајић, шеф Кабинета министра транспорта и комуникација БиХ, Млађен Божовић, шеф Кабинета министра за људска права и избјеглице БиХ, Миломир Хршум, главни инспектор у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, Синиша Остојић, бригадир и шеф Одсјека за НАТО/пфп програме у Министарству одбране БиХ, те Момир Брајић, шеф Одсјека за НАТО и пфп у Министарству спољних послова БиХ.

(Независне)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Ахбаб

08.09.2020 06:16

НАТО - прогрес. Идемо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУШО АМА ФАСЦИКЛА

08.09.2020 06:49

ДУШАНКА НОН СТОП ТWИТУЈЕ АЛИ НИКАКО ДА СЕ ИЗТWИТУЈЕ О ОНИМ ЗАМЈЕЊЕНИМ ФАСЦИКЛАМА. ЈЕФТИНО НАЦИОНАЛИСАЊЕ МОГЛО БИ ОСТАТИ САМО НА АНАЛИСАЊУ. МИСЛИМ БИЋЕ ЗА АНАЛЕ КАД ОНА ОДЕ У ИСТОРИЈУ.

Name

Сале

08.09.2020 06:23

Ентитети, кантони и општине немају ингеренције по питању одбране. Политичари на државном нивоу који се баве питањима одбране не полажу рачуне ентитетским, кантоналним и општинским скупштинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

08.09.2020 10:57

Ко нам то потписа нље ваљда Додик па он никад неби потписао за Нато!!!!

Name

Ацо

08.09.2020 06:29

Лепа пу пу пууу од тебе нико ниста и нетрази недај ми ти бозе,и према томе твој сеф је вец све потписао према томе поли ладном водом не пали се дзаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

08.09.2020 06:32

Мирко Околиц, цовјек познат пи томе сто се пењао на други спрат да би назвао неког са фиксног телефина из канцеларије СДС, наравно док је био у СДС, поента прице је да је сагласан да га Турковицка стави у комисију јер це добијати плату за рад у комисији, зна се да на крају нико из РС неце одобрити одлуке комисије али постени Мирко це се напримати плата док се та комисија укине..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

08.09.2020 06:48

Само се надајте ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

08.09.2020 08:44

Онда се и даље вјецно патите и будите слијепо цријево Европе. По вољи вам.

Name

Ре

08.09.2020 10:40

Слијепо цријево има достојанство...

Name

НР

08.09.2020 06:55

Мора се радити. Потписали сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трулез?

08.09.2020 06:57

Банана-дрзавице на Балкану су вец одавно позутиле..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

08.09.2020 10:39

ЦИМ ПРОДЈУ ИЗБОРИ НА СВЕ ЦЕ ПРИСТАТИ,ПА ВИДИТЕ ДА СЕ ДИДИК ВЕЦ ИЗЈАСЊАВА О ИНТЕРЕСИМА АМЕРИКЕ,А ЊИХОВ ОРВИ ИНТЕРЕС ЈЕ ДА БАЛКАН СТАВЕ ПОД САПУ НАТО САВЕЗА.

Name

Ана

08.09.2020 07:28

Из свега наведеног , може се закључити да је Додик говорио истину кад је НАТО у питању .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цецил

08.09.2020 07:31

Додик трази да се а Амбасада Бих премјести као Србијанска из Тел Авива у Јерусалем,сто је зеља Америке која је оснивац НАТО савеза. Тако да це се, све то око Бих приступа Нату усагласити,по Агенди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љепотица

08.09.2020 09:15

Чуј ти маторе, она не да држави напријед... а ужива у 50 јавних функција и три пензије истовремено.

Name

раде

08.09.2020 07:41

распаст це репрезентација која је купљена састављена од људи без цасти и образа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

08.09.2020 07:46

Та Мајкићка је типичан примјер политичара СНСД-А... Глупа, љигава и послушна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.09.2020 08:13

Добар и лојалан кадар...

Name

Ре

08.09.2020 08:36

Мајкицка је родјена за пљацку. Све ради за лицни интерес. То је екипа која је присвојила све ресурсе РС у приватне сврхе. Најновији примјер је и хеликоптерски сервис РС. Онај буздован не постује ни заставу, ни грб и вулгарно се обраца у НСРС. Толико о њима. Фујјјјј

Name

!!!

08.09.2020 12:49

Било би инересантно да је могуце завирит у мозак гласаца који је у стању да заокрузи име Дусанка Мајкиц?

Name

Србин сам

08.09.2020 08:35

Али ови додикови пулени су досадили,да их оцима не могу гледати,поготово ова сподоба нзм гдје их налазе само? Само контрирање,потписе па се неце придрзавати,не мозе без странаца ниста урадити и без њихових кредита а овамо се курце као да смо ми нека сила! Знаци док је рудоње лактаског и његобе свите,нема напредка ником у БиХ а поготово нама у Републици Српској! Сто казе Драско ваљда цемо доцекати да им бар биолоски сат откуца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

08.09.2020 09:58

А ста очекивати замјеник министра је кадар Обрена Петровица, требали јос несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Добој

08.09.2020 14:53

Обрен је убачен да растури Додика а то ни распоп не зна, он само моли Додика да му прода ону земљу у Станарима.