Заједничка платформа лидера коалиција у Црној Гори

У ноћи за нама, Црну Гору нису реметили немири, инциденти и проблематична славља као резултат парламентарних избора. По свему судећи, прихваћен је апел челника три побједничке коалиције да се мирно и трезвено, без реваншизма, одвијају промјене у Црној Гори. Лидери коалиција су усагласили платформу о конституисању нове власти и потврдили да ће Црну Гору развијати као демократску, грађанску државу, и да неће изневјерити националне интересе.

Регион 02.09.2020 | 11:04
Заједничка платформа лидера коалиција у Црној Гори

Лидери све три побједничке коалиције су првим договорима утврдили основне принципе конституисања будуће власти.

Наговијестили су да од обећаног не одустају и да постоји могућност да се пронађе заједнички пут у промијени власти и оствари јединство коалиција које међусобно, имају и различите политичке оријентације.

Усвојена платформа управо то најављује.

"Гдје смо јасно послали поруке – да ми гледамо у будућност, а не у прошлост, да нема промјене спољнополитичког курса Црне Горе, да смо спремни да реализујемо све међународно преузете обавезе. Да смо спремни да спроведемо реформе у уведемо Црну Гору у Европску унију. Да поштујемо Устав Црне Горе. Да вјерујемо једино у грађанску Црну Гору", рекао је Алекса Бечић, лидер коалиције "Мир је наша опција".

Такође, каже, "држимо испружену руку мањинским партијама да заједно вршимо власт и да ћемо са стручним и морално неспорним људима формирати власт и кренути да миримо и економски и морално опорављамо наше друштво".

Притисци, уз овако тијесну већину – а три бивше опозиционе коалиције, побиједиле су за један посланички мандат, били су и очекивани, а чини се да су им највише изложени управо у коалицији "Црно на бијело".

"Упркос стотинама позива, упркос хиљадама и хиљадама порука које сам примио у претходном периоду, упркос позивима мојих колега из региона, ја дајем ријеч да Дритан Абазовић и коалиција "Црно на бијело" неће подлећи ни под једним притиском и да ће се стриктно водити само националним инересима Црне Горе", рекао је Абазовић.

Заједничка платформа, која ће се разрађивати наредних дана, предвиђа и формирање експертске владе, потпуну посвећеност примјени Устава и закона, али и измјену дискриминаторских закона, попут оног који је и покренуо лавину протеста против ДПС-а – Закона о слободи вјероисповести.

(РТС)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Оно

02.09.2020 09:33

НАТО пут се наставља као планирано...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2020 11:57

Како се нато пут наставља кад је Црна Гора вец у НАТОу?НАТО пут је заврсен, али је оцигледно да ни НАТО пут не знаци истребљења Срба у ЦГ, на васу залост.

Name

кмкок

02.09.2020 09:33

Како би вас Додо покупово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.09.2020 09:42

Од те црне горе неце бити нста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

02.09.2020 09:42

А сад слиједи оно најважније, расподјела функција, јавна предузећа, смјене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

02.09.2020 11:59

Свака част добра вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

02.09.2020 12:45

Вијест је релативно искривљена, ниста није тамо како треба...ЦГ је на корак до градјанског рата.

ОДГОВОРИТЕ