Ко је преносио надлежности с РС на ниво БиХ?!

Ево шта је Додик заборавио да каже Вучићу у вези преноса надлежности.

Република Српска 28.08.2020 | 08:27
Ко је преносио надлежности с РС на ниво БиХ?!

Коментаришући састанак у Београду, руководства Републике Српске и члана Предсјендиштва БиХ из Републике Српске са предсјендиком Србије Александром Вучићем предсједник СДС Мирко Шаровић је рекао да је Додик заборавио једну важну чињеницу када се жалио предсједнику Србије да се мимо Дејтона на ниво БиХ преносе овлаштења и преузима контрола у систему одбране, војске, судова, правосуђа, безбједности, граничне службе и финасија да је за пренос поменутих надлежности у парламенту гласао или одобрио управо Додиков СНСД.

Како преноси портал Вијести.ба,у кратком подсјећању, према подацима опозиције СНСД је странка која је дала највећи допринос прихватањем 49 закона у Парламенту БиХ, чиме се 49 надлежности РС пренијело на ниво БиХ. С друге стране, из СНСД-а тврде да је више од 60 надлежности пренесено с нивоа Републике Српске на БиХ када је СДС чинио власт у неком прошлом периоду на нивоу институција БиХ.

Половином 1998. године, у вријеме првог мандата СНСД-а, легализоване су заједничке таблице, застава и грб БиХ, заједнички пасоши и Гранична полиција 2000. године.

У мандату СНСД-а вршена је припрема укидања Војске Републике Српске која је 2006. године интегрисана у Оружане снаге БиХ. У припремама укидања активно је учествовао СНСД-ов министар одбране, генерал Манојло Миловановић.

У то вријеме делегације из Министраства одбране Републике Српске биле су гостујуће у базама НАТО-а. Из страха да не буде ухапшен на неком од европских аеродрома, Миловановић је предвођења делегација препустио пуковнику Драгану Јеличићу.

Средином 1999. године, Република Српска је прекинула платни промет са Србијом, а економисти су тврдили да је привреда Републике Српске због тога забиљежила губитак од 20 посто. Истовремено је у Републици Српској конвертибилна марка постала једино средство плаћања.

Такође, СНСД је потписао Споразум којим су ентитети преузели обавезу исплата пензија за све кориснике с територије Републике Српске. Касније је Влада Републике Српске настојала доказати да пензије треба исплаћивати тамо гдје су зарађене (ФБиХ), што и јесте универзално правило, али је у супротности са потписаним споразумом.

Изасланик Додикове Владе учествовао је у радној групи за формирање Суда и Тужилаштва БиХ. Тада је направљен Приједлог закона о Суду БиХ, али није прошао, јер је СДС одбио га подржи.

Жељко Мирјанић, након избора 2000., постао је копредсједавајући Представничког дома Парламента БиХ, и учествовао у изгласавању Закона о Суду БиХ.

СДС, који је гласао против, поднио је апелацију Уставном суду БиХ, који је прегласавањем утврдио како је закон уставан.

Уставни суд БиХ је у јуну 2007., такође власт СНСД, објавио одлуку да је дотадашња химна Републике Српске "Боже, правде" неуставна. Иста судбина задесила је и грб Републике Српске. Због ових изгубљених ингеренција Републике Српске, нико није реаговао.

Додиков СНСД је, такође, у Представничком дому Парламена БиХ 2002. гласао за формирање прве полицијске агенција на државном нивоу СИПА-е, која је 2004. добила полицијска овлаштења.

(БН/Вијести.ба)

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Ајде де

28.08.2020 06:56

Џабе кречите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

28.08.2020 07:12

Бурле, ко је убио Давид-а?

Name

Скептик

28.08.2020 07:19

Није тачно да ДодиГ не брани виталне националне интересе...али ХРВАТА!

Name

Јацање Привреде?

28.08.2020 07:25

За поцетак смо добили квалитетан репроматеријал из Италије (текстилни отпад ускладистен у Дрвару)!

Name

БЛАГО НАМА

28.08.2020 08:00

Од силног србовањ и богацења, ста има вез сто је мало заборавио на интересе српрпског народа, на крају цовјек је провео рат на аеродрому Маховљани недалеко од куце и Сверцом цигарета нафте путово цесто у Београд. Ста га везе за српску,ама бас ниста-осим отимацине.

Name

ЈАК ЈЕ И ТВРДОГЛАВ

28.08.2020 08:43

Мозете прицат ста хоцете да сте ви били на његовом мјесту били би много попустивљији и то би било горе по РС. Он је имао снаге да казе доста.

Name

Маринко

28.08.2020 08:52

Па мајмуне јел ти оправдаваш ово преношење.Кречи ти тата.

Name

Ре

28.08.2020 09:12

Ретарде, није то крецање. То су цињенице који такви као ти не разумију. Сеф твој за то има изговор да је био наиван. Неко ко је толико наиван не би требао да се бави политиком!

Name

Ре ајде

28.08.2020 09:26

Рудоњи је јасно ако изгуби моћ мора безати ис БиХ .

Name

Ре

28.08.2020 11:58

Нејасно је како људи насједај о причи да је то пренос надлежности кад у Дејтона постоје споразуми о једној војсци једној граничној једном пасусу једним таблицама итд. Па да то није тако небих ни било Дејтона

Name

Даниел

28.08.2020 06:58

Ствара се мантра да је пренос надлезности на ниво дрзаве увијек несто лосе. То једноставно није тацно. Било би много боље да на нивоу дрзаве имамо рецимо полицију, пољопривреду, саобрацај..... Али то не одговара локалним политицарима који на садасњ нацин лаксе упосљавају своје родјаке, кумове, пријатеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.08.2020 08:05

Та мантра је безвезе, њена улога је да се као представи да је РС добро прошла у Дејтону, по мени осим имена све остало је ништа посебно. Један Њемачка је децентрализована држава. Полиција на нивоу БиХ већ постоји и то двије агенције : Координација полицијских тијела и СИПА. Пољопривреда на нивоу БиХ је нужна и без тога нема напретка, остало нема потребе. Горе набројане надлежности као што су платни промет, таблице, пасоши...све оно што чини државу државом су морале бити пренешени, гдје на свијету постоји држава која има неколико пасоша, или регистарски ознака. Платни промет, па то је морало бити прекинуто. Бирачи су гласали за Додига и послије преноса надлежности, значи да то бирачима не смета и да то подржавају, то је демократија. Све ово зна и Србија само и код њих је стање забрињавајуће.

Name

Ратко

28.08.2020 07:00

Заборавили сте Брцко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

28.08.2020 07:19

Па зар држава није моћнија од ентитета. Пуно би лакше било свима координисати са једног мјеста. А сад, што то не одговара Додику, па он гледа лично себе и странку којој припада. Заболи њега за бољитак грађана у РС у. Ко иоле види, никада неће заокружити такве ликове. Мислим нс народ, не на његове полтроне.

Name

Ре

28.08.2020 07:36

Заборавили сте пасосе И лицне карте војску И покусај стварању заједницке полиције само сто то уради онај брундо Иваниц

Name

Директ

28.08.2020 09:09

Тако је, у Дејтону је другачије (ентитети су моћнији од државе).

Name

ФУЈ

28.08.2020 07:00

ФУЈ..ФУЈ..ФУЈ...ОГАДИО СИ И БОГУ И НАРОДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС парадоx!

28.08.2020 07:15

Можда се испостави да би ми срби (99% нас) имали далеко бољи живот да су све надлежности пребачене са ентитетског на државни ниво?! Ово посљедњих 20 година је гола превара и криминал....и то што имамо није у функцији НАРОДА већ КЛЕПТОМАНА, ТАЈКУНА и ОЛОША!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парадоx

28.08.2020 08:06

Свака цаст на коментару...слазем се

Name

Бл

28.08.2020 12:22

И папака прелетацевица који мисле да би њихово папкарење требало да свидја народу.

Name

Коридор

28.08.2020 07:23

Све ми, који смо стварали и зној и крв пролили за Републику Српску, знамо ста је доласком Додика на власт, урадио преносеци надлежности које су припале РС. Сада су времена поодмакла патриота стваралаца сваким даном је мање. СНСД је око себе окупио младе углавном дјецу дезертера који су "патриота" из интереса и који србују само под сатором! Борце су исмијали и понизила за многа времена. То и јесте био циљ западних моцника! Уз помоћ њима оданих, а нама проданих душа, избрисати све сто нас везе за грб Немањица, за тробојку, за ћирилицу како би народ на овим просторима заборавио и ко је и ста је! Комунисти су то одрадили на најбруталнији нацин. И онда када се 90-их година појавила СДС да нас пробуди и указе ста смо и ко смо.. кренуо је несретни рат. Чим је рат заврсен сви страни окупаториуз помоћ дома их издајника свом жестином кренули су на унистење СДС! Знали су да је она главни њима проблем да би остварили своје сулуде идеје и планове! Није им сметала као сто ни данас не смета ни ХДЗ ни СДА нити једна народна национална странка у цијелој YУ! Само српски народ не мозе и не смије имати националну и народну странку! Назалост! Зато казем све ми то знамо али коме реци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аеродром Требиње

28.08.2020 07:27

реално није Додик исао да броји пренесене надлезности него да од Вуцица узме ста пара. То је на крају само кратко констатовано,у овом моменту Вуциц плаца Милету да не прави проблеме у БиХ и минира га пред преговоре у УСА. Одлуцио је да направи договор са Албанцима а изгледа да Додикову подрску за исти мора да плати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

28.08.2020 07:33

Знаде Додик добро да је он био главни заговорник за пренос надлежности и поносио се када је укинуо Војску Републике Српске, заједничке таблице, пасош, химну, грб и све остало. Зато је опљачкао грађане Републике Српске да лакше може да манипулише преко институција које је инсталирао по својој вољи и контроли над свим а посебно судовима који штите криминалце, злочинце и тајкуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

28.08.2020 11:35

Војску је укинуо СДС!

Name

Тако

28.08.2020 12:25

150 СДСоваца је смијењено и отјерано из политицког зивота, који су се успротивили заједницкој војсци и који нису подлегли притиску нити хтјели да буду папци.

Name

Остаје нејасно

28.08.2020 07:34

Која влада да ли Додикова или Микеревићева је потписала споразум да се пензионерима који су пријављени да живе у Републици Српској а зарадили пензије у ФБиХ исплаћује из пензионог фонда Републике Српске? На тај начин Република Српска је оштећена јер преко 20.000 пензионера из Федерације прима пензије из буџета Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

28.08.2020 07:37

Све је то у реду, али ваљда се рачуна и какав ко данас однос има према тим питањима. Политика малих земаља прилагођава се стању у свијету. Свијет 2007 и данас није исти. Не води ни Шпанија, Италија, Чешка, Мађарска па ни Русија исту политику данас. Британија више ни није у ЕУ, а неке друге снаге су ојачале. Значи ствари су другачије,тако и за малу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

28.08.2020 09:52

Нису они зарадили пензију у Федерацији него у БиХ, па нека примају са нивоа БиХ-а али је то пренос надлежности

Name

Ре

28.08.2020 07:37

Зивио Милорад цркните фукаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ти

28.08.2020 08:42

МОРА ДА РАДИС НЕКА ПОСЛА ЗА ЊЕГА..НАРАВНО ЛЕГАЛНА

Name

Директ

28.08.2020 09:12

Живио Додик што дуже, у затвору.

Name

Ре

28.08.2020 09:18

За ре, најприје цес ти и такви као ти да поцркате јер зивите од 500,00 КМ плате, а пензије су јос мање.

Name

штеточине РС.

28.08.2020 09:32

Бурле није видио ратишта , а диже борцима РС три прста, да трпе лош живот годинама у корупцијском режиму РС.

Name

Ре Ре

28.08.2020 09:56

Ето цекама да ти цркнес,фукаро.

Name

ре ре ре

28.08.2020 11:43

БОЉЕ ДА ТЕ ЈЕ НА КАМЕН!!!!

Name

реалност

28.08.2020 12:30

Нека Милокрад позиви, али мора да одговара за криминал који је поцинио у РС!

Name

Електропренос

28.08.2020 07:38

Увјек се из Рс несто преносило,надлезности у политици у политици Сарајево,паре без поријекла преко границе за Србију и Хрватску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионери

28.08.2020 07:43

Потписивањем споразума за пензије моји родитељи су до сада изгубили у најмању руку 60.000 КМ. Хвала Богу доцекали су дубоку старост у здрављу, а господину нек је на образ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

28.08.2020 07:46

Велики Српски патриота. Каже неки дан "Док је Џафировић ратовао ја сам се бавио политиком". Ниси се ти бавио политиком већ шверцом. И нејасна ми је омладина великог патриоте, председник омладине СНСД-а Денис Шулић???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.08.2020 07:56

100 % тачан текст. Бурле је највећи лопов, лажов, манипулатор и продана душа који је дошао на крилима запада чију има велику подршку да уништи економски, задужи, распрода и расели дио становништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста даље

28.08.2020 12:27

То је истина.

Name

јао србенде

28.08.2020 08:10

Лако је глумити србенду за стотине милиона опљацканих од срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

28.08.2020 08:46

Лажовчина кретенска. Хрватски двојац на челу РС. Е биједни народе шта си допустио себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоч

28.08.2020 09:04

Родила га мајка, није подигао једну руку са три прста, већ и другу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оперативци

28.08.2020 09:10

Бурле је обецао своју оставку ако Брцко постане дистрихт, па ето то је била прва веца лаз тог ЦИА спијуна, које су услиједиле. Драган Цавиц је такодје активно уцествовао у обесправљивању Републике Српске и лазним обецањима о градјанској непослусности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

28.08.2020 10:02

Ја би сад моментално своја три прста одсјекао кад видим ко их све диже шверцер лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борци

28.08.2020 10:19

СНСД зна се од грба и заставе па на даље. Зато се сад књизи војна имовина, о томе цути власт као заливена. Срам иј било и Бога и насих мртвих. Све раде да урусе Рс а при том подигну три прста. Само су јос гласаци њихови затворили оци пред тим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОМИР

28.08.2020 11:32

ОПЕТ ОВИ ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ ПЉУЈУ ПО ,ВЕЛИКОМ СРБИНУ И ПАТРИОТИ,, КОЈИ ВОЛИ РС И СРБЕ СВЕ ДОК ИХ НЕ ОПЉАЧКА И РАСЕЛИ ДО ПОСЛЕДЊЕГ

Name

Ре Борци

28.08.2020 17:47

Моји борци ви добро знате да је 2005 године на власти у Републици Српској и БиХ био СДС и ПДП и да су укинули најсвјетлију институцију Републике Српске, а то је Војска Републике Српске. Тачније потписали су њену капитулацију. Тада је Предсједник Републике Српске и СДС-а био Драган Чавић, а само годину раније верификовали су Извјештај о догађајима у и око Сребренице и на тај начин свезали омчу око врата своме народу.

Name

Ре ре борци

29.08.2020 20:30

Па кад си тако паметан де нам реци а је ли и СНСД гласао исто? Де нам реци која је једина странка из РС учествовала у преносу свих ама баш свих надлежности са нивоа РС на ниво БиХ?

Name

Марићка

28.08.2020 12:08

Нема невиних. Питање гласи: ко је пренио више надлежности? 1. СДС или 2. СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

28.08.2020 12:31

Какво је то глупо питање па науцимо вец једном. СНСД петоструко висе. Њих није требало смјењивати они су одмсх пристајали на све сто се ттазило од њих.