„Наћи ћу начина да разговарам и са Путином“

Независност Белорусије није предмет дискусије, наглашава опозициона политичарка Светлана Тихановскаја у разговору за ДW. Али она жели блиске односе са сваком земљом, па и са Русијом.

Свијет 27.08.2020 | 12:28
„Наћи ћу начина да разговарам и са Путином“

Светлана Тихановскаја је била кандидат на белоруским председничким изборима уместо свог мужа. Сергеј Тихановски, видео блогер, прво је почетком маја искључен са избора, а потом и ухапшен. Тихановскаја је одмах после избора побегла у Литванију из страха од државних органа Белорусије. Са њом је разговарао Константин Егерт.

ДW: Светлана, имате ли информације о стању у којем се налази ваш муж Сергеј? 

Сетлана Тихановскаја: Наравно, њега стално посећује адвокат. Он може да процени његово физичко И душевно стање. Тако добијам информације. Не лично, већ преко адвоката.

И како је?

Физички није баш најбоље. Како да се осећате у затвору? Али духом, наравно, није клонуо. Информишу га о томе шта се дешава у Белорусији. Он верује у људе, он је уверен у то да ће ускоро доћи промене. То му улива снагу.

У Литванији су у знак солидарности са демонстрантима грађани формирали „Пут слободе" – ланац људи од белоруске границе до главног трга у Вилњусу. Какве емоције је то пробудило у Вама?

Изузетно позитивне. Веома сам захвална Литванији јер је показала да људи и у Литванији и у Белорусији могу да буду заједно. Старија генерација је доживела оно што ми сада доживљавамо па је симпатија за нас разумљива. Али на нас је оставило упечатљив утисак и то што су млади људи изашли на улице и веома живо реаговали на ситуацију у Белорусији. Верујем да је старија генерација млађој дала праве вредности, да могу да покажу саосећање и да подрже друге, који имају проблеме у својој земљи.

У Белорусији је скоро цела привреда у државном власништву. Ако почне приватизација, многи људи ће остати без посла. У Русији је то деведесетих довело до великог назадовања. Људи су рекли да се нису за то борили.  Бојите ли се да би реформски процес у Белорусији могао да буде веома тежак?

Нико не каже, да ће бити једноставно. Свака земља иде сопственим путем у тако преломним ситуацијама. Али наш народ је марљив. Људи разумеју да ће бити потешкоћа. Али ми смо на то спремни у име будућности земље. Мислим да су сви спремни да издрже неко време. Резултат ће бити нова Белорусија, слободна и безбедна.

Рекли сте, ако се у Белорусији одрже слободни избори, нећете се поново кандидовати. Али, ако бисте за период од неколико месеци постали прелазна председница, како бисте припремили изборе? Земљом мора неко да управља.

Већ је формиран тим стручњака око мене, који би ми помогао у тешким временима. Мој лични задатак је да створим компактан тим, да преузмем организацију и да га усмеравам у исправном смеру – ка припремању фер и транспарентних избора.

Да ли је тачно да је координациони савет опозиције закључио да би на новим изборима могао учествовати и Лукашенко, ако то жели?

Требало би да то буду слободни избори. Нека се кандидује сваки грађанин Белорусије, који осећа да има снаге и енергије за то. Молим лепо.

Као прелазна председница, морали бисте разговарати са водећим политичарима света. Са некима сте већ разговарали. Шта сте им рекли?

Сви су имали пријатељски однос и фасцинирани су тиме што се збива у Белорусији, великим делима нашег народа, који брани своја права.

Да ли су с Вама успоставили контакт представници Русије?

До сада не. Али морам да кажем да смо сви ми отворени. Разговарамо са свим шефовима држава или представницима земаља које су заинтересоване за разговор.

Ако председник Русије Владимир Путин позове телефоном, ако будете прелазна председница? Да ли бисте били спремни да разговарате. Он је компликована особа.

Знате, ми смо сви људи, не знам како бих се припремила за разговор са неком посебном особом. Мене су телефонски позивали шефови моћних држава, наћи ћу речи да разговарам са Владимиром Путином.

Многи се питају да ли Белорусија може да опстане као независна држава у сенци тако моћног суседа као што је Русија, а са њом постоји и уговор о унији. Белорусија и Русија су веома тесно повезане, чак и када то посматрамо са чисто правног становишта. Да ли као грађанка Белорусије желите да задржите ту блискост?

Ви питате пре свега о независности, зар не? Ми смо независна земља и независност уопште није предмет дискусије, није на продају. То не мора више да се коментарише. Што се тиче тесних веза, желимо тесне економске и политичке везе са свим земљама.

Кажете да су садашњи догађаји уствари велика дела Белоруса. Када насиље и конфронтација једног дана престану, шта би требало да се деси са полицајцима који су тукли људе и онима који су издавали таква наређења? Они ће рећи да су само слушали наређења. 

То није у мојој надлежности и неће бити. Али као човек, верујем да надлежне институције морају да испитају све те догађаје. Кривци морају бити кажњени. Али круг криваца и врста казне морају да се одреде у суђењу које мора бити фер.

Пре два месеца нисте ни слутили да ћете бити у овој улози. О вама се сада чита на Википедији на много језика. У историји Белорусије постојаће поглавље посвећено Вама.  Како се осећате у тој улози?

Нисам се навикла на то, али осећам се много сигурнија него пре неколико месеци. Човек се мења, постаје јачи, има више самопоуздања.

Намеравате ли да се повучете у приватан живот после промене власти?

Да, то намеравам.

Како би требало да гласи последња реченица у Википедији када се повучете са политичке позорнице?

Светлана Тихановскаја је одиграла кључну улогу у периоду када су Белоруси освојили своју слободу.

(ДW) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ре

27.08.2020 10:46

Да није залосно било би смјесно. Само то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ит

27.08.2020 11:30

Присталице пдп здусно те подрзавају наставнице

Name

Ре Ре

27.08.2020 11:51

Па будали прузи прст она це се смијат ко луд на брасно

Name

Скептик

27.08.2020 10:47

Слушао сам нашег аналитичара који живи на релацији Минск-Москва, и он тврди да Светлана Тихановскаја није побјегла у Литванију већ ју је бјелоруска тајна служба пребацилау Литванију јер су имали информацију да јој се у Бјелорусији спрема ликвидација за коју би били оптужени Лукашенко и бјелоруски режим. Друго, она није никакав опозиционар. опозиционар је можда био њен муж, блогер, који је ухапшен па су њу истурили за кандидата. Она је у почетку чак одбијала да се кандидује јер на нема никаквог искуства у политици а самим ни никакав програм али је на крају ипак попустила и прихватила да буде једини против кадидат Лукашенку. Значи, она нема партије и никога не предводи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аооо

27.08.2020 11:31

Па гдје си слусао да И.ми послусамо

Name

Ре

27.08.2020 12:11

Јами, ти слусао? Гдје код Тесе Тесановица, код Марица, на пинку код Сарапе? Којег то аналитицара, сваку будалу коју доведу на ТВ или на Yоутубе потпису са аналитицар, гомила беспризорних хохстаплера који за руцак и пиво прицају ста им се наруци, лазни антиглобалости, лазне патриоте, нископозиционирани доусници и сарадноцо руских слузби који испаљују обједе на сваког ко није на линији руских интереса, дифамирају и цртају мете људима на цело, полусвијет као и безумна маса која им вјерује. Казе Иво Андриц: "Није глуп онај ко не зна да цита, вец онај сто повјерује све сто процита". Мисли о томе ако имас циме. Истина је увијек негдје измедју.

Name

ре

27.08.2020 12:17

Насим глупим Србима никад да додје из гу..це у главу.Ја вјерујем, да је и дан данас јаци Хрватски лоби код Путина него Српски.Као у току ИИ св рата устасе под лазним именом комунисти су водили Руску војску.Зато је БГ висе страдао 1946 него 1941год.Ми нисмо мудар народ него подмукао,мудрост и подмуклост су два разлицита појма.Ми само моземо настатит свом народу.Толико о мудрости Срба, Арцибалд Рајс,Михаило Пупи итд...!

Name

Патика

27.08.2020 12:20

Тачно скептик. Не треба Теша Тешановић. Колико је образована и озбиљна говори њена обућа.

Name

ре ре

27.08.2020 12:30

Које ти аналитичаре слушаш?? Галијашевића и Лазанског на РТРС???

Name

Добој

27.08.2020 16:42

Скептик у праву, нема цак потребе слусати било какве вијести и аналитицаре, сто казе Патика, погледај јој обуцу, стил облацења и тупаву фацу...убила се за данасњу владарку, јос један пијунциц у власти..

Name

Боки

27.08.2020 10:53

Добра ова Светлана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

27.08.2020 11:28

ха ха ... Литванија је стари окупатор заједно са Пољском. Све ово су на стотитне година радили са Украјином па данас Украјинци не знају ко су католици или православци. Па кад ти исти гадови Литванци и Пољаци добију по гузи од Руса онда плацу и кукају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

27.08.2020 11:39

Дали је могуће у Америци да неко са 9% освојених гласова буде преседник Америке или можда Њемацкој или било којој земљи на западу, наравно да није. Е та господја сања кад је доведу Американци на то место како ће она владати. У то чисто сумњам, када нису успели са Асадом да ће успети са Лукасенком поготово ако то не буде у интересу Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ццццц

28.08.2020 10:23

Па и нас Слоба је "побиједио" изборе, кад види овамо, он изгубио и преварио, тако и луксо, и Додо итд. Ал ти то неразумијес, ни скепто, ни Андрц а ни ре свима.

Name

А

27.08.2020 11:57

Машта може свашта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

27.08.2020 12:22

ооо па Бјелоруси имају сад два избора као и Југославија 90тих... ил да прихвати приватизацију на вријеме ил да избије сукоб унутар државе и привреда пропадне па се онда тек тако пропала приватизује за мале паре...

ОДГОВОРИТЕ