Усљед кризе једина сигурна зарада скела или берба воћа

Усљед кризе коју је узроковала пандемија вируса корона, многи грађани у Републици Српској остали су без посла и све више траже зараду радећи на дневницу сезонске послове у пољопривреди, грађевинарству, угоститељству…

Република Српска 20.08.2020 | 14:36
Усљед кризе једина сигурна зарада скела или берба воћа

Иако су се воћари претходних година мучили да нађу радну снагу, ове године ситуација је мало другачија.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић истакао је да је ове године знатно већа заинтересованост грађана за сезонске послове попут берби крушака, јабука, шљива, те да ће ове године за разлику од претходних моћи завршити сезону на вријеме.

„Доста је велика понуда грађана да раде. Сваки дан нам звоне телефони, радници се нуде. Сматрамо да ћемо ове године имати довољно радне снаге да све урадимо како треба“, рекао је за портал ЦАПИТАЛ Дојчиновић.

Дневнице које воћари нуде у пословима берби воћа, по причи Дојчиновића се крећу око 40-50 КМ, те дневно овакву врсту посла ради од двије до три хиљаде радника у зависности од количине посла.

„Берба воћа није тежак посао. Свим радницима који дођу покушавамо да обезбједити што боље услове. Обезбјеђен је смјештај за скоро све сезонце. Годишње, само за плате, топле оброке и превоз издвајамо од 1,5 до два милиона марака“, наводи Дојчиновић.

Празне скеле 

Радник више се тражи у грађевинском сектору, али то је тежак и исцрпљујући физички посао.

„Дневнице које се могу зарадити на грађевинским пословима крећу се око 50-60 КМ. Љети је посао интезивнији и увијек недостаје добрих радника“, кажу нам запослени на једном од бањалучких градилишта.

Секретар удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјама Привредне коморе РС Миле Петровић истакао је да у грађевинарству увијек фали радника, те да тренутно овај сектор броји око 9,5 хиљада запослених, али да је проблем што нема квалификованих радника.

„Чињеница је, да је све мањи број квалификованих радника који на адекватан начин могу одговорити радним задацима у области грађевинарства, без обзира што се зараде стално повећавају“, казао је Петровић.

Сезонаца више због отпуштања и блокираних граница 

Да све већи број радника у Републици Српској тражи зараду у сезонским пословима примијетили су и у Савезу синдиката.

Секретар Савеза синдиката Горан Станковић истиче да је криза уздрмала комплетну привреду, а послови који су некада били сигурни, то више нису.

„У многим предузећима дошло је до отпуштања радника, па самим тим грађани који су остали без запослења, усљед недостатка избора, одлучују се за сезонске послове да би обезбједили себи било какву егзистенцију“, рекао је Станковић.

Други разлог раста тражње сезонских послова је немогућности одласка у иностранство, а што је претходних година била устаљена пракса.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Вупер

20.08.2020 13:41

САМО СТАНОГРАЊА ЦВЕТА, ПРИВРЕДА И ПРОИЗВОДЊА НИСУ ЗА УЛАГАЊА ЈЕР СУ ДОПРИНОСИ ВЕЛИКИ А ТРЗИСТЕ МАЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лотос

20.08.2020 13:42

Има посла..само баксузима битно да сједе по кафицима и буду видјени..а у дзепу 10км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кретену

20.08.2020 14:34

Због таквог размисљанка просјек пларе у р. сектору и јесте 500 КМ.

Name

Скептик

20.08.2020 16:53

Лотос, на бироу има и на стотине младих и школованих људи са дипломама правих државних факултета, па и магистара и доктора наука. Јел и они требају ићи у најам брати јабуке??? Зато су се школовали??? А шта ти радиш? Чиме се ти бавиш? Сигурно си ухљеб на државним јаслицама, уживаш и ништа не радиш осим што другима стајеш на муку и солиш им памет.

Name

Да

21.08.2020 01:26

Сви сте у праву, али кафана је дефинитивно мјесто које треба заобилазити. Троше се новци у њој, а разлози су често без смисла када схватимо да неко остави своју младост, плату у њој. И у посљедње вријеме видимо да су дипломе обезвријеђене, ем су "куповне", ем су од завршених факултета само да се нађе и људи не воле то што заврше, па су им и послови такви.

Name

Хе Хе

20.08.2020 14:45

Главно сте заборавили, "политика" бре, за њу нема кризе Бато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

20.08.2020 20:41

Сваки частан и добро плацен посао није за срамоту,боље да се ради него да се сједи у кући,а диплома кад тад се исплати.Буду ли само цекали посао са дипломом покрепат ће од глади.

Name

Илија

21.08.2020 18:34

Багстаси су обебедени,али и даље користе Народ,, Била то Корона или било ста друго,,

Name

Боки

20.08.2020 15:59

Колико је "сигурна "та берба воћа, мислим, да неће можда цовјек од тога живјети јесен-зиму-прољеће или само један, два мјесеца топ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре свима

21.08.2020 07:53

Како год ја погледам овај вирус опет иде на руку богатасима.И јос се хвале како их зову радници..ма да није короне само би вам укуцани брали поврце и воце а пензионери градили зграде....увјек по јадном ,постеном цовјеку..јадне ли су васе дневнице...

ОДГОВОРИТЕ