Све више људи губи повјерење у вакцине

Широм свијета све више расте сумњичавост у вакцине и њихову сигурност. Брзина којом би требало да буде направљена вакцина против коронавируса изазива сумњу и код особа које су заговорници вакцинисања.

Вијести 16.08.2020 | 20:49
Све више људи губи повјерење у вакцине

Педесетседмогодишња медицинска сестра из Флориде Сусан Баилеy рекла је да, откако је добила канцер, сваке година има грипу. Она је једна од многих људи у свијету који кажу да не би жељели узети вакцину против коронавируса све и ако буде доступна убрзо.

"Нисам антиваксер, моја дјеца су вакцинисана за све што је било потребно, али не бих узела вакцину против коронавируса у оваквом стању. Јасно је да имам здравствених проблема, зато желим прво да видим довољно студија о утјецају вакцине на дужи период", објаснила је она.

Њезине страхове о недовољно времена да се докаже сигурност вакцине дијели све више људи широм свијета. Ти људи претежно одбацују оне екстремне погледе на вакцинисање, али кажу да су забринути због вакцине против коронавируса, сматрају да мора проћи минимално 18 мјесеци испитивања да би били сигурни у то да није штетна и да је учинковита.

Физичар са Универзитета Георге Wасхингтон Неил Јохнсон који проучава скептицизам против вакцина на друштвеним мрежама казао је за ЦНН да су најчешће четири примједбе: сигурност, да ли је заиста потребна, повјерење у установе и фармацеутске компаније те несигурност у науци.

Научници кажу да су вакцине наше најдјелотворније средство у борби против заразних болести, бројне студије су доказале њихову сигурност, државни епидемиолог у Америци Антхонy Фауци је казао да би широко прихватање вакцине могло окончати пандемију, но интернетска анкета Ассоциатед Пресса / НОРЦ Центра за јавне послове показала је да половина Американаца оклијева када су у питању вакцине против коронавируса. Исте резултате у Великој Британији приказује анкета Кинг'с Цоллегеа.

ЦНН-ова анкета из маја је показала да би двије трећине Американаца ипак пристало на вакцинацију уколико би оне биле масовно доступне по ниској цијени.

Питање вакцинације је одувијек било проблематично у Европи и САД-у с обзиром на велики број противника, али чини се као да се сумњичавост шири. У Бразилу, гдје британске, кинеске и америчке компаније проводе тестирања, мала скупина дисидената на друштвеним мрежама се буни против "кинеске вакцине". Слични протести су одржани у Јужној Африци.

У Азији су анкете ранијих година показивале да 95 посто људи вјерује да су вакцине сигурне, овакав став је најизраженији био на југу континента. Међутим, у посљедње вријеме се појављује све више котроверзи.

Свега три посто Индонежана је 2016. године сматрало да су вакцине несигурне, но анкете из јануара ове године показују да је 15 посто родитеља нерадо прихватило вакцину против Зика грознице. Истраживање са индонежанског Падјадјаран универзитета говори о томе да је драстично пала покривеност имунизацијом у земљи.

Због оваквог растућег скептицизма у свијету, стручњаци кажу да је потребна стратегија након што се цјепиво производе. Битно је знати ко ће га први добити, као и гдје ће бити дистрибуирано. Но, наглашавају да није циљ само у томе да увјере људе да је вакцина сигурна него и да заиста буде сигурна.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

16.08.2020 20:40

Вакцина само ко хоће, без присиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

17.08.2020 00:26

Без присиле и без мене и моје породице

Name

Добој

17.08.2020 00:27

Аутизам, стерилитет, церебрална парализа итд су неке од болести и стања које изазивају вакцине. СТОП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре добој

17.08.2020 07:19

Како сте ви из Добоја паметни ко да вас је све обренцина направио!

Name

лоса су времена

17.08.2020 02:16

У овим временима где се народу све несто намеце.Крадја и трговина лицним подацима народа.Мобилни прати,"посматра", корисника? Све висе цовек губи своја права бива изолован.Намеце се неморал, друствене вредности губе на тезини, лази, манипулације,обмане и сваста несто.Прица се ово, прица се оно. Народ се залудјује упитном, небитном гомилом информација.Ето,прица се да је и тај вирус вестацки.Па како цовек да верује било коме и било цему. Занимљиво је да сироти цовек добровољно пристаје на све то.Засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

19.08.2020 19:48

Стоп отровима.

ОДГОВОРИТЕ