Обиљежили 100. дан од сузбијања вируса корона

Данас је на Новом Зеланду обиљежен 100. дан откако је сузбијено ширење вируса корона, чиме је ова земља постала свијетао примјер свијету којим хара опака болест.

Свијет 09.08.2020 | 10:07
Обиљежили 100. дан од сузбијања вируса корона

У овој острвској земљи од пет милиона становника живот се вратио у нормалне токове - утакмице се одржавају пред препуним стадионима, људи сједе у пабовима и ресторанима ослобођени бриге да ће бити заражени.

Међутим, према писању АП, малобројни гласови ипак упозоравају да би земља могла неприпремљена да се суочи с неком будућом епидемиолошком кризом у вези с короном.

Након што је у другој половини марта дијагностификовано 100 особа позитивних на вирус корона, уведене су стриктне и оштре рестриктивне мјере захваљујући којима је Нови Зеланд успио да спријечи ширење заразе.

У посљедња три мјесеца нови случајеви вируса корона евидентирани су само код ријетких путника повратника који су још на граници упућивани у карантин.

"Захваљујући медицинској стручности и добром политичком вођству успјели смо да се одупремо опакој болести. Погледајте, гдје год у свијету имате успјешну борбу против епидемије, то је захваљујући тој комбинацији - медицинске стручности и доброг политичког вођства", истакао је професор Мајкл Бејкер, епидемиолог са Универзитета у Отагу.

Он је нагласио да су многе земље веома лоше управљале пандемијском кризом, да сада то схватају и трагају за новим рјешењима угледајући се на Нови Зеланд.

Економија на Новом Зеланду боље је прошла него што су многи прогнозирали: незапосленост не прелази четири одсто, иако аналитичари тврде да та бројка није повезана с пандемијом, а одлуке и вођство премијерке Јасинде Ардерн сви хвале и наводе као веома успјешан примјер.

До сада је на Новом Зеланду потврђено укупно око 1.500 случајева и само 22 смртна исхода, а истраживања показују да је подршка Радничкој партији премијерке Ардерн у порасту уочи септембарских општих избора.

Због тога су стоти дан откако је сузбијено ширење вируса корона, многи грађани Новог Зеланда обиљежили осјећањима захвалности и олакшања.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зебра

09.08.2020 10:48

Проославите што вас није подавио вирус . Ако није вирус подавиће вас политичари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.08.2020 21:34

Лако им се хвалити кад је ријец о корони, инаце веома слабом вирусу. Пито би ја њих да их је напала политицка елита као сто нас хандри 25 година.. од злог оца и јос горе мајке