Родна година: Принос кукуруза задовољавајући

Стање кукуруза на већини њива у Семберији, на Бирчу, у зворничком Подрињу и у мајевичком крају, који је засијан на близу тридесет и осам хиљада хектара, је задовољавајуће и налази се у фази наливања зрна.

Република Српска 04.08.2020 | 11:30
Родна година: Принос кукуруза задовољавајући

Према ријечима др Драгана Зарића из Министарства пољопривреде Републике Српске, због честог смјењивање сувог и топлог времена са обилним кишним падавинама, за сада се не примијећују посљедице тропских врелина којих је недавно било у овом дијелу Српске.

"Требало би сачекати још који дан да би се, евентуално појавила оштећења од високих температура, али на срећу, оне нису дуго трајале, па би кукуруз у овом дијелу Српске могао наставити вегетацију која је сада у најзначајнијој фази његовог развоја.

Он је напоменуо да је сада рано прогнозирати висину приноса овогодишњег рода кукуруза, јер до његовог зрења има још доста времена.

"Ако се наставе овако повољне временске прилике онда би и род ове наше најзаступљеније житарице требало да буде задовољавајући", напомиње Драган Зарић.

Пољопривредни стручњаци овога краја надају се да у августу не би требало да буде дужег сушног периода што би, осим кукурузу, погодовао и осталим усјевима. 

Он упозоравају и на одређене проблеме о којима би требало у наредном периоду повести рачуна.
То се првенствено односи на коријен биљака, који је релативно плитко формиран због обилних прољетњих падавина, па ако би можда у наставку вегетације кукуруза било суше, онда биљке не би могле апсорбовати довољно воде и хране из земљишта.

За сада има довољно влаге што је од изузетног значаја у фази наливања зрна кукуруза.

"Понегдје се појавио и напасник кукурузна златица који може да умањи приносе, али се очекује да у атарима семберских села поред ријеке Дрине појави и болест црвенило кукуруза, која, такође, неповољно утиче на род", каже др Зарић.

Већина пољопривредника из семберских села, који су, плашећи се дуготрајне суше, сијали кукуруз из ранијих фаза зрења, из ФАО група 200, затим 300 и 400 задовољни су стањем својих усјева, јер су им временске прилике погодовале у развоју и они раније засијани скоро су завршили фазу налијевања зрна.

Неки од њих се већ припремају и за припремање силаже, наравно, ако се изненада појави суша, па почне да се неповољно одражава на стање кукуруза.

(Тихомир Несторовић / БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Прова

04.08.2020 09:48

Бице прове....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.08.2020 10:30

Треба навалити на печењке и куване кукурузе...

Name

Ре:

04.08.2020 15:53

Уфф... Вруца прова у млакоме млијеку. Незамјењиво!

Name

Ре

04.08.2020 20:26

Родна богами, родила корона! Има у свијету висе обољелих него сто има становника ???