Корона „спријечила“ затварање предузећа у Српској

Број послодаваца који је ставио „кључ у браву“ и затворио своје предузеће у периоду од почетка марта до данас износи свега 48, што је три пута мање него у истом периоду прошле године. Економисти објашњавају да је то посљедица ограниченог рада институција, а не реална слика добре ситуације на тржишту у Српској.

Република Српска 30.07.2020 | 07:57
Корона „спријечила“ затварање предузећа у Српској

Од почетка марта до данас, смањен је број предузећа која су затворена, у стечају и ликвидацији, али је истовремено смањен и број новооснованих пословних субјеката.

За последњих пет мјесеци ове године затворено је 48 предузећа, док је у истом периоду прошле године угашено 142 фирме.

Слична ситуација је и са пословним субјектима која су у стечају или ликвидацији. Број предузећа у којима је покренут стечај био је свега десет, док је у истом периоду претходне године у стечају завршило 62, а у ликвидацији 17 предузећа.

Новооснованих пословних субјеката је мањи у односу на претходну годину, те је основано 270 предузећа, док је током 2019. године тај број износио 363.

У Удружењу економиста Српске „СWОТ“ кажу да је ситуација са вирусом корона довела до „парализовања“ привреде, те створила нову ванредну слику тржишта у Републици Српској, те да она није реална.

„Када је кренула ванредна ситуација са пандемијом велики број институција није радио или је био ограничен. Отуда оваква слика нашег тржишта, што мало није реално. Ограничавањем рада и броја шалтера довело је до мањег резултата“, рекао је економиста Марко Ђого.

С друге стране, каже Ђого, привредници су у једну руку били и приморани или уцјењивани, али и награђивани од стране државе да одрже своје предузеће.

„Држава својим мјерама помоћи и подстицајима навела је привреднике да одрже своје предузеће у животу за вријеме кризе, али и ограничењима у смислу да неће добити помоћ уколико дође до отпуштања радника или томе слично. Мислим да ће дио предузећа бити затворено оног тренутка када држава престане издвајати средства за њих.“, казао је Ђого.

Ђого тврди да ће се тек кроз годину дана и више видјети заправо какву штету је нанијела пандемија вируса.

(Цапитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Миркан

30.07.2020 06:20

Агонија се само продужава.Боље је одмах направити рез него за собом повлачити и све остале.Ко може да ради нека ради а ко не може зна се.Ту помоћи нема, ако сам себи не можеш помоћи не може ни други.Све остало су манипулације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоао

30.07.2020 07:48

дјого ме поразио на конкурсу на економском факултету. цеститам му на свим овим знањима које је усвојио и на њиховој имплементацији у привреди мањег ентинета. цаца би му био поносан.

Name

Јаффа

30.07.2020 07:13

Из ММФ-а су поручили Вишковићу да се задужује без ограничења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јафа

30.07.2020 09:40

То се зове способност наших политичара , и то код оваквог народа пралази.

Name

Горан

30.07.2020 15:45

Жао ми је људи који никада не могу да схвате суштину нечега. Вама се управо то догодило. Хватате се за сваку ријеч од премијера и произвољно тумачите у нади да ћете некоме бити занимљиви. То што ви тврдите нема ама баш никакве везе са истином. Лично сматрам да је за смањени број затварања фабрика заслужан лично Вишковићу, јер захваљујући њему створен је бољи послони амбијент. Свако може причати шта хоће, али Вишковић за собом оставља резултате