"Упадајте људима у куће и тражите заражене"

Филипинска влада најавила је да ће од овоге недеље полиција започети с претраживањем кућа и станова како би открила ко је заражен корона вирусом. Сви заражени биће присилно премештени у владине објекте намењене изолацији.

Свијет 17.07.2020 | 13:14
"Упадајте људима у куће и тражите заражене"

Власти су најавиле да ће тражити људе са симптомима Цовида-19, али ће такође рачунати да ће људи пријављивати особе које сматрају да су заражене. Потез је уследио након што су Филипини забележили највећи дневни пораст зараза од Цовида-19 због чега су службеници закључили да кућни карантин не функционише. Више од 59.000 људи је тренутно заражено корона вирусом, а 15. јула забележено је 1.614 смртних случајева. 

Службеници тврде да ће влада обезбедити одговарајуће садржаје за оне који ће време морати да проведу у изолацији попут једнокреветних соба с приватним тоалетима или бесплатан Wи-Фи.

Кориштење полицијских тимова који претражују куће без налога подсећа на тактику ауторитативне владе Фелипеа Дутертеа у "рату против дроге". Током акције полиција је брутално претраживала стамбене објекте и убила на хиљаде људи, због чега су их медији прозвали "одреди смрти". Понашање полиције у досадашњем одговору владе на Цовид-19 шири опасност због кршења људских права, упозорава Хјуман рајтс воч.

 

Откако је влада средином марта увела затварања и обуставу економије, полиција и локални владини службеници прекршили су грађанска права и вршили насиље над људима људи који нису поштовали полицијски час или карантин, преноси "Јутарњи лист".

Због претреса кућа становници осиромашених урбаних заједница биће још рањивији на полицијска злостављања. Истовремено притисак се додатно ставља на Филипинце позивајући их да сами пријаве суседе за које сумњају да су заражени Цовидом-19. Службеници нису пружили јавне смернице према којима би становници могли да устврде да ли је неко заражен.

Овај потез појачава забринутост да Дутертова влада све чешће посеже за насилним мерама употребом војне или полицијске силе. У његовој администрацији се бивши војни генерали баве кризом Цовида-19, а специјалне полицијске снаге прегледавају крше ли се правила.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јој

17.07.2020 11:22

Само да наси не цују да мозе и ово проци негдје у свјету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

17.07.2020 11:33

и ко је позитиван ликвидација на лицу мјеста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ох

17.07.2020 11:40

Ето прилике и нашим да се овако опонашају

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

17.07.2020 13:13

Ако се упола понашају као наши грађани и треба тако. Код нас људи опуштено ходају са симптомима респираторне инфекције по граду, продавницама и пијацама, дјеца кашљу и слинаве у по епидемије, маме кажу није то ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

17.07.2020 14:17

Сатанистицка банда терорисе људе на бази лазног пцр теста који уопсте не мозе да се користи за дијагнозу инфективних болести. То је и сам јасно истакао Нобеловац који је развио пцр тест у друге сврхе. Сзо и њихови плаценици треба да одговарају за велеиздају и злоцине против цовјецности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

то це и код нас ускоро

17.07.2020 16:03

а комсије увјек једва цекају да комсији цркне крава тако да це бити мноооого много пријава. Ајмо спремајмо се ,власти се вец обуцавају за акцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

17.07.2020 16:05

.Ови тестови сто ми користимо су најбољи, на 6 узорак од сваког по један тест од лубенице, кромпира,парадајза,пудлице,мљека и пива....4 су била поситивна...хмм.Опасна ситуација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

18.07.2020 01:35

Пустили те на викенд с психијатрије? Фино, али буди добар, миран, миран, пссссст!