Зоом ЦОВИД-19 сарадња Израела и Србије

У организацији Агенције Машав (Масхав), израелског Министарства спољних послова, данас је уприличено зоом предавање проф. Хагај Левин-а (Хагаи Левине), на тему "Пандемија ЦОВИД-19 у Израелу - лекције за друге земље." 

Свијет 16.07.2020 | 16:17
Зоом ЦОВИД-19 сарадња Израела и Србије

Представљена платформа била је намијењена размјени релевантних и правовремених информација факторима који сугеришу и утичу на предметно доношење националних и локалних политика, планирање, координацију односно пружање медицинских услуга, као и саопштавање здравствених порука јавности, провођење теренских истраживања, те друге прилагођене активности реаговања на ЦОВИД-19. 

Проф. Левин је елаборирао да је један од најтежих изазова с ​​којим се суочавају аналитичари, планери и доносиоци одлука, глобално, недостатак поузданих информација и података. Приказане су активности на основу којих би Израел могао послужити узором, с релативно малим бројем смртних случајева. 

У свом излагању проф. Левин је размотрио и значајне економске, социјалне и здравствене учинке предузетих мјера, укључујући рестриктивних. Изложио је поуке усмјерене јачању структуре јавног здравства у циљу ефикаснијег одговора на сљедеће фазе пандемије, као и на остала ургентна стања у јавном здравству, те о улози динамичног ажурирања, заснованог на здравом разуму а утемељеног на локалним подацима, из перспективе како доносиоца одлука, тако и епидемиолога.

Проф. Левин је доцент на епидемиологији при "тхе Браун Сцхоол оф Публиц Хеалтх анд Цоммунитy Медицине", Хебрејског универзитета (Хадассах) у Јерусалиму и предсједавајући Асоцијације љекара јавног здравства Израела. Богатог је искуства у креирању мјера приправности од природних непогода и ванредних ситуација. 

Предаје и на реномираном Маунт Синају (Моунт Синаи) у Њу Јорку, а био је на више дужности у Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ) и Министарству здравља. Објавио је преко 70 стручних радова. 

Како за БН преноси Александар Николић, почасни конзул Републике Србије у Беер Шеви, предавању су присуствовали епидемиолози, специјалисти предметно увезаних медицинских дисциплина, те проблематици сродни јавни радници из држава Европе и Азије.

Из Србије су учешће узели експерти из Клиничких центара (КЦ) Србије, Војводине и Ниша, те Министарства здравља, као и представници средстава јавног информисања. 

Између осталих: доц. др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦ Србије, те начелник Одјељења за клиничку фармакотерапију, доц. др Ивана Милошевић, инфектолог, гастроентерохепатолог, професор на Медицинском факултету у Београду и замјеница директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦ Србије, доц. др Гордана Јовановић,  Клиника за анестезију и интензивну терапију КЦ Војводине, доц. др Радмила Поповић са КЦ Војводине, др Драган Милић, директор Клинике за кардиохирургију КЦ Ниш, др Данијела Урошевић, помоћник министра здравља, Сектор за европске интеграције и међународну сарадњу те Тијана Тољић, новинар и репортер ТВ Златара из Нове Вароши.  

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар