ТИ: Уговор УКЦ-а Републике Српске и Проинтера и даље сакривен од јавности

Руководство Универзитетског клиничког центра Републике Српске више од годину дана и десет мјесеци одбија да објави уговор са компанијом „ПРОИНТЕР ИТСС“ о набавци имплементације система за консолидацију пословне штампе која је коштала преко 210 хиљада марака.

Република Српска 16.07.2020 | 13:40
ТИ: Уговор УКЦ-а Републике Српске и Проинтера и даље сакривен од јавности

Транспаренцy Интернатионал БИХ је тражио на увид кључна документа о овој набавци као што су изјаве о сукобу интереса чланова комисије, записник са отварања понуде, извјештај о оцјени понуда, одлуку о додјели уговора, копију уговора као и извјештај о његовој реализације.

Због недостављања ових информација ТИБИХ је већ добио један судски спор пред Окружним судом у Бањалуци, али их ова јавна установа одбија доставити јер их, како наводе, ПРОИНТЕР ИТСС сматра пословном тајном. У међувремену је расписан нови тендер за исти предмет набавке, цијена је утростручена и сада износи преко 600 000 марака а бројна питања из претходног поступка и даље остају без одговора.

Из УКЦ-а поново тврде да би објављивање ових информација могло „проузроковати негативне посљедице на (…) пословање, нарочито у односу са пословним партнерима“. Тако је руководство УКЦ РС одлучило да комерцијалне интересе приватног предузећа стави испред интереса јавности, а иста ова аргументација је већ неколико пута оспорена на суду.  

УКЦ РС је до сада у три случаја одбио да достави информације о важним тендерима због чега је ТИ БИХ до сада покренуо пет управних спорова и добио четири пресуде. Суд је на крају сваки пут закључио да се документи од јавног интереса морају објавити.

Тако је било и у случају када је УКЦ РС због заштите пословних интереса приватне фирме одбијао да објави кључне информација о поступцима набавке мрежне опреме. Уговор вриједан 2,3 милиона КМ опет је додијељен понуђачу „ПРОИНТЕР ИТСС“ а УКЦ РС је доставио информације из овог поступка тек након дуготрајног судског спора и пресуде Окружног суда у Бањалуци.

Исто је било и у случају набавке потрошног медицинског материјала из 2017. године. Том приликом је јавност тек након судске пресуде у корист ТИБИХ добила увид у уговор и информације о спроведеном поступку набавке. Тајност података се и овај пут темељила на комерцијалном интересу приватног пословног партнера са којим је склопљен уговор, у овом случају предузећем „Медицом“ д.о.о. из Бијељине.

Сакривајући на који начин се приступа потрошњи јавних средстава  руководство УКЦ РС се више пута ставило искључиво у функцију одбране комерцијалних интереса приватне фирме.

Закон о слободи приступа информацијама РС јасно дефинише да информације под контролом јавног органа представљају значајно јавно добро а приступ тим информацијама потиче већу транспарентност и одговорност јавних органа, обајљено је на порталу транспарентно.ба.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Транспарентно

16.07.2020 11:54

Код нас је провидна једнино плата сиротиње, а остало је све у мутном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АПС МИЛОРАДЕЕЕЕ

16.07.2020 12:39

ХАПСЕЊЕ, СУДЈЕЊЕ, ЗАТВОР, ЛУСТРАЦИЈА, ОДУЗИМАЊЕ ИМОВИНЕ. МИЛОРАДЕ ТО СИ ТИ САМ ИЗАБРАО. АКО МИСЛИС НЕЦЕ БИТИ ЛОЛАКО ХОЦЕ. ДАВНО СУ ТИ РЕКЛИ НЕКИ АМБАСАДОРИ НЕОДОЉИВО ЛИЦИС НА ИВУ САНАДЕРА. ЛАГУМДЗИЈА СЕ ПРЕПАО ПА ПОБЈЕГАО.

Name

НИШТА НОВО

16.07.2020 12:02

ТАКВО ИМ ЈЕ СВЕ ШТО РАДЕ. СВЕ САМА МУТЉАЖА И СККРИВАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Додикрада

16.07.2020 14:58

Само плови Милокраде, отми им и посљедњи фенинг кад су глупаци.

Name

Ветеран

16.07.2020 12:05

На изборима ће да видимодали им треба давати још или га прецртати за вијек вијекова..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

16.07.2020 12:22

Пљацка, пљацка сваки дан и на сваком кораку. То раде ови сто се изјасњавају као највеце патриоте РС. Те патриоте циљано униставају све сто је српско. Народе прогледај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

16.07.2020 15:44

Без промјене власти нема правде и транспарентности, као ни демократије и просперитета

ОДГОВОРИТЕ