Бугарски премијер тражи оставку тројице министара

Бугарски премијер затражио је данас од министара финансија, економије и унутрашњих послова да поднесу оставке због протеста против корупције.

Свијет 15.07.2020 | 21:47
Бугарски премијер тражи оставку тројице министара

Одлука је донета након састанка са регионалним координаторима његове странке Грађани за европски развој Бугарске, који су од њега тражили да разреши тројицу министара како би оповргао тврдње да су ГЕРБ и ти министри директно зависни од Покрета за права и слобде и посланика Дељана Певског, потив кога су протести усмерени.

Бојков Борисов, који је на функцији скоро без прекида од 2009. одине раније данас је рекао да ће до краја недеље одлучити да ли ће његова трећа влада остати на власти до редовних парламентарних избора следећег пролећа, преноси Ројтерс.

Највећа опозициона Бугарска социљалистичка странка поднела је данас захтев за изгласавање неповерења влади премијера Бојка Борисова и позвала га да поднесе оставку.

Борисов је рекао да ће одлучити да ли ће остати на власти после повратка са самита ЕУ касније ове недеље, упозоравајући да је Бугарској потребно да се консолидује како би се суочила са економском кризом коју је изазвао корона вирус.

Хиљаде Бугара позвале су Борисова, као и главног државног тужиоца да поднесу оставку због корупције на високом нивоу која је ослабила државне институције и донела корист моћним тајкунима.

"Окидач" за протесте било је претресање и заплена материјала истражног тима у канцеларијама сарадника бугарског председника Румена Радева.

После рације на зграду председника, политичке тензије прелиле су се на улице бугарских градова.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар