Како је букнула зараза у Шапцу, 800 заражених?!

Корона "дивља" у Шапцу, број позитивних на овај вирус премашио је 800, у кућној самоизолацији налази се више од 1.000 људи, што је највише у односу на све остале градове у Србији, па и Београд, а због великог броја инфицираних, шабачка болница ушла је у ковид систем.

Србија 14.07.2020 | 09:15
Како је букнула зараза у Шапцу, 800 заражених?!

Испред ковид амбулатне и даље су огромани редови.

Сви су са сличним симптомима и у ишчекивању дијагнозе, једни другима препричавају тегобе и кроз шта пролазе. Све приче углавном су сличне. Једино, никоме није јасно како је Шабац постао жариште корона вируса. 

А све је кренуло од 20. јуна, када је Завод за јавно здравље прогласио ситуацију нестабилном, а онда се корона пламен разбуктао у Шапцу.

- Дакле, од 20. до 30. јуна имали смо 740 пацијената који су се јавили у ову амбуланту са тегобама, а од 1. јула до јуче, више од 1.500. Посебан скок смо имали 9. и 10. јула. За та два дана 511 наших суграђана је обратило овде да се прегледа – каже др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља "Др Драга Љочић".

Сада је Шапцу инфицирано више од 800 људи, а у самоизолацији 1.000 људи. Шабачка болница је у ковид систему, па се из сата у сат довозе пацијенти за снимање плућа, на основу чега се одређује даља терапија.

У овој установи је смештено 170 пацијената са средњом и тежом клиничком сликом. Опреме има довољно, а здравствени радници даноноћно раде и пружају помоћ пацијентима.

Највећа опасност јавни скупови: Да ли је све почело на концерту? 

Неколико дана узастопно од укупног броја тестираних, 70 одсто је било позитивно на корона вирус, тако да је дневни извештај оболелих био као током три месеца заједно.

- Нама је већи број кренуо 20. јуна. До тада је било једно или двоје инфицираних за неколико дана. Од тада на дневном нивоу имамо позитивне и тај број се из дана у дан увећавао. Ми смо 20. јуна упутили кризном штабу мере које треба да се поштују, затим поново 23. и 26. јуна. Било је неколико великих скупова и догађаја у завтореном и на отвореном, затим матуре, а сада је очигледно да се није водило довољно рачуна – напомиње епидемиолог Драгана Радојичић из Завода за јавно здравље и упозорава грађане да све зависи од нашег понашања.

Она подсећа да су се грађани нагло опустили, али, пре свега млади јер је међу инфицираним у првом тренутку било највише припадника млађе генерације.

Многи су, несхватајући озбиљност, одлазили на посао, па се корона проширила у неколико већих шабачких колектива.

(Курир.рс/Блиц) 

Фото: ЕПА/Yонхап

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мирослав

14.07.2020 07:26

Докад ће само народ бити крив, иста политика и код нас у РС, они само вичу народ је крив а овамо тендери само пролазе а нама се паре одбијају за лијечење дјеце у иностранству а дјеца немогу ићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрее@Ласт

14.07.2020 08:31

Па ко је крив? Ко те тјера да идес на скупове, родјендане, свадбе и зајебанције са преко 50 људи? Таквом одлуком не цувас ни себе од других нити друге од себе.

Name

Ре Фрее@Ласт

14.07.2020 09:15

А од цега да се цувамо? Од измисљене пандемије? Сједи доле цмиздравац препласени, сједи и цекај да те корона покупи

Name

Ре ФЛ

14.07.2020 09:16

Ко ти каже да идем, јели се ми знамо , говорим о том да голица одговара а доктори су и данас у Бјељини показали своје лице.

Name

Скептик

14.07.2020 07:40

Последњих дана се синхронизовано спинује да млади шире корону и да обољевају од ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

14.07.2020 09:25

Тровањем народа на појединим локацијама није вирус него тровање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда

14.07.2020 14:22

предлазем свим здрзвственим радницима да иду куци својим породицама да се закљуцају у собу, а овим сто не вјерују у корону ,нек се ј....у нек сами себи помогну ,па да видимо како ,мислита да ови сто умиру ,умиру вјероватно из досаде,мајмуни сасави...ај здраво

ОДГОВОРИТЕ