Власт Српске преко дијаспоре планира да пуни буџет?!

Након што су у марту потврђени први случајеви вируса корона у БиХ, надлежни органи донијели су низ мјера да се заштити становништво. Једна од њих били су карантини за држављане БиХ који су долазили из иностранства, јер је власт тврдила да су они најодговорнији за појаву вируса у БиХ.

Република Српска 11.07.2020 | 16:17
Власт Српске преко дијаспоре планира да пуни буџет?!

Грађани су се често жалили на услове у карантинском смјештају, али су надлежни тврдили да нема разлога за забринутост. Тада непожељни, сада су ти грађани пријеко потребни, јер власт у Српској планира да њиховим новцем напуни Компензациони фонд.

Први случај вируса корона у БиХ, регистрован је 5. марта у Бањалуци и то код мушкарца који је био на раду у Италији. Реагујући на новонасталу ситуацију, члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да одговорност за појаву вируса имају БХ држављани који долазе из иностранства. 

„Вирус који је ушао у Републику Српску и БиХ је дошао са запада. Наши људи који тамо раде и живе унијели су тај вирус и ми имамо сада већ проблеме са тим.“, рекао је у марту члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Истог дана, у Палати Републике у Бањалуци, одржан је састанак највиших функционера Републике Српске. Дијаспора је тада позвана да без пријеке потребе не креће пут БиХ и да ће сви који крену кућама бити у 14-дневном карантину.

„Жао нам је што ћете провести 14 дана у шатору, али проведите. Нисмо ми криви томе.“, рекао је тада Додик.

Речено, учињено. Сви који су намјеравали ући у БиХ смјештени су карантин, од којих су они на границама већином били шаторског типа. Иако су надлежни тврдили да се услови у смјештају беспријекорни, жалбе грађана почеле су да пристижу. Такви случајеви били су у бањалучкој дворани Обилићево.

„Желим само да вам кажем да овдје уопште није безазлено. Људи долазе од свугдје. Нико није тестиран, немамо простора да бјежимо једни од других. Препуштени смо једни другима. Значи ово ко је замислио тотално је промашио.“

„Ми смо овдје већ 3-4 дана. Нико тестове не спомиње. Држе нас под кључем 24 часа. Значи не смије се изаћи нигдје. Организација је јако лоша. Ово мало дијете може организовати. Јуче у току дана су убачени момак и цура, који кажу да су били у карантину и тврде да су заражени. Полиција их је силом убацила овдје унутра.“

На вапаје бројних грађана из дијаспоре, који су тада представљени као највећа опасност ширења вируса корона у БиХ, надлежни су и даље тврдили да су неосновани и да се све ради по прописима и предложеним мјерама. Од тада, прошло је већ неколико мјесеци. Оваквих карантина више нема, јер су мјере ублажене, а тешки услови за боравак у појединим карантинима чини се да су заборављени. 

Међутим, није заборављена чињеница колико новца дијаспора сваке године шаље у Српску. Па су се надлежни досјетили да би дијаспору могли искористити за економски опоравак Републике Српске, у чијем ће буџету због кризе изазване вирусом корона бити мањак од 240 милиона КМ. 

Наиме, како сазнајемо, Влада Републике Српске спрема кампању “За нашу Српску”, са фокусом на бизнисмене и грађане који раде иностранству, а од којих очекује да напуне Компензациони фонд Републике Српске. 

„Неопходно је да се кроз промоцију Компензационог фонда у Србији и земљама Европске уније анимира наша дијаспора, те да се уради медијска кампања преко дигиталних медија и друштвених мрежа. Садржај кампање треба да буде у функцији анимирања дијаспоре да помогне Републици Српској у новонасталој ситуацији, а у циљу санирања посљедица и потешкоћа насталих усљед ширења вируса корона”, саопштено је из Генералног секретаријата Владе Републике Српске.

За медијску кампању, која би требало да се води путем веб-платформе и кроз медије у Републици Српској наредних годину дана, Влада је спремна да уложи око 40 хиљада марака.

У јавном позиву Влада тражи да им се до 17. јула доставе понуде за креирање „патриотске“ кампање, која би требало да пробуди родољубље наше дијаспоре. То је сраман потез, поручује економиста Светлана Ценић и додаје да је власт својим начином рада, отјерала грађане.

„Политиком су растјерали све живо и сад од њих траже паре да улажу, и уопште патриотизам помињу. Како их срамота није? Па које су паре потрошили, које су кредите надизали, задужили и трећу генерацију. Набавке које какве радили у вријеме исте те короне, док су људи сједили затворени. И они би сада паре од тих истих људи.“, каже Ценић.

Економиста Алекса Милојевић каже како је позив Владе на помоћ дијаспори доказ цинизма. 

„Цинично звучи пошаљите нам новац али немојте долазити. Тако да је то доказ једне потпуне неморалности Владе да се може након свог криминала и зла које је направила људима рушећи домаћу привреду и свега што је изјављивала против тих људи, сада им се обраћа да управо они помогну тој власти, а не народу. Јер опет је проблем куда ће тај новац отићи, јер тај новац никада није отишао на праве намјене, у руке.“, додаје Милојевић.

Стручњаци сматрају да је несумњиво да ће дио дијаспоре реаговати на позив републичких институција и дати свој новац за опоравак Републике Српске, али и да ће се показати да ће оданост народа поново бити злоупотребљена. 

БН ТВ

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

Боки

11.07.2020 14:26

Па дијаспора је и отишла односно побјегла вани ради ових лопова на власти 20 година. Дијаспора ће помагати само своје најближе никако лоповску секту на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО ДРАМЧЕ

11.07.2020 15:45

ОВИ НАШИ САМО ДРАМЧЕ ПАРЕ. БИЈЕДА. САМО ЗАДУЖУЈ, ПОСУДЈУЈ, ОТИМАЈ, ЗНАЈУ ЛИ ИДИОТИ ИШТА САМИ СТВОРИТИ.

Name

Бар

11.07.2020 16:05

Први кластер је био Јова бар и директорска фешта а не радник из италије...

Name

Њемацка

11.07.2020 16:21

Растјерали толики народ задњих 20 год ,отјерали људе са њихових огњиста трбухом за љебом и сад хоце њихове паре ,која је ово банда неопјевана

Name

Ре Боки

11.07.2020 17:08

Један од главних разлога што сам са породицом напустио домовину и родни град је што нисам могао трпити да овим мафијашима сваки мјесец кроз разне порезе дајем преко 60% плате док сам за узврат, умјесто сигурности и уређеног друштва, трпио терор и иживљавање полиције и мафијашког људског отпада на власти. Драже ми је шваби дати него лоповима који сопствени народ уништавају и убијају. Од мене више никада ни један фенинг добити неће. Надам се да ће се у покраденим парама угушити и да ће им сва покољења стизати проклетсво људских живота и судбина које су уништили.

Name

СНСД + Бајо Патак

11.07.2020 17:10

Увест цемо ми вама порез на дијаспорацење - не мозете ви тамо зарадјиват и зивјет ко људи, а да се не осврнуте на колеге, другове и колегинице из основне сколе дома!

Name

марко

11.07.2020 17:25

Свака цаст Боки,у праву си ,отисли смо због лопова на власти

Name

Маде ин Цанада

11.07.2020 20:08

Недам, поцркали дабогда од глади све док подржжавата крволока додика.

Name

Хамбург

11.07.2020 23:16

Дудук је права будала, не да нецу дати марке за његову идеју рупе сељацке, вец цу дати много висе сваком ко це тог вола стрпати на робију заједно са цијелом фамилијом и свим кумовима са породицама.

Name

Тврда линија

12.07.2020 06:39

Први кластер су били имућни људи који су ишли на разна зимовања, чуј гастарбајтери, па они из радног одијела иду на спавање, стан и посао, разуздани богаташи су највећи проблем у ово доба короне.

Name

Ау

11.07.2020 14:33

Комендија!!!Бранислав Нусиц!!!би позавидиоооо влади висковицевој!спрдацина балканскааа!!која дрскост и безобрастина са дијаспором!!!16 вијек на балкану!!! Партијаси оглодали дрзаву и народ!!! Зло невидјено!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.07.2020 15:04

Ста казу, хоце ли прво вакцинисати дијаспору па онда да пуне будзет, или це само пунити будзет?

Name

Наравно

11.07.2020 15:31

Сто се мене тице неце добити ни цента. Из БЛ сам , кад ми нестане горива Одем натоцити у Хрватску

Name

Дијаспора

11.07.2020 14:35

Добиће ону ствар. Све док власт не увиди колико богатство има у својој дијаспори и не направи национални план за повратак, од овог нема ништа. У супротном, како стари изумиру, нове генерације ће губити везу са отаџбином, тако да ће тај прилив све мањи и мањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

11.07.2020 14:37

Једва цекам да формирају компензациони фонд и објаве рацун ...да би мого да их погурам у будуцем криминалу..ево дигнут цу и кредит у Свајцарској ..ма два кредита један мали и један велики цу им одмах послат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јова

11.07.2020 14:39

Је ли преко фирме од малог Игора?Цуј да И'м дам,њима да дам...2 стрица И Ћаћа били ту кад је тај несрецни народ ратово сад је само један је осто зив...Ја заврсио факс И морадох се запутит у Сведску И да ти дам,теби Милораде који си се богатио на муци,или Нешићу чији је Ћаћа је брзе боље збрисали у Х.Нови и сви И сверцовали каву,па сад крцме И рекатрију И отимају,глумее јојјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

11.07.2020 14:40

хахаххха јаооо несто смијесније и истовремено јадније нисам дуго цитала ,па која будала би и само један цент дала ,затворили људи границе да не долазе странци а да им није странаца одавно би били под њемацком цизмом ,ал цега се паметан стиди тиме се будала дици .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дде

11.07.2020 14:49

ДА ЛИ ЈЕ ВЛАДА УОУТИЛА ПОЗИВ НАСИМ РАДНИЦИМА У ДУЈАСПОРИ КОЈИ СУ И ТАМО ОСТАЛИ БЕЗ ПОСЛА НЕЗНАЈУ КАКО ДА ПРЕЗИВЕ А ТАКВИХ ЈЕ ПУНО ДА ИХ ПИТА КОЈИ ВИД ПОМОЦИ ИМ ЈЕ ПОТРЕБАН ПА ОНИ СУ ТАМО ИМАЈУ И ТАМО И ОВДЈЕ ОБАВЕЗЕ НИТИ МОГУ ДА ДОДЈУ НИ ДА ПОСАЉУ НОВАЦ СВОЈИМ ДА ИЗМИРЕ ОБАВЕЗЕ БАНКЕ УЗИМАЈУ ВЕЛИКИ ПРОЦЕНАТ А РОДИТЕЉИ СТАРИ КУЦИ НЕМОГУ ДО БАНКЕ ОВДЈЕ БИЗНИСМЕНИ ПРОКУКАЛИ ЗА ПОМОЦ А ТРАЗИТИ ПОМОЦ ОД ЉУДИ КОЈИ СУ КРВАВО СТЕКЛИ СВАКУ МАРКУ ВИСЕ НЕГО ЦИНИЦНО.ТАМО СЕ НИСУ ГРЕБАЛИ О ТЕНДЕРЕ И БУДЈЕТСКА СРЕДСТВА

Name

ре

11.07.2020 16:14

Не требас да се бринес за дисјапору они зиве у јако уредјеним социјалним дрзавама.Свако ко остане без посла и прихода добија јаку социјалну помоц која износи и 80% од просјецне плате тако да су сви градјани тамо добро збринути

Name

НЕДАМ

11.07.2020 16:38

Замисли лопова ми да дајемо а они поклањају тај новац ПРОИНТЕРУ или да купују хеликоптере нетреба нико дати ни марке покрали су све стосу могли од РС и народа дај сада да мало крадемо од људи са стране,,мало сјутра ,лопови невидјени

Name

051

11.07.2020 14:42

Јесте, када би било будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

11.07.2020 14:49

Ради ових лопова који су на власти 20 година многи људи су и отишли у дијаспору трбухом за крухом. Дијаспора ће само помоћи своје најближе никако лоповску секту снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

греска

11.07.2020 15:42

Снсд не мора нико да помазе то су обезбједјени људи , а да це диаспора помагати своје близње не вјерујем јер се испоставило да није политика отјерала младе него бака ,дека ,нана, даидја, тетка ,стрико итд ,тако да је досло вријеме коме дајес глас он нека те и храни .

Name

неправда

11.07.2020 16:46

Досло је вријеме да немозес висе помоци ником.Била је помоц из дијаспоре за вријеме поплаве у Добоју па су ту исту помоц злоупотријебили ,људи који су допратили ту помоц су малтретирани а поједина помоц је као и све остале помоци и донације насла се по трговинама ,тако да је око сваког вида помоци сувисно прицати ,,нема ниста од тога

Name

ЛГ

11.07.2020 15:29

Недам им ни цента

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало морген

11.07.2020 15:42

Ово није позив, ово је прошење, кукумачење.....Све уништено, опљачкано, разорено, па сад треба неко свој муком зарађени новац дати да би наша плавуша имала буџет од 11.000.000 КМ. Хоће дати 113%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

11.07.2020 15:45

Добар теxт. Хвала БН-у , сто не заборавља , памти и објављује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

11.07.2020 16:12

А ста је требало тад? Да сви нормално улазе у дрзаву и заразе породицу и комсије и редом. Мјера је била добро осмишљена, и имале су је и друге земље не само ми. Ево ста нам се десава кад су мјере попустене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страха су велике очи

12.07.2020 00:06

Друге земље Јово су имале карантин од 14 дана,наравно,у земљи у којој ја живим, карантин је био у хотелима,неколико хотела по граду,и те трошкове је плаћала држава. Одабрали су хотеле из разлога да спашавају хотелијерство и угоститељство од пропасти а, у исто вријеме су могли контролисати потенцијалне заражене. И појавом епидемије,скупљали су и апеловали на своје држављане по свијету,да се врате кући,организовали су специјалне летове за повратак. Странце: стране студенте,туристе и све остале који су били на некој од тих виза су замолили да изадју из земље. Сјецам се премијера кад је рекао" вријеме је да идете кући,ово је тешка одлука,али вас морам замолити да изадјете из земље,наш здравствени систем се мора бринути о нашим градјанима и о нашим градјанима које скупљамо по свијету и враћамо у земљу,не можемо трошити ресурсе на странце,ово је ванредна ситуација,у свим другим,нормалним околностима сте добро дошли,али сад вас молим да идете кући". А ти левати у Србији и Српској су молили властите држављане да не долазе,Вучић и прасац из Лакташа су рекли да држављани Србије и Српске који долазе из иностранства су клицоноше и да им треба забранити улазак.

Name

Посавка

11.07.2020 16:14

А зашто неби помогла свој народ и своју државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.07.2020 17:31

Ботовска луда. Јел да бурле све покраде?

Name

Ре Посавка

11.07.2020 22:00

Помози дјеци без родитељаког старања да се исколују, помози старом цовјеку који је болестан и сам па му плати дом. Јок, ти си "хумана" па бас властодрсцима би да помазес. За твоју информацију, под толиким су притиском да им се висе ни не дизе...узалуд им помазес

Name

11.07.2020 16:19

БАЈА ТИ СИ НАЈВЕЋИ ВИРУС ЦИЈЕЛЕ БИХ ПА ЧАК И СУСЈЕДНИХ ДРЖАВНА! А САДА БИ ВАМ ДОБРО ДОШЛЕ ПАРЕ, А ВИ СТЕ МОГЛИ МАЊЕ ПОКРАСТИ, ПА БИ БИЛО ПАРА, НАРОДЕ НЕ ДАЈТЕ НИ ЈЕДАН ЦЕНТ, НАРОД НЕЋЕ ИМАТИ КОРИСТИ ОД ТОГА А ЗАР НИЈЕ ДОСТА ШТО СВИ ОНИ КОЈИ РАДЕ ВАНИ ИЗДРЖАВАЈУ НЕКОГ СВОГА ОВДЈЕ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баустелац

11.07.2020 16:42

Неин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е видите,

11.07.2020 16:59

Ја сам лицно, улозио од 92е _2005 преко , 250000км и изгубио , тако рекуци све, не идем у рс_ку веч 15 Година, није ми зао ; стао сам опет на своје ноге, сто се тиче Додикове прције, нека иде у 3пм_не ,и он че мени да сере о државности да је#ем у главу (живи фашиста).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

11.07.2020 17:02

Дрзава наса српска је у ванредном стању и као таква треба расписати мјесецне порезе за насе дрзављане који зарадјују добре плате код сваба и енглеза и других страњских газда јер ако хоце да располазу са имовином у насој републици требају да плате исто као у рату сто су плацали јер наса независна социјакдемократска партија нс целу са насим Милом брине да сваки србин има љеба да једе а то неко мора да плати тако да треба увести порез за насе гсстарбахтере да морају сваки мјесец да даду 500!л еура у републицки будзет, зивјела наса СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

11.07.2020 17:45

Да ли си ти цовеце свестан своје несвести?

Name

Ре Гојко

12.07.2020 09:39

Како би те волео видети. Ја мислим да веце будале од тебе нема.

Name

Линз

12.07.2020 10:17

Од мене из аустрије може само да добије тврд и неомасцен.....све док је снсд и додик на власти и мафија влада са РС,у нека друга времена врло ради бих помогао

Name

ре

12.07.2020 10:33

Гојко, можеш нама страњским радницима само надувати скроталну кесу кроз споловило.

Name

Колапс

11.07.2020 17:22

Власт је одавно банкротирала, па се сад хватају за сламке спаса. Наравно и даље глуме сили тврдеи да је "све под контролом".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.07.2020 17:38

А ДА ДОДИКОВ ПРОИНТЕР МАЛО УКОЧИ СВОЈЕ БУЏЕТСКО ПАРАЗИТИРАЊЕ НА ТЕРЕТ ОВОГ ГЛАДНОГ И УМИРУЋЕГ НАРОДА??????? БУЏЕТ РС ЈОШ МАЛО ПА ЋЕ ПОСТОЈАТИ САМО ЗА ЊИХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

11.07.2020 17:40

НЕВЈЕРУЈЕМ ДА ИМА БУДАЛА КОЈИ ЦЕ ДАВАТИ ПАРЕ ЛОПОВИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

11.07.2020 17:44

хахахахах чуј новонастала ситуација и да дијаспора помогне???Да купите још три Хеликоптера осим наручених три Нови авион гаража од 35 мил..плате функционера вече нег у Њемачкој....ова Зора и компанија су зрели за психијатра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.07.2020 17:47

Бога ми ови моји кад дођу кукају да нигдје марке немају хаха. Јесу нашли гдје ће пунити буџет за крађу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.07.2020 18:44

Зато сто ти не могу надавати колико ти треба. Ја сваки пут кад додјем имам једног пријатеља мање, јер као позајми па после ме се клони (то се у РС зове дијаспорски порез на пријатељство).

Name

борац

11.07.2020 17:53

Дали су у дијаспори само будале??Па одакле им онда новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

11.07.2020 17:54

Нису људи луди, отјерали сте их из њихове земље и сада да вам поправљају стање у буџету, е неће да може, а ви бахати купујете авионе, хеликоптере и најскупља луксузна возила, фукаре сте праве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

11.07.2020 17:57

Јос им је остала дијаспора да је опљацкају брацо дијаспорци цувајте се Григорија досао је због васи пара,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе, нема проблема

11.07.2020 18:26

Добицете кад Јелена и Драско преузму власт.Инаце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод који тоне

11.07.2020 20:27

Сам напустио прије 2 године, на почетку тешко, али као и сваки пут кад човјек изађе из стресне ситуације и погледа мирно иза себе, схватио сам колико је шизофрена ситуација у БиХ. Сад стао на ноге, супер ми је и немам много брига. Доле имам фамилију и волим доћи ради њих, али Милораде, ради фамилије а не тебе и твоје шупље о неком србовању. Од мене нити фенинга у овакву накарадну државу. Радим на томе да и остале извучем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надреалисти

11.07.2020 20:41

Идентицно као у ТЛН љетовање на Јадрану, ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раш

12.07.2020 09:18

Док год се Милорад меша у владу и скупштину републике сршпске ни у какве њихове законе нр верујем јер све што кежу одлучила влада то је његово масло данас о изјави треба мо увести ово или оно сутра перламент усваја по кратком поступку ту нема парламента и владе ту је само МИЛОРАД ЗСШТО ООН НЕ РАДИ СВОЈ ПОСАО ЗА КОЈИ ЈЕ ИЗГЛАСАН А РЕПУБЛИЧКЕ ВЛАСТИ ДА РАДЕ СВОЈЕ А ОФ ДИЈАСПОРЕ НЕМА ШТА ДА ТРАЖИ ЈЕР НИЈЕ ЗАСЛУЖИО .

Name

Диаспора

12.07.2020 08:58

Питам онога ко је рекао да је наша диаспора донијела корону са запада,можда? Али се питам дали ми нисмо можда ову корону пренијели и на ЕЦУАДОР јер и тамо има короне ите како (БРАВО) Хвала вам на стручности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам у дијаспори

12.07.2020 09:09

али је било рузно слушати онакве коментаре о насим људима који тамо живе. На какав нацин им је саопштавано да не долазе!!!!А сада да дају паре. Гдје су паре које смо ми , радници РС уплатили у фонд? Имамо ли парво знати? Зашто власт бар један једини начин не показе да јој је и самој стало до штедње? Рецимо смањење буџета Предсједника РС, смањење возног парка, возња бициклом на посао слузбеника у градовима. Зашто се не сраме људи на западу да то раде, а овдје се сраме? Ста радите да онемогућите својима д азарађују по неколико основа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баки

12.07.2020 10:42

Мене занима јел кад Додик каже буџет сматра се буџет државна каса или приватни џепови његови и његових полтрона?!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосип Броз Тито

12.07.2020 20:42

Људи, нисте схватили у ком грму лези зец. Знају они да од дијаспоре не це добити ниста. Кредите висе не могу подизати. Каса је празна. Како је попунити и да све буде легално? На тај рацун це они сами уплацивати новац, онај сто су га покрали у последњих 20 година. Да би спасили бар несто од украденог, морају један дио ипак зртвовати.

ОДГОВОРИТЕ