Комеморативни скуп жртвама злочина у Сребреници

У Меморијалном центру Поточари у суботу пријеподне (11. јула) након комеморације жртвама злочина у Сребреници, која се ове године одржава уз мјере заштите због пандемије корона вируса, одржан је и вјерски дио укопа пронађених тијела девет жртава сребреничке трагедије.

Република Српска 11.07.2020 | 09:43
Комеморативни скуп жртвама злочина у Сребреници

У Меморијалном центру Поточари крај Сребренице, након комеморације и вјерског дијела прије укопа девет жртава сребреничке трагедије, породице убијених и ове године од својих најмилијих опростили су се с болом у срцу и јецајима, а једина утјеха им је било то што ће њихови вољени након 25 година коначно пронаћи смирај.

Најмлађа жртва која ће бити укопана је Салко Ибишевић. Када је убијен имао је 23 године, а дијелови његовог тијела пронађени су 2011. године у масовној гробници у Липљу у близини Зворника. 

Због пандемије корона вируса овогодишња комеморација, вјерски програм и укоп жртава у Меморијалном центру Поточари, биће организован уз поштивање свих епидемиолошких мјера.

Комеморација се одржава у двије просторије, уз видео линк и са читањем писаних, те пуштањем снимљених видео порука међународних и домаћих званичника који нису могли доћи у Поточаре.

Двије групе од по 50 људи, који присуствују комеморацији су физички одвојени у двије хале, бивше Фабрике акумулатора у Поточарима. На том мјесту је током рата била база Уједињених народа, данас је то дио комплекса Меморијалног центра.

На том мјесту је током рата била база Уједињених народа, данас је то дио комплекса Меморијалног центра.

Вјерски обред који ће предводити реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин ефендија Кавазовић почиње у 12 сати и 15 минута. Џенази и укопу присуствоваће чланови породице, пријатељи и други који желе одати почаст жртвама. Предвиђено је да групе људи буду распоређене на прописаним удаљеностима на простору Меморијалног комплекса у Поточарима.

- Да жртве сребреничке трагедије никада неће бити заборављене, нека се никада, никоме и нигдје не понови Сребреница", порука која је данас одаслана из Поточара.

(БН/РСЕ)