Сви их критиковали, а успјели су да побиједе корону

Шведска бележи и врло значајни пад броја заражених у односу на пре две недеље данас је тек једна шестина позитивних који се тестирају на дневној бази

Свијет 10.07.2020 | 22:44
Сви их критиковали, а успјели су да побиједе корону

С обзиром да од попуштања епидемиолошких мера живот наликује ономе што су спроводиле шведске власти од почетка епидемије, занимљиво је приметити како је често оспоравани шведски модел ипак успео да драстично успори број дневних смрти. У прошле недеље забележили су сукупно 17 смрти, што је за Шведску веома мало.

С једне стране стручњаци и даље упозоравају како је шведска имала једанаест пута више мртвих него суседна Норвешка, док други упозоравају како је прошла боље него неке земље са строгом политиком закључавања (Белгија, Италија, Шпанија). Шведска се према тренутним падом мртвих може упоредити са земљама као што су Хаити или Пакистан, које су уложиле велике напоре у контролу заразе. 

Шведска бележи и врло значајни пад броја заражених; у односу на пре две недеље данас је тек једна шестина позитивних који се тестирају на дневној бази.

Шведска никада није применила забрану кретања него је омогућила релативно нормалан наставак живота. Забранили су окупљања већа од 50 људи, ограничили број гостију у ресторанима, апелирали на придржавање социјалне дистанце, али нису успели онемогућити пробој вируса у домове за старе, где су забележили три четвртине смртних случајева. Пад броја мртвих директор Шведске агенције за јавно здравство, Џон Карлсон, приписује придржавању социјалног дистанцирања, док главни национални епидемиолог, Андерс Тегнел, спекулише како су можда достигли имунитет крда.

(Курир.рс/Јутарњи.хр)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Андриц

10.07.2020 21:06

Па ако цемо реално,тренутно вецина земаља у свијету функционисе по,нецу реци сведском моделу,вец,моделу здравог разума.А која је разлика у паду економије измедју Сведске и ових сто су дрзали ригорозне мјере....хаахахах,цуце се,полако само.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Свима

11.07.2020 00:06

Ако се већ преносе текстови (Курир.рс/Јутарњи.хр) треба напоменути да Шведска са 10,3 милиона становника има 74 898 потврђених случајева и 5 526 преминулих. Србија са 7 милиона становника има 17 728 потврђених случајева и 370 преминулих. Хрватска са 4 милиона становника има 3 532 потврђена случаја и 117 преминулих. Да би Србија и Хрватска стигле Шведску треба им још 53 638 заражених и 5039 преминулих.Сад видите размјере Корона вируса у Шведској.

Name

за РЕ Свима.

11.07.2020 07:04

Лоше ти је поређење Шведске Србије и Хрватске јер Шведска је имала јаку економију пре пандемије. Корисили су самодисциплину народа (шведског) који је то поштовао. У градовима где неевропски странци чине чак 25-20% становништва цорона је била много присутнија. У старачким домовима велика већина запослених су странци. Шведска је много хладнија земља а вирус се много брже шири приликом ниских температура. У Шведскј су пред избијања и почетком доласка пандемије одржане многе скијашке манифесације где је дошао велики број навијача из Италије, Аустрије, Немачке и осталих држава где је зимски спорт веома популаран. На крају треба додати да је шведска под тим условима задржала своју економску снагу док су многе јаке економске државе доживел велике проблеме.

Name

САМО ЗА ПЕ

11.07.2020 07:24

Јесте параметри су драстицно поразавајуци за Сведску у односу на Балкан, То све неби било да није греске са домовима за старе сто и власт признаје Сви градзани Сведске су смирени и прихватају и понасају се у складу са ситуацијом Једино Сведска економија у ЕУ нема поразавајуце економске показатеље, А ста има на Балкану који тресе земље попут Србије БИХ Хрватске БАНКРОТ ПСИХЕ ЛУПАЊЕ СЕРПАМА ПО БАЛКОНИМА НЕРЕДИМА ПРЕПУЦАВАЊИМА ИМА ТОГА ЈОС, идемо даље

Name

Ре

11.07.2020 09:18

Поредити Сведску и Балкан је исто сто поредити сведске политицаре са балканским преварантима.

Name

Иги,Гетеборг Сведска

11.07.2020 10:04

Да будемои јасни, короне никад није било висе није, пре 2 дана сам прицао са љекаром, влада не зели да објављује цифре, ми имамо реалних од 700 до 1200 заразених по дану, зависи од не тестирања. Показало се да сто се тице антитјела у Стоцкхолму само 2% људи их је задрзало а преко 40% пребољело. Стока ова лазна вијест је само лаз и ниста висе. пресле 2 седмице смо имали рекорде, ове седмице су нам смањили да не знамо, забрањено је сада писати и о короно, као сто је забрањено о писању силовања имаграната над зенама и паљевинама аута. Овде су новинари и истина доњи!

Name

Милан

10.07.2020 21:12

Једна сестина или 17% позитивних у тестираним је висок проценат а овде се казе само. Луд збуњеног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лице назива

11.07.2020 05:53

Питање је вјеродостојности тог податка, поготово нацина тестирања, које одговара узимању бактериолоског бриса. Сви знамо ста су вируси, да је главна брана имунитет појединца, јер су они саставни дио насих зивота, уопсте. Овдје је вирус низег карактера, док постоје примарни, а који праве проблеме под тим именом.

Name

ре

11.07.2020 10:10

Ма лазу, па погледајте податке института за заститу, WХО и свеске центре, сведи крију резултате јер се љуља влада. Покусали СМО са имунитетом крда јер крдо имамо, један клуп народ који сулуса све сто му власт казе, па сад за резултат имамо, много пропалих компанија и нико нема годисњег одмора. Ово је монтирана вијест, у Сведској новинари не смију да пису о корони, па радим са људима који су на првој линији одбране, Истоцна болница у Гетеборку, Инфективна дневно преко 500 људи. Бе вјерујте новинарима, власт је забранила да се писе о корони. Короне званицно нема, само нема ни имунитета 2% их у стоцкхолму имуно, а 40% пребољело корону. Да је ово прави сајт да се објаве статистике. Лазу вас увелико, лазу, све се затвара до септембра (сви иду на годисњи одмор), не мозес доктору отици породицном, све преко телефона.

Name

ре Милан

11.07.2020 10:20

Па, и ми смо ту негдје око 17 %. Дакле, искоријенили смо корону.

Name

правила игре

11.07.2020 05:11

Сведјани су науцили да постују правила иге. Знају да је то опасно и постују правила. Ста код нас ко постује ???? Доктори у Бијељини ???? Да би нама било боље све морамо мијењати осим фризуре. Сви знате колико смо неодговоран народ .У дискусији са било ким Имам утисак да смо постали експерти за сваку област. Наравно они који имају мање сколе су веци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

11.07.2020 06:40

Проблем је сто би ти тзв. експерти, односно доктори, требали бити за примјер народу. Народ има право на погресно мисљење, док они не би смјели, ни по ком основу, али су у Бн вецина разуздани, пуни себе, понасању СЕ као Богови. Гдје је отисла људскост, професионализам, минимум емпатије, све је цисти грабез за паре И гомилање имовине. Све је одавно изгубило свој сустински смисао...

Name

Xx

11.07.2020 05:57

шведска је јака земља њој нетребају кредити ка нама људи неслусају никога раде свој посао видили да је то циста пропаганда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква глупост....

11.07.2020 08:24

па сведска има само 10 милиона становника а толико умрлих па мало израцунајте ту статистику. Ипак немогу реци свака, цаст њима као народу су веома дисциплиновани и разумни у социјалном понасању али да је тај моделнесто спјесан немозе се потврдити по броју умрлих. А показат це каснија анализа о овогод8сњем морталитету те нације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

11.07.2020 10:24

Лазу., пре 10 дана их је било преко 1800 заразених, данас 153, власт не пласира податке. У осталом видите сами хттпс://www.wорлдометерс.инфо/цоронавирус/цоунтрy/сwеден/ или национални инстиуту хттпс://еxпериенце.арцгис.цом/еxпериенце/09ф821667це64бф7бе6ф9ф87457ед9аа, свагдје цете видјет задњих 10 дана нестали заразени, а било их сваки дан преко 700-1800

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рацо

12.07.2020 12:06

Сведска је једна од најразвијенијих и најуредјенијих дрзава свијета,ста реци висе...

ОДГОВОРИТЕ