Нема евиденције о зараженим радницима у предузећима

Институт за јавно здравство РС упозорио је прије неки дан да је тренутно највећи проблем у одређеним предузећима када је ријеч о ширењу новог вируса корона у Српској, а као разлог наводе непридржавање мјера. У једном тренутку око 300 радника једне фабрике из Котор Вароша било је у изолацији.

Република Српска 03.07.2020 | 19:33
Нема евиденције о зараженим радницима у предузећима

– Тамо гдје није било придржавања мјера, дошло је до ширења заразе – упозорио је вршилац дужности директора Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

Упркос овом упозорењу, ниједна институција нема податак колико је радника у Српској тренутно заражено корона вирусом и колико њих се налази у изолацији. Једино Савез синдиката РС има информације да је у овом тренутку између 50 и 70 радника, чланова овог Синдиката, код којих је потврђен нови вирус корона или су у изолацији по рјешењу инспектора.

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да се зараженим радницима и онима који су у изолацији, иако нису тестирани, отвара боловање као и у случају других болести. Углавном су то боловања до 30 дана, која иду на терет послодавца.

Плата

Према Правилнику о исплати плате за вријеме привремене неспособности за рад, предвиђена је могућност боловања за осигураника којем су прописане мјере обавезне изолације у случају да је клицоноша или појаве заразне болести у његовој близини.

– Дакле, ако има рјешење надлежног инспектора о обавезној изолацији, онда има могућност боловања за тај период – каже за Српскаинфо Дарија Филиповић-Остојић, портпаролка Фонда ЗО.

Иначе, за боловања до 30 дана, како каже, послодавац исплаћује плату, а Фонд за боловања која трају дуже од тога.

Послодавац је дужан, како каже, да исплаћује плату за вријеме боловања до 30 дана у распону од 70 до 90 одсто, у складу са општим актима послодавца. За боловања преко 30 дана нето плату исплаћује Фонд, и то 70 одсто нето плате, осим у случајевима заразних болести и боловања проузрокована трансплантацијом, када се исплаћује 90 одсто нето плате.

Траже оштрије контроле

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, потврђује упозорења из Института за јавно здравство.

– У фирмама гдје је дошло до масовног ширења заразе нису поштована правила, и то је до послодавца. Ако се поштују епидемиолошке препоруке и мјере, могући су само спорадични случајеви, а никако масовно ширење заразе у фирмама – јасан је Тривић.

Наводи да је Унија послодаваца тражила да се пооштре контроле и да се повећа едукација послодаваца како би се ниво заштите на раду подигао на већи ниво.

– Посљедњих мјесец дана проблем нам представља начин на који се одређује изолација. Довољно је да заражени наведе контакте и на основу тога се људи шаљу кући иако нису тестирани. Тражили смо од Владе да јасније дефинишу услове под којима неко треба да иде у изолацију – наводи Тривић.

Тако је у једном тренутку, како каже, око 300 радника једне фабрике из Котор Вароша било у изолацији.

(Српскаинфо/Фото: Горан Шурлан/РАС Србија) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

03.07.2020 18:58

Отидите вечерас у другу смјену у фабрику кекеса и вафла у Приједору па видитите како се израбљује женска радничка класа и прочитајте на огласним таблама гдје пише да су све суботе у три смјене у јулу радне, као и 90% субота од јануара мјесеца. А плате минималме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

03.07.2020 22:35

Дај отказ И боли те уво

Name

ре

04.07.2020 14:03

По мјери Сасе Тривица. Тај лик има визију од радника направити робље, Уз овакву власт и синдикат, успјеце.

Name

Деа

03.07.2020 19:51

Хладњаца зворник затворена

ОДГОВОРИТЕ