Помоћ за мај тражи више од 2.600 фирми у Српској

Послодавци у Српској затражили су до сада од Владе РС да исплати минималну плату те доприносе и порезе за мај за скоро 8.000 радника, а за те намјене из републичког буџета потребно је око 4,50 милиона марака.

Република Српска 03.07.2020 | 09:44
Помоћ за мај тражи више од 2.600 фирми у Српској

Влада Српске донијела је одлуку да правна лица и предузетници којима је било забрањено обављање дјелатности до 11. маја имају право на уплату пореза и доприноса на исплаћене плате из средстава Компензационог фонда РС. Такође, Влада је одлучила да запосленима код правних лица и предузетника којима је било забрањено обављање дјелатности у мају, а та забрана је трајала најмање до 12. маја, исплатити износ најниже плате те допринос на ту плату.

- До 30. јуна запримили смо 2.241 захтјев за исплату 2,02 милиона КМ пореза и доприноса на исплаћене плате за 4.613 радника правних лица и предузетника којима је забрана рада трајала до 11. маја  - навели су у Пореској управи.

Када су у питању она правна лица и предузетници којима је одлуком штаба за ванредне ситуације забрањено обављање дјелатности у мају, односно најмање до 12. маја, Пореска управа је евидентирала 429 захтјева за исплату најниже плате са доприносима у укупном износу од 2,35 милион КМ и то за 3.278 радника.

Рок за подношење писане изјаве са захтјевом за исплату пореза и доприноса, односно најниже плате за мај у зависности од дужине трајања забране обављања дјелатности истиче 10. јула.

Угоститељски објекти у Српској почели су радити 11. маја у Српској и према одлуци Владе Српске радници у овој дјелатности имају право на исплату доприноса из буџета.

- Влада је обећала и да ће сви они радници којима је био забрањен рад у априлу добити минималну плату. Међутим, сада је већ јул, а неки нису добили ни ту помоћ. Најављена је и уплата доприноса за раднике у мају који су почели са радом најкасније 11. маја. Не знам колико сада да вјерујемо у то јер поједини још нису добили помоћ за април. Остаје нам а видимо шта ће бити - рекао је предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић.

Он је нагласио да је лако било обећати, али је на крају најважније шта је урађено у вези с тим питањем.

- Власт је требало да нас ослободи плаћања фискалних и парафискалних намета. Локали нису радили, а плаћали су одвоз смећа. Али изборна је година па нека они размишљају шта раде и како помажу - закључио је Татић.

Предаја захтјева

Писане изјаве са захтјевом, списак радника за исплату најниже плате за мај и упутство за попуњавање изјава те остале информације порески обвезници могу пронаћи на интернет страници Пореске управе. Потписане и печатом овјерене писане изјаве са захтјевом пословни субјекти треба да предају непосредно или путем поште надлежном подручном центру Пореске управе.

Април

У Пореској управи РС истичу да су обрадили све пристигле потпуне захтјеве пореских обвезника за исплату најниже плате за април и доприноса на ту плату. Одобрено је и прослијеђено Министарству финансија на извршење 10.348 захтјева на износ од 30 милиона КМ.

- Евидентирали смо и значајан број непотпуних и неадекватних захтјева од стране пореских обвезника, што успорава и отежава обраду захтјева. Такође, било је и случајева гдје су порески обвезници који су у априлу одјавили раднике или своју предузетничку дјелатност, подносили захтјеве за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту најнижу плату, што није у складу са Уредбом, а што додатно успорава обраду захтјева - навели су у Пореској управи.

(Глас Српске)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ана

03.07.2020 08:24

Мрш лопови ја нисам ни за април добила ни марке а све папири уредно предати мрш упм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

03.07.2020 10:03

У праву си Ана и мени лоповска влада није ништа уплатила ни за април ни за јуни лопови...

Name

Подрска

03.07.2020 10:05

Ана за тебе ова лоповска влада никоме ништа не уплаћује мафија лоповска...

Name

Браво

03.07.2020 09:49

Браво за Владу и премијера Висковица! Частан и поштен човјек који је показао своју способност и одговорност према радницима и градјанима Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.07.2020 10:35

Помогао је ништа, али зато помоћи ће, јуче. :)))

Name

Директ

03.07.2020 10:40

Тешко нама са Вишковићем и његовом Владом таква каква је. Тај није умио ишта да побољша ни прије Короне, док сада за вријеме Короне и нема одговор низашта.

Name

Подрска

03.07.2020 09:52

Поносна сам сто смо овако реаговали и сто се спасило оволико радних мјеста у овако тешкој ситуацији, свако спашено радно мјесто је успјех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.07.2020 10:49

Које свако радно мјесто је спашено, с обзиром да је досад на хиљаде и хиљаде људи остало без посла, а по свему судећи, тек смо негдје отприлике у средини таласа Короне, док пуне посљедице биће видљиве тек након завршетка исте, када границе (поново) у потпуности буду укинуте и када и отпуштени буду напустили земљу и отишли у иностранство, заједно са оним који и мимо Короне немају посао.

Name

Како це у опустосеном

03.07.2020 12:01

Бити посла, привреде и запослености.... Па све се опустосило, покрало и прије вируса, а за вријеме вируса потпуно све сто је на било који нацин пристигло у будјет....

Name

фикус у ћошку

03.07.2020 10:43

Можел помоћ у ваучерима, да наштанцам, пара нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем труо

03.07.2020 12:02

Али бас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНАД НЕШИЋ

03.07.2020 12:45

Подржите мене да замијеним Додика у предсједништву, он нека замијени Вишковића и ја ћу вам свима помоћи. Ја сам показао на личном примјеру шта је способност, пропале ми биле приватне фирме али сам својом способношћу дошао до велике имовине, истина да нисам републици платио порезе за моје приватне фирме, али јака је Република Српска преживјет ће она и без мојих пореза. Ја помажем финансијски партију своју, али бога ми и Милину. Свима ћу вам помоћи само за изборе гласајте за моју странку коју сам откупио од Марка Павића и послао га у политичку пензију, моја странка је Турбо ДНС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука Лабан

03.07.2020 16:44

Жунић се јавно хвалио како су свим радницима исплацени минималци, а радници фирме Венето у његовој Дервенти јос нису добили марке ни за април.

ОДГОВОРИТЕ