Колективни уговори биће продужени за раднике у здравству

Влада Републике Српске је на данашњој 78. сједници у Бањалуци прихватила Информацију о захтјеву Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за запослене у области здравства.

Република Српска 02.07.2020 | 17:03
Колективни уговори биће продужени за раднике у здравству

Влада је овластила министра здравља и социјалне заштите, да у њено име, потпише Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за запослене у области здравства. Влада ће уговор закључити са Синдикатом здравства и социјалне заштите Републике Српске.

Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске обратио се Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске са захтјевом за продужење важења Посебног колективног уговора за запослене у области здравства, чије је важење на снази до 2. септембра 2020. године. Синдикат наводи да је ванредна ситуација у Републици Српској на снази те да се епидемиолошка ситуација погоршава и да у овој ситуацији није реално преговорима доћи до новог колективног уговора.

“С обзиром да је потребно обезбиједити важење акта којим се између осталог регулише радно правни статус радника запослених у здравству, Министарство здравља и социјалне заштите предлаже, да се у складу са чланом 252. став. 2 Закона о раду и члана 35. став 3. Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске продужи рок важења Посебног колективног уговора до 02.09.2021. године”, саопштено је из Владе РС.

Задужује се Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске да након доношења Одлуке о престанку важења ванредне ситуације у Републици Српској, а у складу са Закључком од 26. септембра прошле године, кроз именовану Радну групу за анализу и усаглашавање измјена и допуна Закона о платама запослених лица у јавним здравственим установама у области здравства и одредби Посебног колективног уговора којим се регулишу плате и накнаде у области здравства, настави усаглашавање на измјенама законског прописа и колективног уговора којим се регулишу плате и накнаде за запослене у области здравства.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар