Раст плата може стопирати већа понуда радне снаге

Најава Њемачке да планира смањити прилив радне снаге са западног Балкана могла би имати позитивне ефекте по домаћа предузећа која већ дуже вријеме муку муче са недостатком кадра, међутим такав потез би, према ријечима економиста, имао и негативну страну јер би зауставио даљи раст плата у Српској.

Република Српска 30.06.2020 | 07:31
Раст плата може стопирати већа понуда радне снаге

Због растућег броја незапослених у кризи изазваној вирусом корона, владајућа њемачка партија ЦДУ/ЦСУ намјерава да смањи даљу имиграцију радне снаге на основу одлуке из 2016. о олакшицама за грађане западног Балкана. Радне групе владајуће фракције усагласиле су се да олакшице, које истичу крајем године, продуже за двије године, умјесто пет како је раније планирано, те да се  смање могућности које неквалификована снага може користити.

Портпарол Уније за унутрашњу политику у Бундестагу Матиас Миделберг, рекао је да су у великој економској кризи, те да имају 600.000 незапослених више него прије годину.

У Амбасади Њемачке у БиХ истичу да одлука о овом питању још није донесена, те да се тренутно унутар њемачке Савезне владе воде разговори о продужењу примјене тзв. Правила за земље западног Балкана након 2020. године.

Генерални конзул БиХ у Франкфурту Лучијано Калужа сматра да се најаве из Бундестага неће обистинити. 

- Њемачка за раднике Балкана врата држи отворена и сумњам да ће доћи до негативних измјена процедура када је у питању примање нашег кадра. Велики је број фирми које и сада траже наше раднике. Махом је то грађевински сектор који већ запошљава на хиљаде људи са наших простора јер знају да је то ефикасан кадар - рекао је Калужа.

Економиста Зоран Павловић сматра да ће проблеми које је проузроковала пандемија засигурно довести до ригорознијих услова за пријем радника.

- Такви потези ће утицати на смањење одлива људи из БиХ, што има и позитивне и негативне стране. Домаћи предузетници ће имати већи избор радне снаге што је добро. Међутим, понуда и потражња радника су два главна елемента која одређују цијену рада, тако да би одлазак наших људи могао директно да заустави даљи раст плата. И таква ситуација се може очекивати на тржишту у БиХ - рекао је Павловић.

Уколико се најаве Њемачке обистине, и професор Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац сматра да би то могло изазвати лоше посљедице.

- Не знамо много детаља о намјерама Њемачке да би могли засигурно знати шта ће то конкретно значити за нас. Наслућује се да ће се та одлука највише тицати неквалификоване радне снаге чији би повратак на територију БиХ могао изазвати броје проблеме почевши у области здравственог осигурања, до радничких права. Раст понуде радника на тржишту би могло утицати на плате у  БиХ, зауставити њихов раст или довести до смањења - каже Радивојац. Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да је на домаћем тржишту већ примјетан већи број радника.

- Добар дио људи се вратио из Њемачке, Аустрије и других западних земаља и несташица радне снаге више није толико изражен проблем што је повољно за домаће послодавце. Друга је ствар колико ће ти који су се вратили бити задовољни, али што се тиче пословне заједнице то ће за нас имати позитиван ефекат - рекао је Тривић. Истиче да ће раст плата засигурно бити заустављен у Српској и то не толико због повећања радне снаге на тржишту, колико због цјелокупних проблема у којима се домаћа привреда нашла због вируса.

- Радници не треба да страхују од смањења плата, али раст са оволиким проблемима је вјероватно немогућ - категоричан је Тривић. 

Шанса

Горан Радивојац каже да је усљед посљедица корона кризе дошло до промјена стратешког правца европских економија које желе да производњу приближе Европској унији, те да РС и БиХ ту треба да траже своју шансу.

- Постоји наговјештај да ЕУ планира индустријску производњу из Азије премјестити у Европу због прекидања ланца снабдијевања током пандемије и Српска треба у том правцу да усмјери своја интересовања. Уколико би се неке од тих фабрика отвориле овдје то би био вјетар у леђа нашој економији - истиче Радивојац. И Лучијано Калужа у томе види прилику за развој домаће економије и сматра да наши привредници сада треба енергичније и ефикасније да наступе према тржишту Њемачке. 

(Глас Српске)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дзооо

30.06.2020 05:56

Економски експерт у зидању зграда

ОДГОВОРИТЕ
Name

фонд пио

30.06.2020 08:17

само назад у лозницу, па тамо буди еxперт. продавац магле пред пензијом

Name

Дјокс

30.06.2020 06:12

У РС-у би најбоље било да се укине привреда јер то не треба никоме, нико никакву бригу не води о привреди вец 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

30.06.2020 06:47

Како онда овде не важи обрнуто, да мања понуда радне снаге може покренути раст плата!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухљебима

30.06.2020 07:56

Мозе вазда.

Name

Ста реци

30.06.2020 06:52

Опет несретни радници награбусисе.Таман требале границе од прв9г марта да се отворе да љуси оду и раде за пристојне паре у уредјеним дрзавама, а ови сто остану висе би их цијенили због недостатка радне снаге али....Сто би реко народ не да се усраном до потока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор за ста реци

30.06.2020 08:14

Па сва ова лакрдија од короне је и био циљ тога.

Name

КСКВА ПРИВРЕДА?

30.06.2020 08:13

Готово и да не постоји привреда. Све се свело на шверц, пљачку, монопол и прање буџетских пара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста

30.06.2020 15:46

оде плата на 300км.

ОДГОВОРИТЕ