УИО због застаре отписала 15 милиона КМ дуга

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у овој и прошлој години отписала је скоро 15 милиона марака дуга пореских обвезника због застаре.

Република Српска 16.06.2020 | 10:00
УИО због застаре отписала 15 милиона КМ дуга

Начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић рекао је "Гласу Српске" да су групе за принудну наплату у регионалним центрима у 2019. години донијеле 98 рјешења за отпис дуга усљед застаре у укупном износу од 403.917 марака. Међутим, за првих пет мјесеци ове године износ отписаног дуга је много већи.

"У овој години, односно до 31. маја, донесено је 1.639 рјешења за отпис дуга усљед застаре у укупном износу од 14,32 милиона марака", казао је Ковачевић.

Дуг који је отписан углавном се односио на потраживања по основу прекршаја из царинских поступака, који су настали још у вријеме бивших царинских управа, прије него што је УИО и била успостављена, јер су исцрпљене све законске могућности да се ти дугови наплате.

Економисти истичу да УИО приступа отпису дуговања тек када исцрпи све опције да наплати новац од пореских обвезника.

"Поред тих дужника из ранијег периода имамо дефинитивно и сада оне од којих је наплата дуговања крајње упитна. Један од таквих примјера је и дервентска фабрика цијеви 'Унис', као и многе друге фабрике које дугују позамашан износ новца за порез. Најбоље би било за УИО да сагледа ситуацију те да оно што је у успору и што се настоји наплатити издвоји као нешто што је посебна категорија потраживања. Она дуговања за које су исцрпљене све опције по питању наплате дефинитивно треба искњижити", рекао је економски аналитичар Зоран Павловић и појаснио да је правило да, док год постоји привредни субјекат, од њега се покуша наплатити дуг који има према надлежној институцији.

"Ово што сада ради УИО је ефикасан посао и они су практично поставили један стандард који вриједи", казао је Павловић.

(Глас Српске)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Хапис

16.06.2020 08:03

Отписују повласценим фирмама дуг,тако се посаље газда а радници сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2020 17:43

Тако је, повластенима. Ајде да видимо тај списак

Name

СУЛУДА ЗЕМЉА

16.06.2020 08:08

НЕМА НИ ЈЕДНЕ ОЗБИЉНЕ ДРЖАВЕ ГДЈЕ ВАМ НЕКО МОЖЕ ОТПИСАТИ ДУГ. ИМА ДА ГА ВРАТИТЕ КАД ТАД. ИЛ ДАЈ ИМОВИНУ. У ОПШТОЈ ПРОПАСТИ И ОВО ЈЕ ЈЕДАН ОД БИСЕРА. СУЛУДА ДРЖАВА. ЧУЈ ОТПИСАО ИМ НЕКО ДУГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2020 09:16

Није дрзава доносила закон, па је називас сулудом. Сулуди су твоји и моји представници у дрзави, који доносе законе у своју корист, а не у корист дрзаве и тебе и мене. Дакле, ми смо сулуди зато сто смо их бирали. А дрзава је ите како јака и добра, кад све ове криминале и сулудости мозе да издрзи.

Name

Министар

16.06.2020 09:28

Лупас. У свим нормалним дрзавама се ради отпис дугова. Цак и банке отписују дугове. Када правно лице пропадне, имовина иде на добос а послије продаје намирују се дуговања. Ако након продаје цјелокупне имивине није прикупљено довољно новца да се намире дуговања онда се та дуговања отписују. Једноставно предузеце нема висе никакву имовину и постоји само фиктивно у књигама. У тој ситуацији нема сансе да се наплати било ста. Тада дуг постаје само формалност. Водио се он у књигама или не није битно јер га нема ко платити. Такав дуг се брисе из биланса. У нормалним дрзавама и дрзава и банке отписују дугове након банкрота. Цак постоји и лицни банкрот. Тј. када обицан градјанин банкротира и не мозе да врати дуг. Само градјанима не могу узети све тј. морају му оставити несто за глоло презивљавање. Отпис дугова је радјен и дрзавама. Грцкој је отписан дио дуга да не би банкротирала а мислим да је несто отписано и дрзавама бивсе југославије.

Name

Ре Ре

16.06.2020 10:54

Сулуда је дрзава кад има такве представнике. Па они су дрзава нисам ни ја ни ти.

Name

Борис

16.06.2020 08:09

Гдје могу украсти пар милиона и сачекати застару??? Зашто мени нико не отписује дугове као ни мојим пријатељима. Криминал је легализован акоси члан владајуће странке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукац

16.06.2020 08:09

Ефикасност! Хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.06.2020 08:15

УИО је легло корупције и криминала све је труло као и све у овој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

16.06.2020 08:52

У Америци су двје ствари сигурне порез и смрт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

16.06.2020 09:02

Нека објаве само имена коме је дуг застарио и све ће бити јасно.Иза њих је огромна имовина, новац није испарио а има траг...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД

16.06.2020 09:45

Има се,мозе им се!!#

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цитаоц

16.06.2020 09:51

Јел отписано Наталијиних 30 000 дуга за порез? Ја сам се зарекао: Док год она не плати тај дуг за порез, и сви њени другови партијаси не измире све и пфенинг, ја овој земљи не плацам ниста и ови неки супци приватници сто на крајње неуставан нацин утјерују дуг за дрзаву, боље да ми се не појављују на вратима, неце се добро провести. Ратним злоцинцима и лоповцицима клосарима је дрзава дала на увид моје лицне податке, тузба је спремна и послата на Уставни Суд, цекам одлуку, па саљем за Стразбур. А нецемо тако мамицу вам бандитску. Доста вас је висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

16.06.2020 16:47

Не постоји ни једна врста криминала на свијету а да се не примјењује у пракси од стране упослених од како је Ђакула на целу ове криминогено-корупцијске институције.Како увозници могу бити дузни дрзави близу милијарду марака од како је Ђакула директор.Чаушевићев наводни криминал није ништа у односу на Ђакулин.Он је довео УИО скроз на ниске гране,а још једна грозна ствар је сто проводи цист апартхејд над упосленима поготово у РЦ Мостар гдје му је десна рука Зовко који не мозе смислити никога ко не припада његовом тору.Нико се не смије огласити из страха и пријетњи и зато криминал и корупција у овом центру цвјетају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

16.06.2020 16:51

Само у овој дрзави на свијет мозес бити дузан за непалацање царинских дазбина и то само од 2012.године како је на целу УИО Ђакула који је развалио ову институцију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

16.06.2020 18:06

И треба да отпише све дугове преко пет година а не да се заваравамо да имамо тај новац а нема га нити се може било како наплатити.Нигдје у свијет наплата није 100%.

ОДГОВОРИТЕ