Раднике у Српској чека епидемија нових отказа?

Док су се, због епидемије короне, затварали биоскопи и паркови, у фабричким халама, у којима ради и по неколико стотина радника, производња није прекидана, али ни радници ни послодавци нису имали много избора.

Република Српска 10.06.2020 | 18:42
Раднике у Српској  чека епидемија нових отказа?

Како свједоче у синдикату, због корона кризе и тешкоћа у снабдјевању репроматерјалима из Кине и Италије, протеклих мјесеци су у неким фабрикама радници привремено послати кући, на чекање. Иако су на тај начин били максимално заштићени од заразе, радници су били незадовољни, јер од 50 одсто плате, колико по закону примају док су на чекању, не могу прехранити породице.

– Замислите како је то кад радите за 600 марака, па се то преполови на 300 КМ. Како прегурати мјесец с тим, поготово ако и муж и жена раде у истој фирми – каже предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС Данко Ружичић. 

Са каквим се изазовима бори слабашна домаћа индустрија, најбоље свједочи судбина фабрике обуће “Алфа“ у Модричи, која је недавно постала ново жариште корона вируса.

Жариште

Мјесецима су чинили све да се заштите од короне, али су се проблеми низали. Прво су кубурили с мањком послова и репроматеријала, али су, како каже власник фирме Илија Јефтић, гурали некако, јер су, што је најбитније, сви били здрави. Када су се коначно послови отворили, у једном погону се појавила зараза. За неколико дана се испоставило да је чак 30 радница позитивно на корону.

– Стигла ми је роба за прераду, али смо дуго ишчекиване камионе вратили и одлучили да затворимо цијелу фабрику – каже Јефтић.

Остали су само кредити, које ваља враћати. Нада да ће, на неки начин, ипак сачувати и фабрику и радна места.

Са сличним се проблемима боре многи послодавци у реалном сектору у Републици Српској, поготово у гранама индустрије које се баве лон половима.

Сами шили маске

У области текстила, коже, обуће и електрометалске индустрије на оваквим пословима је ангажовано, према процјенама Привредне коморе РС, најмање 15.000 радника. Фабрике које, фактички, „продају рад“ партнерима из Западне Европе, најчешће немају никакве залихе за не дај боже, па не могу преживјети ако мјесец или два не раде и не зарађују.

Да је у овим областима стање тешко сагласан је и лидер гранског синдиката, али тврди да су послодавци уложили много напора да сачувају раднике од короне, а радна мјеста од галопирајуће кризе.

– Послодавци су први завели строге мјере хигијене и дезинфекције, кад је била несташица маски радници су их шили, прво сами себи, а онда и другима. На разне начине су покушавали да организују производњу, како би се међу запосленима створила физичка дистанца – каже Данко Ружичић.

Додаје да се све то дешавало у вријеме када су многе фирме већ биле у кризи због мањка послова, затворених граница и тешкоћа у транспорту.

Имају и за регрес

Као позитиван истиче примјер Фабрике обуће „Спортек“ из Котор Вароша, највеће фабрике у Српској, са 1.900 запослених, која и у ово кризно вријеме исплаћује радницима регрес. У овој фими су, тврди Ружичић, окретали машине како би радници били раздвојени, за превоз запослених на посао су ангажовали дупло више аутобуса него иначе, опет ради физичке дистанце, а дезинфекција и провјетравање у халама су доведени до перфекције.

– Упркос таквим условима, било је неколико заражених радника  – каже Ружичић.

Додаје да у индустрији текстила и обуће најтеже вријеме тек долази, јер ће љети радницима бити тешко да по цијели дан раде под маскама, поготово ако остане на снази забрана укључивање клима уређаја, због опасности од заразе.

Најгоре тек долази

Да најгоре тек долази сагласан је и директор Привредне коморе РС Перо Ћорић.

– Каква ће бити епидемиолошка ситуација не знам, али бојим се да послије короне Република Српска више неће имати реални сектор привреде, бар не такав какав би могао сервисирати јавну потрошњу. Послодавци се свим силама труде да сачувају раднике, они су им потребни, они су ти који зарађују и за себе и за предузеће, али питање је докле ће издржати – упозорава Ћорић.

Додаје да је најтеже стање у фабрикама у којима се проширила зараза, јер кад се „корона усели у фирму, затварање је неминовно“, а једном прекинут процес је тешко обновити.

– Због свега овога Републици Српској након епидемије короне до јесени пријети епидемија незапослености. Процењујемо да би могло бити изгубљено око 6.000 радних мјеста – каже Чорић.

Ванземаљци из хеликоптера

Најбоље би било да смо, након избијања епидемије, сви остали у кућама, па да нам неки ванземаљци из хеликоптера бацају храну, али нема таквих ванземаљаца. Да бисмо преживјели мора се радити и зарадити, а то може само реални сектор, каже директор Привредне коморе РС Перо Ћорић.

Додаје да је некоректно према радницима из привреде, поготово онима запосленима у индустрији, што су запослени у јавном сектору током ванредног стања углавном послати кући, уз поруку да им плате неће бити смањене. Ћорић сматра да би терет корона кризе требало равномјерније распоредити.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Карадоз

10.06.2020 16:46

Као и свуда у свијету треба сацекати септембар а онда....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

10.06.2020 16:51

Јок, цекају их вруци устипци-реалан сектор немозе поднијети одавно силне ухљебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

безвезе

10.06.2020 17:06

мозес све затворити, корону нико неце истријебити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

10.06.2020 17:41

Бас тако,не мозес је истријебити.Ја знам пуно људи,хроницних болесника,који су имали корону,и презивјели.Знаци,несто друго је у питању,сви преминули од короне морају имати несто заједницко,несто због цега је корона код њих довела до смрти,а код других хроницних болесника није.Да ли је то неки мањак т-лимфоцити,или ста вец,нисам струцњк из те области,али негдје се крије тајна,и не могу да вјерујем да не могу пронаци у цему је "квака".Или не зеле...

Name

Роко

10.06.2020 18:12

Живела Република Српска!!!

Name

Директ

10.06.2020 18:10

Чим се скроз отворе границе, а нарочито граница са Њемачком, биће то егзодус радника и не само радника, већ и читавих породица, укључујући и најмлађе чланове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

10.06.2020 20:51

Из твојих уста у божије уши.

Name

БГМ

10.06.2020 23:07

ИЦИ ЦЕ И ОНИ ОД 95ГОД., А КАМО ЛИ ОНИ НАЈМЛАДЈИ!!!!!!

Name

Дрина

10.06.2020 20:09

док су други отказе дијелили, баја није дао. сад кад нико не прица о томе стизу откази на мала врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

11.06.2020 07:48

Има ли короне код будзетских корисника?

ОДГОВОРИТЕ