Амбасадори ПИК-а подржали ЦИК, траже реформу ВСТС

Политички директори Управног одбора Вијећа за примјену мира (Пеаце Имплементатион Цоунцил – ПИЦ) састали су се путем видео-линка 2. и 3. јуна како би размотрили стање проведбе Опћег оквирног споразума за мир, који и даље представља темељ за стабилну, сигурну и просперитетну Босну и Херцеговину (БиХ).

Босна и Херцеговина 03.06.2020 | 18:28
Амбасадори ПИК-а подржали ЦИК, траже реформу ВСТС

Управни одбор ПИЦ-а подсјетио је све стране на обавезу да у потпуности поштују Мировни споразум, све његове анексе и одлуке високог представника.

Управни одбор је још једном потврдио своје неупитно опредјељење за територијални интегритет и темељну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета.

Поновљено је да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ, истиче се у Коминикеу УО ПИЦ-а. 

Управни одбор је подсјетио власти у БиХ да је Устав БиХ саставни дио Опћег оквирног споразума за мир и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и морају се проводити.

Управни одбор је још једном потврдио своју пуну подршку високом представнику у осигурању пуног поштивања Опћег оквирног споразума за мир у БиХ и провођењу његовог мандата у складу са Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Вијећа сигурности УН-а, што остаје непромијењено. Подвукао је да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за осигурање проведбе Опћег оквирног споразума за мир. Нагласио је потребу за пуном имплементацијом програма 5+2, што је и даље увјет за затварање Уреда високог представника.

Управни одбор ПИЦ-а поздравио је напоре власти на свим нивоима у борби против пандемије ЦОВИД-19, који су допринијели спречавању ширења пандемије и минимизирању броја смртних случајева. Стављањем по страни актуалних политичких несугласица, функционирање институција задужених за доношење одлука на државном нивоу имало је кључну улогу у борби против пандемије. Управни одбор ПИЦ-а похвалио је бх. грађане за суочавање с тим изванредним околностима уз значајан степен дисциплине, солидарности и јединства, те изражава своје саучешће породицама које су током пандемије изгубиле своје најмилије. Поздравио је укидање ванредног стања у ентитетима и Брчко Дистрикту и враћање влада и скупштина радним активностима у складу с уобичајеним процедурама.

Управни одбор ПИЦ-а позива органе власти на свим нивоима да координирају своје напоре у циљу економског опоравка цијеле БиХ, те поздравља одлуку Вијећа министара БиХ од 2. јуна о расподјели зајма од 330 милиона еура Међународног монетарног фонда у складу са постојећим договором.

У том контексту, Управни одбор ПИЦ-а позива на транспарентност и одговорност приликом трошења јавних средстава и међународне помоћи у сваком моменту, а посебно током кризе. Од суштинског је значаја да се координирају активности с надлежним органима на државном нивоу, како би се међународна помоћ доставила на адекватан и ефикасан начин.

Управни одбор ПИЦ-а забринут је због извјештаја о сумњивим набавкама током трајања пандемије у износима од неколико милиона конвертибилних марака јавних средстава. То се једнако односи на трошење јавних средстава пореских обвезника, као и на трошење средстава из зајмова и грантова међународне заједнице. Позива органе власти на државном нивоу да приоритетно усвоје измјене и допуне Закона о јавним набавкама које имају за циљ боље усклађивање са правном стечевином ЕУ (ЕУ аqуис) и да усвоје мјере препоручене у Стратегији за развој система јавних набавки за период од 2016. до 2020. године. Управни одбор ПИЦ-а позвао је све надлежне агенције за проведбу закона да истраже и кривично процесуирају сумњиве случајеве.

Поздравио је иницијативу Предсједништва БиХ да предводи реформе са циљем испуњавања 14 кључних приоритета из мишљења Европске комисије, те изразио захвалност Колегију за европске интеграције у погледу вођења ове иницијативе ка њеној реализацији. У том смислу, Управни одбор ПИЦ-а је такођер позвао све актере да сарађују у циљу постизања напретка БиХ на њеном путу ка ЕУ. Надаље, Управни одбор ПИЦ-а поздравио је успоставу социо-економске радне групе и позвао је да започне с провођењем својих активности.

Управни одбор ПИЦ-а позива органе власти БиХ да проведу потребне реформе које се односе на владавину права и борбу против корупције, које су такођер дио програма ЕУ интерграција. Нагласио је да су реформе у области правосуђа основни приоритет и изразио опредијељеност међународне заједнице да помогне органима власти БиХ у овим настојањима. Управни одбор ПИЦ-а позвао је политичке странке које имају своје представнике у Парламенту БиХ да покажу своју опредијељеност за проведбу правосудне реформе, укључујући и путем активности Истражне комисије Представничког дома БиХ за процјену стања у правосуђу БиХ.

Управни одбор ПИЦ-а примио је к знању потребу да се изврши реформа Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) како би се рјешавала питања сукоба интереса и друга питања везана за интегритет, ојачала неовисност, дисциплинска и професионална одговорност и омогућили правни лијекови против одлука ВСТВ-а, позивајући све органе власти да што прије осигурају доношење измјена и допуна Закона о ВСТВ-у.

Управни одбор ПИЦ-а осуђује континуиране пријетње органа власти Републике Српске да ће се повући из државних институција и блокирати процесе доношења одлука на државном нивоу. У том погледу, Управни одбор још једном изражава своју пуну подршку раду Уставног суда БиХ и његових судија.  

Управни одбор ПИЦ-а подржао је рад Централне изборне комисије (ЦИК) у вези с припремама за локалне изборе 2020. године и у том смислу поздравио презентацију предсједнице ЦИК-а, госпође Вање Бјелица-Прутина. Управни одбор ПИЦ-а апелирао је на органе власти БиХ да што прије усвоје дугочекивани државни буџет за 2020. годину како би се омогућило неометано функционирање државних институција, укључујући и ЦИК, као и обављање њихових уставних и правних надлежности. Како би се ЦИК-у омогућило ефикасно обављање техничких припрема за овогодишње изборе, Управни одбор ПИЦ-а позива Вијеће министара БиХ да, у међувремену, донесе специјалну одлуку о расходима у складу са Законом о финанцирању институција Босне и Херцеговине. Управни одбор ПИЦ-а подсјећа да је ЦИК независно тијело чије овласти произлазе из Изборног закона БиХ, а да ентитетске изборне комисије немају надлежности у организирању избора, изузев надлежности које им повјери ЦИК, и да морају дјеловати у складу са Изборним законом БиХ.

Након презентације НВО “Наше друштво” о ситуацији у Мостару након што је град осам година без Градског вијећа, Управни одбор ПИЦ-а је такођер позвао политичке актере да хитно проведу одговарајуће одлуке Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права у вези с локалним изборима у Мостару, и да пронађу прихватљив договор у оквиру рока који је утврдио Европски суд, те да осигурају да се ове године у Мостару коначно одрже слободни и демократски избори први пут након 2008. године.

Обиљежавајући 25. годишњицу злочина у Сребреници, Управни одбор ПИЦ-а одаје почаст жртвама, преживјелим и њиховим породицама.

- Комеморација има за циљ да се сјетимо прошлости и подсјетимо на важност мира у БиХ и сталне потребе суздржавања од неодговорне, ревизионистичке реторике и реторике којом се позива на подјеле. Сви ратни злочини и злочини против човјечности почињени за вријеме трајања сукоба у БиХ током 1990-их не смију се заборавити или негирати, а сви одговорни морају бити лишени слободе и изведени пред лице правде, док се осуђени ратни злочинци никада не смију величати - наводи се у Коминикеу УО ПИЦ-а.

Тај одбор позива политичке лидере и изабране званичнике да учине све што је у њиховој моћи како би сјећања на догађаје и жртве била уприличена на достојанствен начин, као и да организирају заједничку комеморацију која ће промовирати мир и помирење, те подржавају континуиране напоре на проналажењу и идентификацији жртава.     

Управни одбор ПИЦ-а позвао је органе власти БиХ/политичке и институционалне лидере да без даљњих одлагања крену с рјешавањем сљедећих приоритета: припреме и усвоје акциони план за 14 кључних приоритета из мишљења Европске комисије и започну његову имплементацију. Припреме методологију Програма интегрирања БиХ у Европску унију; именују нову Владу Федерације, као и владе Херцеговачко-неретванског кантона и Кантона 10, које су још увијек неименоване, а ови кантони функционирају с владама из претходних мандата које су на власти више од годину и по након одржавања опћих избора у октобру 2018. године, и попуне упражњене позиције на свим нивоима власти, укључујући и правосуђе и кључне државне агенције; припреме и проведу локалне изборе у цијелој земљи, осигуравајући њихово провођење на слободан, поштен и сигуран начин у складу с европским стандардима.

Да се уздрже реторике која позива на подјеле и дестабилизацију током предизборне кампање за локалне изборе 2020. године, и да се умјесто тога фокусирају на изазове с којима се суочавају органи на локалном нивоу власти, а који утјечу на живот и егзистенцију грађана; постигну договор о изборним правилима за Мостар, који мора остати јединствени град.

Ова се ситуација мора одмах ријешити и то неовисно о осталим неријешеним питањима; проведу пресуду у предмету Сејдић/Финци, као и с тим повезане одлуке Европског суда за људска права, што је и даље неиспуњена обавеза након више од десет година, и суздрже се од подузимања законодавних или политичких мјера које би додатно отежале проведбу ових одлука; јачају сарадњу између свих нивоа власти у БиХ и осигурају одговарајућа средства за руковођење миграцијама, што су искључиве надлежности државе, те подијеле терет осигурања смјештаја за мигранте.

У складу с међународним правом, рестриктивне мјере којима се ограничава кретање миграната морају бити укинуте.

Управни одбор ПИЦ-а ће сљедећи састанак одржати 1. и 2. децембра ове године.

Руска Федерација се не слаже с овим комуникеом, саопштено је из ОХР-а.

(Агенције)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Глобал зитизен

03.06.2020 17:05

Једино Русима одговара овај хаос .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људииии

03.06.2020 17:19

Корумпирани политицари купују гласове уцјењују пријетеви бахаатевсе у капиталу опљацканом уз помоцвинституција дрзавних које раде за њих правосудјеву слузби политицара као и полиција и све институција и они изнад закона дрско безобразно слободно узивају у својем царству партијском народ растјеран опљацкан робови систем урусен !!има ли закона и правне дрзавеее??????

Name

блбл

03.06.2020 17:43

Јел Русе ико узима за озбиљно?

Name

Гаго

03.06.2020 17:47

Свима њима одговара овај хаос...њима одговарају наси лопови јер их лако могу уцијенити а наси лопови им и плацају као Лајцака сто су или Вигемарка.а народ??Бољитак БиХ???М то њих не занима.Све покрадосе,на оци краду,нико није осудјен за корупцију.Они то све гледају и бас их брига.Дају кредите тим лоповима да и даље купују убогу сирорињу.

Name

Ре

03.06.2020 18:22

Руси су купили респираторне у Кини и украли милионе боље би вам било да Русима платите плин који троши у кантону Сарајево а годинама га не плацате а тај исти плин наплацујете властитом народу

Name

Бл

03.06.2020 18:23

Руси нису никад били фасисти као ови твоји тако да це опет фасизам бити побиједјен срби И руси су једини антифасисти

Name

ДРЗАВА ЛУДНИЦА

03.06.2020 18:38

НИЈЕ ЦУДО. КАКВОГ ЛИ БЕСМИСЛА. ПОДРЗАВАЈУ ТЕРИТОРИЈАЛНИ ИНТЕГРИТЕТ ЛУДНИЦЕ. Е ОВО ИСТОРИЈА ВИДЈЕЛА НИЈЕ. ОНИ СУ МОВЕНС НАСЛИ У ДОДИКОВОМ ЛУДИЛУ ОД ОДВАЈАЊА, А НЕ ВИДЕ ДА ЈЕ УНУТРА ОПСТА ГЊИЛЕЗ. СТА ЈЕ ОВО ЉУДИ МОЈИ. ХАПСИТЕ ГА БРЕ БАНДО.

Name

кука и мотика

04.06.2020 07:59

Никакав цик не сме без инструкција светог тројства саопстити резултате лаксе је било ријесити се куге и богиња и короне него ове троструке хоботнице

Name

Директ

04.06.2020 09:18

Ни Русима не одговара овакав неред, с тим да је и ПИЦ је зрео за некакву реформу.

Name

ТБ

03.06.2020 17:16

Руси нама нису пријатељи они само користе нашу љубав према њима. Руси само интерес свој остварују на овим просторима преко нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.06.2020 09:21

Иначе, ЕУ и САД немају никакав интерес, пошто њихова љубав је безусловна. :)))

Name

бања лука

03.06.2020 17:21

нема нама напретка док год су лопови на власти у цјелој бих и док год је судство подковано а полиција корумпирана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.06.2020 18:26

Чекај, Баја рече да ће спровести референдум и и повести Републику Српску у независност. Да ли то ПИК зна? Како су смјели? Зар се не боје Баје?

Name

р

03.06.2020 17:37

ГОТОВИ СУ.крај снсд је ту.сви их напустају а краде избора висе нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

03.06.2020 17:49

ПИК је једна непотребна, неозбиљна и накарадна структура, која осим представника Руске Федерације ради на штету српскога народа и Републике Српске. Најаважније ос свега је да највећи дио бирачког тијела сматра да је ЦИК (осим представника хрватског народа) изабран на нелегитиман начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

03.06.2020 18:29

Наведи нам само један примјер како раде на стету српског народа.

Name

Ре Василије

04.06.2020 03:36

Раде на штету РС, ови већ данас потрошише њихове паре и траже нови кредит а мали и велики Звекици никад стићи.

Name

Последњи кинески цар

03.06.2020 17:49

Очекивао сам да ће се ова Информација завршити са реченицом о Русији. Шта је спорно у овим ставовима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме не одговарају ставови

03.06.2020 18:42

Онима који лове у мутноме (у хаосу), а што замућеност (хаос) дуже траје, то ће улов бити већи. И, свима добро-осим народу Е па, народе, сада је прилика да одредиш своју судбинуи својих наследника: оловку у руке и МИСЛИ СВОЈОМ ГЛАВОМ. СВЕ ЈЕ У ТВОЈИМ РУКАМА НАРОДЕ!!!

Name

Дане

03.06.2020 18:52

Ако 25 година послије рата странци говоре шта треба да се ради нема ту ни “д” од државе. Вријеме је да и странци схвате да је експеримент пропао и да РС треба да буде независна а Федерација да буде као што и Дајтон предвиђа федерација Хрвата и Бошњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

03.06.2020 19:12

Кога је рус помогао тај је црко јел додиг доби велики и мали кредит скупа са сњегуљицом па од руса и кредита направише препород РС браво додиг

Name

Нострадамус

03.06.2020 19:41

Е мој Дане од Републике Српске це остати само Семберија која це се припојити Србији као сто од КиМ тразимо Сјеверни дио Косовске Митровице.Додик це остатак припојити Хрватској а један дио остат це уз ФБиХ.

Name

Трн

04.06.2020 08:32

Нисам био никада за те неке функције странаца у БиХ али који смо лопови и сада сам за странце. Били би Сицилија и овако никада држава.Он су преблаги .

Name

Директ

04.06.2020 09:24

Миле, нама је зато Запад помогао, тако што нас је означио и задужио.