Истраживање: Како пси могу нањушити корону?

Прва испитивања у Финској изненадила су научнике – пси су брзо научили намирисати заразу вирусом корона. Како омиљени четвороношци могу помоћи у борби против пандемије?

Занимљивости 25.05.2020 | 10:55
Истраживање: Како пси могу нањушити корону?

Успјех је био запањујући – након неколико седмица тренинга пси су скоро без грешке могли разликовати мирис урина особа које су позитивне на вирус корона.

"Било је фантастично видјети колико брзо су научили препознавати нови мирис", рекла је Анна Хиелм-Бјöркман са Универзитету у Хелсинкију гдје је проведена ова студија.

Фински стручњаци су објавили да пси идентификују "мирис короне" једнако поуздано као стандардни ПЦР текстови који се примјењују свуда у свијету. На реду су додатне студије и, ако све буде у реду, примјена у пракси. Сличне обуке паса спроводе се и у Великој Британији и Француској.

Још није јасно која супстанца даје урину карактеристичан мирис. Вирус корона не узрокује само плућне тегобе, већ изазива оштећења у бубрезима и другим органима и то, како се претпоставља, мијења мирис урина.

Пси као детектори болести – то није ништа ново. Већ дуго се зна да могу помоћи у раном откривању разних типова тумора или Паркинсонове болести – прије него што то може открити иједан љекар. 

Пси имају око милион пута бољи њух од људи. Док човјек има око пет милиона станица осјета мириса, јазавчар има 125 милиона, а њемачки овчар чак 220 милиона. Пси брзо дишу кроз нос – тристотињак удаха у минути – и осим тога просторно разликују мирисе.

Најпогодније расе за овакав тренинг су лабрадори и остали ретривери, кокер-шпанијели и разне врсте овчара. На тренингу се један пас обучава само за један одређени мирис – дрога, експлозив, новац, ватрено оружје или нека болест.

Тренинг се одвија по класичном принципу награђивања. Када пас приђе посуди у којој је рецимо зној особе с одређеном болешћу, награђује се храном. Тако се учи увијек трагати за тим мирисом.
Помоћ на аеродромима?

Иако су пси доказани помагачи, као професионалци чешће раде за војску и полицију, али ријетко у медицинским установама. Код заговорника класичне медицине и посебно људи из бранше здравственог осигурања, пси нису омиљено средство.

Лука Барет се нада да ће, ако се сазнања из Финске потврде, пси моћи помоћи макар на мјестима гдје је велики промет људи, рецимо испред стадиона или на аеродромима.

"Ако псе проведете поред реда путника који чекају, они могу разликовати здраве од заражених", каже она. Потенцијално заражени би онда рецимо могли бити послани на класичан тест.

Такођер, пси би могли проњушкати зграде које су испражњене због короне, а затим дезинфициране, попут старачких домова или болница. Ту би се онда живот могао вратити тек када пси дају зелено свјетло.

(ДW)

Коментари / 0

Оставите коментар