Аустралија под ударом стравичног олујног невремена

Десетине хиљада домаћинстава и фирми остало је без струје, зграде су оштећене и дрвеће чупано из коријена у јакој олуји која је други дан за редом погодила западну аустралијску обалу, а за сада није било пријава о повријеђенима.

Свијет 25.05.2020 | 10:22
Аустралија под ударом стравичног олујног невремена

Званичник Одјељења за пожаре и ванредне службе аустралијске државе Западне Аустралије Јохн Броомхоле рекао је да се олуја овакве снаге догађа једном у десет година.

Олуја је погодила област од 1.200 километара на западној обали Аустралије од Царнавона до Цапе Лееуwин, укључујући и главни град те аустралијске државе Пертх, са налетима вјетра од више од 90 километара на сат током ноћи, рекао је шеф Метеоролошког бироа Неил Беннетт.

Брзина вјетра достигла је 132 километара на сат на Цапе Лееуwину, што најјача брзина забиљежена у мају од 2005. године.

Јаке кише ударале су 1.500 километара обале, а киша и таласи високи осам метара изазвали су поплаве на обали, рекао је Беннетт.

Олуја се кретала дуж обале укључујући област око Пертха, али је посебно јако погодила југозападни дио државе Западна Аустралија. Невријеме се смирује данас поподне по локалном времену.

Око 65.000 домаћинстава и фирми остало је без струје у јеку олује, али је у међувремену снабдевање успостављено за многе, док још 24.000 домаћинстава нема струју, рекао је премијер Западне Аустралије Марк МцГоwан.

Олујни систем погодио је неуобичајено велику област, а представља остатке циклона Манга који се кретао југоисточно и сударио се у јужном Индијском океану са хладним таласом.

Западна Аустралија је једна од највећих држава или провинција на свијету. Америчка држава Аљаска обухвата мање од двије трећине копнене површине те аустралијске државе.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар