Обиљежена 28. г. од настанка Прве посавске бригаде ВРС

У Брчком је обиљежена 28. годишњица од формирања Прве посавске бригаде Војске Републике Српске. Током одбрамбено-отаџбинског рата, Прва посавска у Брчком бранила је животе Срба и "коридор живота".

Република Српска 20.05.2020 | 17:21
Обиљежена 28. г. од настанка Прве посавске бригаде ВРС

Прва посавска бригада формирана је 20. маја 1992. године са само јединим задатком, а то је одбрана живота и слободе српског народа са подручја Брчког. Своје животе у темеље Републике Српске уградио је 441 припадник ове бригаде, кроз коју је прошло око 7.000 бораца, од којих је рањено више од 2000.

“Приоритет Прве посавске бригаде била је одбрана Брчког, али је бригада поднијела и доста жртава на стварању Републике Српске, на различитим ратиштима од Бихаћа, Грахова и Шипова преко Санског Моста, Крупе и Семизовца те других ратишта. Кад год је било потребно, на територији цијеле Републике Српске, Прва посавска бригада слала је један дио људства који је ишао у помоћ осталим бригадама, гдје год је требало”, рекао је Цвјетко Симић, предсједник Борачке организације у Брчком.



Највећа награда и оно што је показало да животи нису изгубљени узалуд, јесте стварање Републике Српске, истиче Јован Пудић, предсједник Удружења породица погинулих бораца Републике Српске у Брчком.

“Није било узалуд, то је сигурно. Јесте да је жалост велика за сваким погинулим човјеком а камоли за 400 и нешто, колико је изгинуло на овом простору. Ми смо добили Републику Српску, којом се у сваком случају поносимо. Породице погинулих бораца су данас углавном стамбено збринуте а оне које нису, биће збринуте ускоро”, поручио је Пудић.

Прва посавска бригада, која је била окосница одбране тзв. Коридора живота, за своја постигнућа одликована је орденом Немањића.

БН ТВ