Богат род багремовог цвијета у Семберији

Након неколико узастопних лоших паша багремовог цвијета овога прољећа семберски пчелари у долинама ријака Саве и Дрине су задовољни, јер је род овог медоносног дрвета богат и квалитетан, па се с разлогом очекује и солидан принос меда, каже познати пчелар из Попова код Бијељине Милорад Мико Деспотовић.

Република Српска 19.05.2020 | 14:57
Богат род багремовог цвијета у Семберији

Према његовим ријечима упркос повременим падавинама пчеле су биле у прилици да искористе сваки сунчани дан и да „беру“ цвијетове багрем, чији је мед на домаћем тржишту најцјењенији.
Пчелари истичу да се поред ових ријека прољетос јаче осјетио и мирис багремовог цвијета што је предуслов да ће и мед бити квалитетн.

Паша багрема још траје у том дијелу равнице, па се очекује да ће тако бити све до краја ове седмице, а већина пчелара је већ своја друштва одвезла на обронке планине Мајевице гдје су простране багремове шуме.  

– Невоља је што је на брдима, за разлику од равнице, биле више мраза, па је умањен род овога дрвета. Багрем је добро исцвјетао на брдима и узвишењима иза Бијељине, на Јабануши и другим медоносним шумама, али како се иде узбрдо осјећају се посљедице ниских температура, каже Деспотовоић.

Све у свему биће багремовог меда али не онолико колико овај сјевероситочни дио Републкке Српске у повољним временским приликама може да омогући, јер се, за разлику од ранијих година,да мраз није уништио багремов свијет поред ријека, него што је то слућај на висинским котама, а његово свјетање ометао је у неколико наврата.

Међутим, и у тим крајевима се очекује да ће бити баграмовог меда више него претходних година када су у вријеме цвијетања било обилних киша, али да искусни пчелари бирају мјеста гдје има највише багремика. 

Иначе, у Семберији, Подрињу, у Подмајеичком крају и на планини Мајевици има велики број искусних и спретних пчелара који ништа не препуштају случају и знају номађењем, премјештањем кошница са једног на друго мјесто, искористе сав багремов цвијет.

Обављена је успјешно и паша на уљаној репици и раним цвијетницама. 

Након овога посла семберске пчеларе очекује паша такозваног багремца, шибља које обилато буја у долини ријеке Саве и заузима влике површине. Он има широке љубичасте цвасти.

Потражња његовог меда је нешто слабија од багремовог, али је здрав и увијек га има у довољним количинама, јер багремц густо расте на утринама, око водотока, по шумама и на необрађеним површинама, а пчелиња паша на њему траје дуженего на багрему.

(БН/ТН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

илија

19.05.2020 13:23

мозе се и јести ја правим салату сваки дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

19.05.2020 13:33

Пчелари су вјечито незадовољни, и кад роди и кад не роди.

ОДГОВОРИТЕ