Вукановић образложио због чега треба смијенити Недељка Чубриловића

Народни посланик у парламенту Републике Српске Небојша Вукановић на свом блогу објавио је образложење Иницијативе за разрјешење и изгласавање неповјерења предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу, које је поднио у складу с Пословником, због злоупотребе положаја, учествовања у државном удару, суспензији рада парламента...

Вијести 11.05.2020 | 11:24
Вукановић образложио због чега треба смијенити Недељка Чубриловића

Пише: Небојша Вукановић

Објављујем  детаљно образложење Иницијативе  за разрјешење и изгласавање неповјерења предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу, које сам поднио у складу с Пословником, због злоупотребе положаја, учествовања у државном удару и суспензији рада парламента, подређивању најважније институције и највећег законодавног тијела самовољи једног човјека који покушава да себе прогласи "Господаром", све институције подреди себи, уведе диктатуру дајући јој привид законитости тако што на кључна мјеста поставља своје марионете које га слијепо слушају и спроводе његову самовољу.

Кулминација понижења Народне скупштине Републике Српске достигнута је током ванредног стања, које је уведено како би власт без икакве контроле  и одговорности радила шта хоће током пандемије, задуживала се, прогонила неистомишљенике, застрашивала медије, пљачкала народ и државу намјештеним пословима, а понижавање је отишло тако далеко да је Влада прогласила роштиљнице, тржне центре, кафиће и бутике важнијим институцијама од парламента, јер је Народна скупштина Републике Српске остао једини парламент у Европи и свијету који је суспендован и не функционише.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

Већ дуже времена јавност у Републици Српској је узнемирена због континуираног урушавања угледа Народне скупштине Републике Српске, као највећег законодавног тијела, њеног подређивања другим институцијама, прије свега Предсједништву БиХ, чији један члан изабран из реда српског народа упорно покушава да је подреди себи, да се постави изнад Народне скупштине Републике Српске и других важних институција, упорно крши и злоупотребљава Пословник о раду Народне скупштине, мимо Пословника одређује и наређује шта треба да ради Народна скупштина РС, предлаже измјене Пословника, иако на то нема право, увођење ванредног стања, доношење Уредби, закона, избор чланова Владе…

Нажалост свједоци смо да самовоља једног човјека урушава институције, јер већ дуже времена покушава да уведе диктатуру и све институције система подреди себи, покушавајући свему дати привид законитости тако што на кључна мјеста поставља своје партијске послушнике и уцијењене марионете, користећи њихову слабост, јер они, нажалост, немају храбрости, не смију и не желе да раде по закону, супроставе се самовољи појединца који покушава да се постави изнад цијелог система и свих институција, иако су и сами свјесни узурпације власти и тешких последица по државу и друштво.

Народна скупштина Републике Српске је најважнија институција Републике Српске која по Уставу контролише рад Владе и извршних органа власти, позива на одговорност и смјењује премијера и министре који злоупотријебе положај, стара се о уставности и законитости рада институција Републике Српске.

Нажалост, свједоци смо да многе институције не раде по закону и не функционишу, да јавност потресају велике афере и скандали без адекватне реакције институција система, прије свега Народне скупштине Републике Српске, да премијер, изабрани министри, директори и функционери не подносе рачуне о свом раду Народној скупштини Републике Српске, иако су то дужни да раде по Уставу и законима, а стање је толико лоше да постоји велика опасност да се ствари потпуно отму контроли и настане анархија.

Понижавање Народне скупштине Републике Српске доживило је врхунац током ванредног стања, које је проглашено неуставно током једне врсте државног удара  који су извршили посланици владајуће коалиције уз подршку и сагласност предсједника Народне скупштине Републике Српске.

Бројни скандали и афере које потресају јавност последњих мјесеци, од спорне набавке покретне болнице до незаконите набавке медицинске опреме преко туристичке агенције, неконтролисано задуживање Владе Републике Српске супротно актима, законима и ограничењима које је претходно усвојила Народна скупштина Републике Српске.

Усвајање и поништавање уредби са снагом закона без знања народних посланика, који ниједном у последња два мјесеца нису ни писмено нити на било који други начин обавјештени о уредбама које је донијела предсједница Републике Српске на приједлог Владе, не знају шта ради предсједница Републике Српске, премијер и министри, што представља недопустиво понижавање најважније институције и највећег законодавног тијела Републике Српске.

Непотребно и неуставно суспендовање рада Народне скупштине Републике Српске, који је тренутно једини парламент у Европи и свијету који не ради, чије нормално функционисање и рад нажалост зависе од самовоље једног човјека који себе сматра нашим "Господаром", уз срамну и понижавајућу чињеница да су ресторани, тржни центри, кафићи, бутици и роштиљнице проглашени важнијим институцијама од парламента, јер је њима омогућено да раде док су врата Народне скупштине Републике Српске затворена.

То представља до сада невиђену дрскост, бахатост и самовољу, а највећа одговорност је на појединцима који не обављају своју дужност у складу са Уставом и законима.

Због тога је неопходно изгласати неповјерење и разријешити функције предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића, у складу са чланом 25 Пословника о раду Народне скупштрине Републике Српске, а потом изабрати новог, слободног и неуцјењеног предсједника који има довољан углед, знање и и ауторитет да дужност обавља у складу с Пословником, супростави се самовољи "лажног Господара" и одређених центара моћи који настоје понизити и себи потчинити Народну скупштину Републике Српске, повратити нарушен углед институције, поново успоставити владавину права, закона и нормално функционисање институција система.

хттп://небојсавукановиц.инфо/ 

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Дарко

11.05.2020 09:47

Фукару одмах смијенити и оцерати у затвор колико је покрао покраи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

11.05.2020 09:49

Не треба нам образложење никакво, треба га смијенити колико је сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

11.05.2020 09:49

ЧУБРИЛОВИЋ ЈЕ ЈЕДНА ОБИЧНА СЕОСКА БИТАНГА ,СЕЉАЧИНА ЉИГАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре правда

11.05.2020 12:03

Не понаша се вала сељачки,може Додику бити професор бонтона.Немам симпатије према њему али што се тиче понашања,културни је од многих.

Name

РЕ Свима

11.05.2020 13:53

Вукановић прича у празно, тражити смјену где иза предсједника НС РС стоји 56 народних посланика, наспрам 27 из опозиције, је смијешно.

Name

мекињас

11.05.2020 09:57

то сто је супцина је довољан разлог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

11.05.2020 10:02

Мој Вукане сами ће се они поклат измедју се. Додик свака част сто постује своје корјене,већи је Хрват од Човица а Жељка непостује свога дједа. Умјесто да прогласи жалост,заставе на пола копља и суосјеца са дједом Пејом губитак рата,подржи мису у Сарајеву и Блајбург предсједница је,може то., Она слави Дан Побједе,замисли. Неће јој то некадашњи Додиг опростити,ово прошли избори,је било задњи пут да јој је куповао гласове. Цјеним то Додигово поштовање корјена иако негласам за њега никад нити цу икад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: Аполо

11.05.2020 12:07

Ко му брани да штује своје коријене?....Нек' их штује даноноћно, али НЕ ПРЕКО ЛЕЂА, образа, и џепова СерБскога народа!

Name

аполо

11.05.2020 12:42

Јеси паметан,свака цаст...Ниси ти висе за двије, него за цетири ноге..Реп,ако хоцес.

Name

Конобар

11.05.2020 10:05

Цуј Вукановиц трази смијену,па ко њега јос схвата озбиљно ,цовјек уопсте није за политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

11.05.2020 11:32

Свака ти је на мјесту

Name

Миромо

11.05.2020 11:49

Човјек говори истину а ти си се увреди зато што си из ите популације

Name

либом етаки

11.05.2020 11:55

Ало момчино враћај се у основну школу да би научио да се не каже смИјена, него СМЈЕНА

Name

Ре: Конобар

11.05.2020 12:14

Ето ви сте као конобари, бравари, кобасичари, диспечери, и сл. за политике, а он интелектуалац (професор и новинар), није. Хаххаххах! Каквих све мозгова има у овој БиХ. Иначе, не пише се смИјена, него смЈена, паметњаковићу који би да одређујеш ултра-паметнима шта да раде, а очито, појма немаш ни о чему. Страшно! Колико дебилитета на једној географској локацији.

Name

Ре конобар

11.05.2020 21:03

Пери чаше и не коментарши паметне људе.

Name

Миле

12.05.2020 09:23

Коментар конобар каже ад Вукановиц није политичар пс како натјетс додиха да потрга микрафон и патосиро га немој лудо коментарисат кад ти не распознајеш далтонисто

Name

Рале

11.05.2020 10:20

Кад клосара нису смјенили, неце ни овога, осим ако се замјерио свом дресеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

11.05.2020 10:25

Подржавам! Нетреба много образложења ! Преко тридесет година муте политичку воду и прељевају из шупљег у празно сви ови политичари! На нашу жалост, згађена је политичка позорница и простор на њиј да у опште нема нових идеја, политика је постала мјесто борбе за личне интересе,а не "установа" у којој се здраве и људске идеје спроводе у дјело зарад интереса њихових грађана и ибирача који идеју "љепшег и хуманијег" простора подржавају! Сада само бирамо величину шатора у којима ће он и они пјевати и "паковати лажи за наредне 4 године"...Све судски испитати за поријекло имовине ,отјерати неспособне и снисходљиво љигаве , а лопове и криминалце позатварати и забранити сваки будући јавни наступ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

11.05.2020 10:26

Праведни Вукане Бог ти драги дао здравља, радости, среће и успјеха у приватном и друштвеном раду! Поздрав из Лакташа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.05.2020 12:05

Боље да му бог да памети, видис да је тотално без ње.

Name

РЕ: XЛ

11.05.2020 12:20

Тако је, брате! Придружујем се лијепим жељама! Господ Свеблаги да га свагда обасјава Лицем Својим Прекрасним, да га чува као капљицу водице на свом Пресветом длану, и да му подари још више храбрости, племенитости, и снаге! Амин, Боже подари! :)))

Name

Ре ре

11.05.2020 13:36

Теби је вец касно за памет.

Name

Скептик

11.05.2020 10:26

Смјениће га као и Кошарца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјордје

11.05.2020 10:26

Он није ни требао бити ту , а не да га треба смијенити . Није никад ни требао сјести на целу овакве институције. Али како су све обесмислили није цудо сто је такав се смијенити не мозе. Њима и требају обични климоглавци без става ,оваквој власти не одговара нико ко мисли својом главом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осуда

11.05.2020 10:29

За вријеме мандата Цубриловица десило се толико ствари у Скупстини РС на коеј Предсједник није реаговао на законит нацин. Морална наказа мора да буде смијењен, као и они који су својим поступцима понизавала институцију Скупстине РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олала

11.05.2020 10:32

Тако је!!! Али како освјестити овај залуђени народ. Бадава је све док се непромијени свијест и савјест овог народа. Ми једноставно невидимо ко нам је непријатељ а ко пријатељ. Овца оста овца до краја свога вијека!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЈ

11.05.2020 10:35

Свака ти је на мјесту Небојша, али на жалост, они су и даље господари живота и смрти у Р.С. и док им се не деси народ, бојим се да ће још увијек опстајати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукан

11.05.2020 10:37

Тако Вукане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радош

11.05.2020 10:44

Село гори, а баба се чешља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.05.2020 10:49

Све је истина сто си навео Вукане. Да је ова земља имало "правна дрзава", сви они би требали бити разријесени и смијењени, а многи од њих процесуирани. Срамота је ста ради Милорад Додик, и срамота је велика народа у Републици Српској сто му то све на неки нацин дозвољава, јер реакције народа нема. Овдје је одавно сазрело вријеме за смјену генерација у управи земље, најидеалније кад би то просло легалним мирним путем, изборима, али овдје је све поткупљено и корумпирано тако да у тај вид борбе не вјерујем. Знаци, само револуција је једино ријесење. Али, имајуци у виду да народ није масовније и агресивније протествовао у слуцајевима Давид Драгицевиц и Дзенан Мемиц, у којима је висе него оцигледно присуство институција система у затаскавању убистава несрецних младица, ја заиста не видим свјетло на крају овог мрацног тунела званог РС тј БиХ. А Вукановиц је заиста један искрени и срцани патриота, и зелим му све најбоље и даљем раду и зивоту. Становник Бања Луке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БЛ

11.05.2020 12:25

Народ је још збуњен,многи и даље мисле да је РС држава а не ентитет,они који то знају гаје још наду да је Додик једини тај који то може одрадити,зато и вјерују у његово србовање јер кад емоције надјачају разум онда организам функционише неразумно.Гдје су нам силни интелектуалци да организују скупове ако им је стало да се друштво спаси од самоуништења.Изгледа да су и они(не сви)бацили карактер и морал у канту за смеће ради Додикове садаке у маркама које добијају да ћуте а неки чак и урличу бранећи овај лоповски режим.Ој мајко,а тек наша црква отворено стаје у заштиту криминала зато што су наше институције дозволиле да криминал отвори и црквена врата и тамо се настани на неодређеновријеме.Додик је нема шта,успио да све стави под своју контролу,наравно парама украдених од народа.Питање свих питања за све нас који се сматрамо моралним,докле иде граница издржљивости човјека да буде свакодневно шиканиран од мањине која над њим влада?

Name

Радован

11.05.2020 10:55

То Вукане свака част багри треба одузет све после 91 године и обавезно да докажу одакле им толика имовина наравно прво да власти све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сладјана

11.05.2020 11:13

Смијенит одмах фукару и лопова одузет му све сто је лопина узела фукара у пднзији и неце да иде кад побиједимо ухаосит цемо га одма

Name

Зизи

11.05.2020 11:07

Мани се овога момчино ,није то за тебе.Интелектуало ово надилази тебе.Узимај лову из буџета и тишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лидија

11.05.2020 11:11

Тишу ти ! Значи треба зажмирити и правити се луд.Због таквих они и раде то што раде.

Name

Добојлија

11.05.2020 11:36

Зизи идиоте.Ако ти треба образложење зашто си идиот даћу ти.

Name

ЖИКА Ж

11.05.2020 11:07

Е, мој Чубрило, што си јамио, јамио!!! Доста тога ћеш морати и вратити, а можда ћеш мало и посјетити Фочи или Зеницу, Туњице су за тебе луксуз, како си заслужио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРКИ

11.05.2020 11:27

АКО ЈЕ СУДИТИ ПО ПО НАШЕМ ГОСПОДАРУ ХРВАТУ ОЧИГЛЕДНО ЈЕ ДА ЈЕ ОН ЗАШТИЦЕН ОД СТРАНЕ СВОЈЕ ДОМОВИНЕ ХРВАТСКЕ И ЊЕНИХ ЗАПАДНИ САВЕЗНИКА ПА НА МЈЕСТО ПРЕДСЈЕДНИКА ПОСТАВЉА СВОЈУ СУНАРОДНИЦУ ПРЕДАЈЕ ЈАСЕНОВАЧКЕ МАТЕРИЈАЛЕ СВОЈИМА ДА ДАЈЕ ПАСОШ СИНУ СИПТАРА НАЈВЕЦИ СРПСКИ НЕПРИЈАТЕЉА И ПРЕКАЉЕНОГ ДИЛЕРА ДРОГЕ А СВЕ ТО ПРОЛАЗИ НЕЗАПАЖЕНО ОД СТРАНЕ СКУПШТИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никоза

11.05.2020 11:30

Конобар..... волио бих знати од које ти зивотиње водис поријекло па овако писес а отприлике знам

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУК ДРНД

11.05.2020 11:38

ЈА ЈОС НИСАМ ЦУО ОД ПДП .СДС ДАСУ НЕКАДА УПОЗОРИЛИ ОВАЈ НАПАЦЕНИ НАРОД ДА ПОСТУЈУ ПРАВИЛА УВЕЗИ ОВИХ ОТРОВА СТО НАМ ПЛАСРАЈУ ВЕЛИКЕ СИЛЕ АЛИ СВАКИ ДАН ЦУЈЕМ ОД ВАС ГОСПОДО СМЈНИТИ СМЈЕНИТИ СВАКИ ДАН ВИ КАО ОПОЗИЦИЈА СТЕ ЗА НИСТА КАКО ДА ЦОВЈЕК ГЛАСА ЗА ВАС АКО ТАКО НАСТАВИТЕ ОВИ ЦЕ ВЛАДАТИ ЈОС 100г ЗАОМИЈЕ АЛИ ТО НАРОД ВИДИ САМОСЕ БОРИТЕ ДА ГУЗУ У ДЕБЕЛУ ФОТЕЉУ СМЈСТИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре РОКНЕМ ТИ УД

11.05.2020 13:39

Ето лепо сам ти име дао

Name

мими53

11.05.2020 11:46

Да нема Стевандица и Стасе Кокосарца био би нај љигавији цовјек у политици РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мими

11.05.2020 13:44

А ДРАГАН ЧАВИЋ?????

Name

Бањалуцанка

11.05.2020 13:10

Подрска господину Цубриловицу. Реално, смјена господина Цубриловица једино одговара ДНСу који би вјероватно добио то мјесто, тако да господин Вукановиц овим цином не дизе рејтинг опозицији, него даје вјетар у ледја Несицу и компанији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговина

11.05.2020 15:19

Под хитно смјенит потрчка јер је љигавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нецастиви

11.05.2020 18:03

А хотел у Љубињу???? Цубриловица кад погледаш, сконтас какав је преварант и сјецикеса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.05.2020 18:20

Тако је Вукане, ту багру сву са лудим Милојком Додигом треба позатварати на робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миломир

11.05.2020 19:52

Многи би требали да уче од Чубриловића, један од најкултурнијих политичара у Републици Српској. Човјек који има високи дигнитет у РС, па и шире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

11.05.2020 19:55

Вукановићу поштујем Вас, али лупате као Максим по дивизији.Чубриловић је један од најкултурнијих политичара у РС. Многи би требали да уче од њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

11.05.2020 21:14

Чубриловиц је неписмен нема појма о вођењу скупштине научијо је добро ктасти али кад му је вршијо обуку учитељ.додиг успјех недостаје

Name

Правда Правда

12.05.2020 07:17

Климатора главом, одмах треба смијенути и умјесто њега ставити особу која ће мислити својом главом а не туђом.

ОДГОВОРИТЕ