Промјене у ријеци проузроковане цвјетањем алги

- Промјене у акумулацији Бочац проузроковане су цвјетањем алги, а лабораторијски резултати су показали да је вода за пиће на водозахвату Новоселија здравствено безбједна, саопштио је бањалучки "Водовод".

Вијести 09.05.2020 | 17:14
Промјене у ријеци проузроковане цвјетањем алги

"Цвјетање" алги се повремено јавља и никада до сада није утицало на квалитет воде ријеке Врбас на водозахвату Новоселија. Тако и овога пута нису регистроване никакве промјене у квалитету сирове воде, а нема утицаја ни на квалитет воде за пиће, наводе из "Водовода".

Лабораторијски резултати су показали да је вода за пиће здравствено безбједна и одговара нормама Правилника о здравственој исправности воде намијењене за људску потрошњу.

Сви анализирани параметри у сировој води одговарају првој и другој класи вода према Уредби о класификацији вода и категоризацији водотока, у коју спада и вода ријеке Врбас на водозахвату Новоселија.

Водозахват Новоселија, са којег се захвата сирова вода ријеке Врбас за пречишћавање у воду за пиће, налази се низводно, на великој удаљености од акумулације Бочац.

На постројењу је заступљена технологија која је пројектована да успјешно савладава и прерађује сирову воду у воду за пиће квалитета захтијеваног Правилником.

Из "Водовода" су поручили да ће се стање и евентуалне промјене пратити испитивањима узорака воде у лабораторијама, те да ће о било каквим промјенама, јавност бити благовремено обавјештена.

Ријека Врбас низводно од акумулације поприма брдскопланински ток који карактерише велика моћ аутопурификације, при чему долази до оксидације евентуално присутних органских и неорганских супстанци у контакту са кисеоником из ваздуха, тј. долази до процеса самопречишћавања, што значајно побољшава квалитет воде која излази из акумулације, појашњено је у саопштењу бањалучког "Водовода". 

БН је јутрос објавио фотографије, које нам је послао наш читалац изражавајући сумњу да је ријека загађена, јер се појавила плаво модра мрља у ријеци Врбац код Бочца  

(БН/Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

избјеглица

10.05.2020 05:43

Јесу, али да ли су алге настале због РС силикон у Бјелајцима и Зељезаре у Јајцу?

ОДГОВОРИТЕ