Киша симболично ублажила сушу

Посљедње падавине недовољно су повећле влагу у земљишту јер је за три дана у Семберији пало свега тринаест литара кише по квадратном метру, што је симболично смањење суше која је озбиљно запријетила усјевима, рекао за БН телевизију Драган Зарић из Савјетодавне службе Министарства пољопривреде Републике Српске.

Република Српска 04.05.2020 | 13:34
Киша симболично ублажила сушу

Према његовим ријечима само је наквашен површински слој земљишта који ће помоћи да исклија сјеме у недавно завршеној сјетви, али и младим усјевима кукуруза и других јарих култура. 

– И даље недостаје просјечно око шездесет литара влаге у дубљим слојевима земљишта, јер је током априла пало изузетно мало кише, свега око 13 литара по квадратном метру, што је неуобичајено за ово доба године, али и недовољно за све врсте усјева, истиче Драган Зарић.

Упркос оваквом стањем са режимом влаге пољопривредници ових дана обављају корективно прскање усјева кукуруза и примјењују њихову заштиту када биљка има два до три листа.

Доктор Зарић савјетује ратарима да чешће обилазе пшенична поља како би благовремено примијетили евентуалне промјене на усјевима, посебно на листу због појаве фузаријоза како би благовремено могли обавити неопходну заштиту прскањем.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар