За Ђурђевдан и Митровдан зна и америчка НАСА

За православне празнике Ђурђевдан и Митровдан  зна и Америчка Национална ваздухопловна и свемирска администрација, скраћено „НАСА“, јер се баш у њихово вријеме на Сунцу догађају значајне електромагнетне смјене, које су од великог значаја и за временске прилике на Земљи, каже познати метеоролог Небојша Куштриновић.

Вијести 03.05.2020 | 12:27
За Ђурђевдан и Митровдан зна и америчка НАСА

Према Куштриновићевим ријечима почетком маја, када шестог његовог дана пада православни празник Ђурђевдан, те у јесен почетком новембра, када је осмог новембра празник Митровдан или Свети Димитрије, електромагнетне промјене су најизраженије јер се догађају и календарске промјене у години на планети Земљи. 

- Ове промјене у природи око Ђурђевдана и Митровдана научно прати НАСА знајући за ове наше празнике, али за њихов значај у свеколиком животу људи и у природи уопште, без најсавременије опреме и научних достигнућа са којима располаже моћна НАСА  још у стара времена знали су и наши стари - каже за БН телевизију Небојша Куштриновић.

Очито је да су наши преци, пратећи промјене у природи и преносећи их усмено с кољена на кољено до наших дана, примијетили да се у прољеће, око Ђурђевдана и у јесен око Митровдна, догађају значајне промјене у природи. Уочили су их, упамтили их и почели се равнати у свом животу и раду, не знајући да су оне изазване електромагнетним смјенама на Сунцу. То наслијеђе и памћење о ова два велика православна празника, осим што су постали важни међници у цјелокупном животу на Земљи, пренесено је и на народне обичаје, али су ушли и у практичан живот.

У вријеме тих прољетњих догађања на Сунцу и сва природа се након зиме пробудила, те да све ниче, расте и буја, али и да се људи ведрији, расположенији и орни за рад. Тада се приводи крају и прољетња сјетва, започињу се велики послови и почиње потребна и значајна битка за храну, те да се настају значајне промјене и години и календару. 

Знало се и да су кише прољетнице, такозване „ђурђевданске кише“, најзначајније падавине током године, па је настала и изрека „да је свака кап ђурђевданске кише дуката вриједна“, јер се натапа земља, помаже се раст и развој свег биља, а посебно пољопривредних култура. 

– Када је Милош Велики Обреновић саградио свој гласовити конак у Београду, што је била за то вријеме највећа и најраскошнија зграда, питали су га његови пријатељи колико је коштала изградња објекта. Милош је одмах одговорио – да је коштао колико и двије добре ђурђевданске кише, каже метеоролог Куштриновић.

Није онда ни чудо што се води и напретку тих дана, па и у наше вријеме, поклања велика пажња. Иде се на ђурђевдански уранак, дјевојке се купају на изворима и текућим водама, постављају се на раскрсницама стабла младих јоха (јова или јошки) са крстовима при врху, почиње испаша стоке, плету се вјенчићи од свјежег цвијећа...

У народу је постала и позната изрека – да је "Ђурђевдан хајдучки састанак“, која је ушла и у нашу националну епску поезију, а у то вријеме су уговарани и послови, посебно они са чобанима око чувања стоке.Све је то чињено без сазнања да се заиста у природи догађају значајне промјене које су изван моћи људи.

Тако је и са Митровданом, другим међником у животу наших предака, али и сада нас. Тада је почињао други период у природи на планети Земљи – смиривало се све и свашта у животу људи, па су настајала нека другачија, мирнија и опомињућа времена. Завршавао се један циклус а настајао је други. Природа је тада завршавала свој раст, свјежину и бујање, посебно биљака, настајала је хладноћа са тмастим и тешким кишама – долазила је увелико позна јесен.

Опет не знајући за та циклична догађања на Сунцу која проузрокује и те двије промјене у календару и години, наши преци су на Митровдан, осмог новембра, одржавали посљедње вашаре и трговине у години, исплаћивали су најамнике и чобане, скрасивали су се у кућама, па тако све до наредне сунчевих електромагнетних промјена око Ђурђевдана.

И ти јесењи гогађаји ушли су у колективно памћење и наслијеђе нашег народа, али и у књижевност, с оном познатом изреком – Митровданак хајдучи растанак, јер су се баш након Митровдана, када је већ опало лишће са дрвећа, и хајдуци разилали по зимвницима и мировали се „док гора не озелени око Ђурђевдана“.

Све ове обичаје сачували су наши стари усмено за нас, а ми, ето, све то, али и оно друго што уочимо у вријеме Ђурђевдана и Митровдана, и писмено уз кориштење савремених техничких достигнућа, преносимо даље, богатећи све оно што је значајно за наш опстанак на овој Плавој планети.
Због тога су Ђурђевдан или Свети Георгије, те Митровдан или Свети Димитрије, заштитници и крсне славе многих градова и у станова, али и иду у ред најбројнијих породичних крсних слава српског народа.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Многи то не виде

03.05.2020 10:58

Али код срба све има свој смисао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Многи то не виде

03.05.2020 16:52

Па Срби су небески народ,морају бити у свемиру од НАСА уочени,ништа ново,ни чудно.

Name

Како год

04.05.2020 08:48

Не би ни видјели свемир и јос много сто ста, опет да није српских гена. Постујмо све те цињенице...

Name

Скептик

03.05.2020 10:59

Уствари хајдуци су се састајали кад шума олиста а растајали кад лишће опадне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кустриновиц

03.05.2020 11:17

Опет из неке кафане објасњава као и прије пар година када је из Целинацког угоститељског објекта изјавио у својој прогнози да це,, данас у РС И цијелој БиХ бити умјерено и претезно брдовито"??????, на сабајле ударио по сприцеру??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРУН ИЛИЈА

03.05.2020 11:39

Срби броје 7529 година српског календара. Само истина нас мозе ослободити... Питање, мозда и питање свих питања, је засто наса православна црква сути о томе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.05.2020 12:05

Видим ја у ово време будала да ми неко фали,кад ево њега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

03.05.2020 12:33

Још кад чују за Стевандица и Дјајца, одмах ће знати да су срби небески народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.05.2020 12:48

Сви ћемо брзо да преселимо душу на небо ако нас њих дволиа лијече

Name

Дивно

03.05.2020 12:34

Баш диван чланак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф.

03.05.2020 12:40

Прави "СОЛУНАЦ"- нема даље?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

03.05.2020 12:41

Добро је Кустро...попиј једну ракијицу и одмори мало...какве везе има прољеце и јесен са електромагнетним десавањима на Сунцу...па у основној сколи се уци о кретању земље око Сунца и њеном нагибу у односу на то кретање које узрокује годисња доба...хоцес да казес да у Аустралији нема Дјурдјевдана у Мају или да они имају посебно Сунце које има другације електромагнетно зрацење посто су им годисња доба супротна од насих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

03.05.2020 12:56

Кустроо Кустро да попијемо по једну нако уздравље !! Па да запјевама и мало заиграмо!ахаааааа

Name

Драган

03.05.2020 13:38

Колико си ти глуп човјек

Name

ивицазер@гмаил.цом

03.05.2020 13:27

хахахахаха која глупост, стара Бањалучка Олупина, лупио коју шљивку као увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван З,

03.05.2020 13:45

која безвезна глупост, од увијек знам за Куштру и његов ДОПИНГ Хоббy хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смак

03.05.2020 13:51

Кусртриновиц много гледа Алтернативне телевизије,био је много бољи из Тамбурице и ракије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

03.05.2020 17:21

Има ли ишта да се куштра не разумије у то. Он је метеоролог који не зна свој посао, а све остало зна. Није ни чудо што га власт воли.

ОДГОВОРИТЕ