Синдикат поручио: Пред радницима су тешки дани!

Предсједништво Савеза синдиката РС одржало је данас традиционално претпразничну сједницу, а први пут у историји радничког организовања на овим просторима, синдикалци се нису састали уживо, него онлајн, посредством ЗООМ апликације.

Република Српска 30.04.2020 | 15:30
Синдикат поручио: Пред радницима су тешки дани!

Потврђено је да ове године, због ванредних околности неће бити масовнијег окупљања нити протестних шетњи, те да ће сутра бити емитован видео материјал са порукама радника, који су у доба короне, најизложенији и заједници најпотребнији, попут медицинара и радника у трговинама.

Са онлајн сједнице синдикалци су, упутили Првомајски проглас, који преносимо у цјелини.

-Први мај, Међународни празник рада, тачно 134 године је симбол борбе радника за остваривање радничких и синдикалних права, за рад и живот достојан човјека, за -слободу и мир.

Док смо претходних година, раднички празник обиљежавали манифестационим окупљањима и протестним шетњама, ове године, по први пут га обиљежавамо у ванредном стању изазваним вирусом ЦОВИД-19, гдје  велики број радника затворен у својим кућама, размишља шта их чека сутра, да ли ће успјети сачувати своја радна мјеста, да ли ће им бити исплаћена плата, хоће ли моћи платити режије и кредите, односно хоће ли успјети обезбиједити егзистенцију за себе и своју породицу.

Иза нас је изузетно тежак период.

Већ два мјесеца, наши хероји, радници запослени у здравственим установама, производњи, поштама, просвјети, полицији, комуналним дјелатностима, инспекторату, ватрогасној служби, трговини, медијима и сви другим дјелатностима, под отежаним условима рада, показују посебну одговорност према институцијама и предузећима у којима раде на првим линијама одбране, не штедећи себе и своје здравље, показујући колико је њихов рад важан за цјелокупно друштво и заједницу.

Још једном је потврђено да су радници кључна карика за опстанак економије Републике Српске и да се на радничким плећима гради стратегија како након свега напријед.

Сада се види колико је радник важан.

Види се да ни развој технологије, ни нове машине, нити друштвене мреже не могу замјенити радника.

У ово вријеме, посебно до изражаја долазе и постигнути резултати Савеза синдиката Републике Српске, види се колико је важан институт најниже плате, колико је важно што смо почетком године, најнижу плату повећали са 450 КМ на 520 КМ, што смо кроз социјални дијалог и синдикалну борбу у скоро свим секторима повећали плате у просјеку за 10%, што смо повећали висину и дужину трајања накнаде за незапосленост на Заводу за запошљавање Републике Српске.
Све су то права, која сви радници, у пуном капацитету остварују за вријеме ванредног стања.

Пандемија изазвана вирусом ЦОВИД-19 је показала колико је важна и област заштите и здравља на раду, колико биолошки ризици могу утицати на живот и здравље људи, те колики утицај могу имати на цјелокупно друштво и економију.

Показала се и важност улагања у јавне здравствене установе, добре услове рада, те потребу примјерене накнаде плате за вријеме боловања због изложености ризицима и заштите плата на свим нивоима.

Пред нама су поново тешки дани.

Дужни смо да нама и нашој дјеци обезбиједимо сигуран, здрав и плаћен рад, проспаритет и перспективу у нашој земљи, а не „мизерне“ плате, незапосленост и рад у другим земљама.

Пред радницима је поново изазов да подигну посрнулу привреду, а пред Савезом синдиката Републике Српске, да их заштити од неодговорних и несавјесних послодаваца, који би и у овој ситуацији хтјели да профитирају.

Важно је одржати радна мјеста и исплате плата у пуном износу, јер ће се на тај начин, одржати и потрошња и кренути напријед.

Савез синдиката Републике Српске, са својих 15 гранских синдиката, наставља борбу за повећање најниже плате и секторских плата, боље услове рада, заштиту на раду, унапређивање радничких права кроз измјене и допуне Закона о раду и других законских и подзаконских прописа, те закључивање колективних уговора.

Увијек спремни да кроз социјални дијалог, предложимо квалитетне мјере које су за добробит свих радника и грађана Републике Српске, али исто тако спремни и на одлучну синдикалну борбу  за заштиту права и интереса свих наших чланова.

Радници и раднице Републике Српске, наша радничка права и интересе  једино можемо заштитити и унаприједити, када се активирамо и синдикално организујемо.

Свим члановима синдиката, радницима и грађанима Републике СрпскеЧ Срећан 1. Мај, Међународни празник рада – наводи се.

(Српскаинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Џо

30.04.2020 13:43

А кад су пред радницима били лаки дани ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

30.04.2020 13:46

Ал овај синдикалиста из реда пензионера, катастрофа, стид ме је сто сам пензионер !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

30.04.2020 13:47

Скуп паразита на једном мјесту, ниста не раде само гледају свој интерес и дзепице. Фуј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2020 14:09

Како их није срамота? Шта су предузели да заштите раднике? Крити се иза пандемије? Прво, знају ли како се проглашава пандемија? Важан радник? Кад је важан, помозите му. Колико је људи остало без посла?

Name

Ре

30.04.2020 14:51

Тацно тако!

Name

Пзд

30.04.2020 16:49

Све сами ухљеби и сами себи довољни .Само штите владају¢е .

Name

Мики

30.04.2020 14:01

Она врљава, зрела за пензије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Микија

30.04.2020 14:39

ЗДРЕЛА или не она живи од наши пара. Слуша помно бају и извршава његова наређења. А остали лидери послушници од послодаваца. И резултат све једнако власт и режим.

Name

професионалац

30.04.2020 14:29

Ста се залите,на улице И мјењајте ову гамад поцев од Ранке синдикалке па редом све !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

30.04.2020 14:35

Са оваквим квази синдикатом, радницима су све тежи и тежи дани.Ранка је вјечити предсједник, као да је друг Тито, жали Боже чланарине што дајемо нерадници попут ње. За вријеме њених мандата затворено је безброј фирми, а да она није прстом мрднула. Дебели Гњатић само сања какву функцију у Министарству просвјете и културе и тако даље. Све лезилебовићи , који се само на конференцијама за штампу декларативно залажу за радничка права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но

30.04.2020 15:23

Напушите се сви синдикално кардана! На челу са кривоустом. Синдикат државне управе и ухљеба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем те лазе

30.04.2020 15:27

Једино признајем Београдски синдикат.Ово остало су слуге резима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

30.04.2020 16:22

И ја вјерујем само у тај Београдски синдикат и Бору Дјордјевица и његова химна ,Погледај дом свој андјеле;

Name

Нострадамус

30.04.2020 16:19

Браво за нас синдикат.Ма ста вас брига за раднике видис ја се бринем за Вас синдикалце.Како це Мисицка и други разни синдикалци са платом од 4000 марака да се навикну на 3.800.Ако бога знате изборите се да вам буде плата барем 3900

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.04.2020 17:49

Када цутите људе нормално да це бити тески. Бахати политицари пљацкају а ви цутите мале плате запосљавају полу писмене премијере и устасју унуку нека ван хе све овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Откази

30.04.2020 19:09

Данас је фирма у којој радим подијелила отказе и чекања. Када се нађете пред тим људима осјећате њихову немоћ и страх. Вриједни људи, добри људи, поштени. И онда прочитам онај добио намјештене милионе. Осјетим бијес према тим, ма не знам како више да их назовем. . Зар немају ни зрно људскости. Као да живе у неком другом свијету. Као секта су. Али као свака секта нестаће. Даће бог,... Ако га има..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радници поруцују

30.04.2020 19:42

Као 100 000 незапослених,да су и пред вама полтрони и васом криминалном сектом.

ОДГОВОРИТЕ