Од почетка пандемије без посла остало 220 људи у Брчком

Од проглашења пандемије, на Завод за запошљавање у Брчко дистрикту, пријавило се 220 лица. Ради се о лицима која су остала без радног односа. Укупно је на Заводу тренутно, око 6.800 незапослених лица.

Република Српска 29.04.2020 | 16:32
Од почетка пандемије без посла остало 220 људи у Брчком

Од 220 пријављених у брчански Завод за запошљавање, у последњих око мјесец и по дана, за њих 80 послодавци нису продужили радни однос, 70 лица је добило отказ из економских разлога или као технолошки вишак, а остали су својевољно отказали Уговор о раду, или су то учини споразумно са послодавцем.  

“Ради се, прије свега о средњој стручној спреми, највише је трговаца. Само од стране једног послодавца имамо преко 50 отказа уговора о раду, који се прије свега односи на запослене у сектору трговине,” каже Владо Јевтић, директор брчанског Завода за запошљавање.

На основу тренутних показатеља, Завод за запошљавање у Брчком, располаже за довољно новца за ове потребе.

“Ако не дође до неког масовнијег отпуштања у наредном периоду брчански Завод ће без проблема успјети да се носи са посљедицама повећаног прилива незапослених лица,” поручује Јевтић.

Бенефити које незапослена лица могу да имају приликом пријаве у Завод је прије свега новчана накнада.

“Поред новчане накнаде, незапослена лица, на основу статуса незапослености имају право на бесплатно здравствено осигурање и евентуално на дјечији доплатак, уколико за њега испуњавају услове,” додаје директор Завода за запошљавање.

У зависности од тога колико лице до тада има радног стажа, минимално 3 мјесеца, а максимално 12 је период који они који остану без посла могу да остваре бенефите у Заводу, а услов је и да нису већ  користили новчане накнаде. Новчани износ се креће од 200  до 900 марака. Уколико је раскид о радном односу потписан споразумно, радници немају ова права.    

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар