У Српској 15 нових случајева вируса корона

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа,у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 562 лабораторијска узорка из 38 општина у Републици Српској, а нови вирус корона (САРС-ЦоВ-2) потврђен је код још 15 особа у Републици Српској.

Република Српска 26.04.2020 | 09:51
У Српској 15 нових случајева вируса корона

Према мјесту пребивалишта, шест особа је из Бањалуке, по двије из Калиновика, Оштре Луке и Приједора и по једна особа је из Козарске Дубице, Требиња и Зворника.

Ријеч је о девет особа женског и шестмушког пола. Једна жена је старије животне доби, шест жена средње животне доби и двије млађе животне доби. Три мушкарца су средње животне доби и три старије. Већина особа имала је контакт са раније потврђеним случајевима.

Међу потврђеним случајевима су иједна медицинска сестра и један медицински техничар (Дом здравља Бањалука и Универзитетски клинички центар Републике Српске). У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је и још 94 здравствена радника из Бањалуке, Бијељине, Шамца, Угљевика, Добоја, Источне Илиџе, Приједора, Теслића, Дервенте, Калиновика и Лакташа и ови налази су негативни. 

Тестирано је и укупно 39 особа које раде и бораве у домовима за старија лица. Тестирана су 43 ватрогасца из Бањалуке и сви су негативни на тест вируса корона. 

Тестирано је и осаминспектора који раде на граничним прелазима, чији су налази негативни. Тестирано је укупно 69 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и ти налази су такође негативни.

До сада је у Републици Српској потврђен 671 случај вируса корона, од посљедица ЦОВИД 19 преминуло је 25 особа, а опоравило се 357 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (САРС-ЦоВ-2)извршено укупно 10.965 тестирања.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 105 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу ЦОВИД 19 хоспитализована су 42 пацијента теже клиничке слике, док је у изолацији шест пацијената.

Код пет пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три особе су на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 14 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 35 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници"Свети Апостол Лука"у Добоју збринуто је пет пацијената са ЦОВИД 19 обољењем, у Општој болници Требиње осам особа, у Болници "Србија" у Источном Сарајеву пет, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору пет пацијента, у Болници Зворник је један пацијент и у Универзитетској болници у Фочи два пацијента. 

Када су у питању објекти за изолацијуу којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме ЦОВИД-а 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 66 особа, у Студентском дому у Требињу 32,у Дому ученика Бијељини једна особа, у Студентском дому у Источном Сарајеву једна особа и у Студентском центру Зворник двије особе.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутноје3.505 особа, а надзор је завршен код 21.584 особе.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно је укупно 112 особа, 101 особа је изашла из каратина и упућена у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налазе укупно 24 особе.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске изражава дубоко жаљење због смрти уваженог прим. др Драгана Војводића, који је био велики професионалац и хуманиста, омиљен међу колегама и пацијентима. Остаје вјечно поштовање за његов допринос за унапређење здравственог система Републике Српске.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Засто само корона?

26.04.2020 07:58

Има ли друге грипе осим вируса короне? Нико ове године није умро од грипе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

26.04.2020 10:11

Питање је на мјесту. Стварно, да ли је ико чуо у последњих мјесец дана да је неко био прехлађен или да је макар кихнуо? Сви смо здрави ко дрен, никад нисмо били здравији!

Name

Ре:

26.04.2020 11:48

Од почетка године, до краја марта је од последица сезонске грипе помрло 78. Након марта се престаје водити сезонска евиденција, јер се сматра да је кривуља у паду. То је тако, у просјеку, сваке године и не диже се никаква посебна халабука.

Name

Дарко

26.04.2020 08:11

Ауу ово Скептику и слицним није добра вијест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

26.04.2020 11:52

Човјек из К. Дубице заражен на УКЦ-у на интерном, отпуштен кући, други дан добио јаке симптоме, па га тестирали и одмах на инфективну. Провјерено, знам му породицу и њега.

Name

Дадо

26.04.2020 08:45

Не попустајте са тестирањем! Било 700-800 сад пада на 500. Треба дизати на 1000 да то сузбијемо до Дјурдјевдана. Само гас. Тестирај сву Херцеговину јаце па види гдје има највисе ако има. Затвори пар дана И претреси све. Тако Семберију па тако Крајину. БЛ мозе посебно. Види Остру Луку ста се десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда Пеја

26.04.2020 09:01

Одакле им тестови толики који су свакако непоуздани!?

Name

ре

26.04.2020 09:09

Битно је си ти поуздан.

Name

Ма дај

26.04.2020 09:52

Ти тестови су непоуздани и не слузе ницему....висе страних струцњака је истакло своје сумње у погледу тог тестирања....да не казем да је било и опреме за тестирање заразене вирусом и у САД и у Британији...то свеукупно је прање пара заједно са рукавицама и маскама

Name

@ре

26.04.2020 10:03

Реци фацо, колико тестова имају? Немамо ни маске гдје да узмемо! Ти мора да си неки медицинар, добио миљу, па те заболи.... Тестирате те ли мозда на обицну грипу или само тразите "корону"!?

Name

Јаблан

26.04.2020 08:49

Срећа је па се већина грађана прдржава прописаних мјера које се односе на обавезно ношење маски и рукавица на јавним мјестима, забрану кретања у одређеним периодима итд.Међутим, сваког дана читамо да појединци крше те мјере иако знају да то не смију да чине.Е такве неодговрне грађане, који угрожавају не само себе, већ и друге грађане, треба дебело ударити по џепу тако да им више не падне на памет да се тако понашају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

26.04.2020 08:56

Ја не бих рекао да се градјани бас придрзавају. Ја сам из Приједора и невјероватно колики број градјана је на улицама, дјеце са мајкама и мало ко да носи рукавице и маске, а о препоруценој дистанци и да не прицам. Гледао сам полиција патрокира све то гледа нити да их опомене. Али ево Приједор вец неколико дана биљези раст заразених, и постаје заристе са Остром Луком.

Name

Народ

26.04.2020 08:59

А шта ви мислите, да маске и рукавице падају са неба, немају сви људи прилику да дођу до тога, сви спомињу милионе маски и рукавица које су стигле као хуманитарна помоћ, зашто сваки човјек није добио по маску и рукавице, лако је ударати по џепу, али џепови народа су већ одавно празни, ако неко сада каже "треба ударити по џепу", зашто до сада није говорио "државо и власти, напуните џепове грађана новцем, платите им адекватно њихов рад".

Name

Последњи кинески цар

26.04.2020 09:04

@Јаблан: Слажем се са Вама, али прије него се почну кажњавати "обични грађани" треба за примјер казнити Стевандића и његова 4 полтрона из странке, Игора Радојичића и све оне људе на "свечаном отварању" у БЛ, супругу Игора Радојичића и њезине "другарице" са фотографије. То је неких 80 особа x 500 КМ = 40 000 КМ које уплатити на рачун Јавних кухиња. На жалост има њих још, ово су само три примјера које је видјела цијела Република Српска. Е, када се то обави онда треба кренути са мјерама према "обичном човјеку". Гарантујем да се не би имао ко више ни казнити када би се власт односила једнако према свима.

Name

Ре Народ

26.04.2020 11:49

Ста мислис дал су заврсиле у приватним апотекама? Зуја је обецала свим пензионерима маске,само никако да стигну. Мора да су се у путу изгубиле или насле новог власника.

Name

Додо

26.04.2020 09:43

То је сигурно Бакирово масло???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виктор

26.04.2020 10:45

Држе вас као животиње под контролом зато што немате довољно тестова.

ОДГОВОРИТЕ