Словенија: Велико отварање земље након 1. маја

Словенски премијер Јанез Јанша најавио је у уторак могућност отварања економије и обнову друштвеног живота за двије седмице уз увјет наставка пада епидемије и успостављања механизма за надзор кретања особа у карантени, односно самоизолацији

Свијет 22.04.2020 | 13:00
Словенија: Велико отварање земље након 1. маја

"На пријеломници смо јер смо епидемију већином обуздали иако је вирус још међу нама и број мртвих на жалост расте. Но. досадашњи успјеси нам омогућују поступно олакшавање неких рестрикција", навео је Јанша у својој видео-поруци коју је објавила његова влада.

Отварање неких дијелова економије и друге смањене рестрикције почетком ове седмице представљају разуман ризик, а ако се покаже да се епидемија и даље контролира укидање рестриктивних мјера могло би слиједити за двије седмице.

Размјере поновног отварања економије и друштвеног живота у Словенији Јанша је најавио након анализе кроз "10 до 14 дана". 

Темељ за такву одлуку биће серолошка тестирање на националној разини ове седмице, али и одлука о томе како контролирати особе у самоизолацији, како епидемије опет не би заузела маха.

Идуће ублажавање ограничења треба очекивати "након првомајских празника", под условом да резултати тестирања на Цовид-19 на националном узорку почети у понедјељак буду позитивни, поручио је Јанша.

У поруци грађанима нагласио је да је Словенија под његовом владом опет постала примјер државе "добре праксе" у суочавању са здравственим и економским посљедицама епидемије, јавља Хина.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јаффа

22.04.2020 11:12

На политичком нивоу је слична ситуација као у остатку еx-Yуг. Подобни добијају послове, субвенције...радници су на дну пирамиде...ипак је систем (здравство, образовање, привреда, путеви) доста здравији, па се лакше гура. Људи су дисциплиновани у односу на остатак еx-Yуг, и нико не воли своју земљу и своје село као Словенци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

22.04.2020 14:00

Ма, захебали и Јапанце! Ајде, не брљезгај глупости!

Name

израелац

22.04.2020 11:46

што би рекли за две седмице биће боље.. а имаћете плату од 1500 еу хехехе која спрдња

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

22.04.2020 13:10

Па, кад им онда нагрну ови наши, што су се овде већ 2 мјесеца ућутали, што позитивни, што негативни. Видјећеш циркуса!

ОДГОВОРИТЕ