И фирме које раде сабирају огромне губитке

Велики број оних фирми у Српској којима рад није забрањен, као што су рецимо трговине или фабрике, такође сабирају огромне губитке усљед ситуације изазване вирусом корона, због чега је, поручују, и њима потребна помоћ.

Република Српска 21.04.2020 | 07:06
И фирме које раде сабирају огромне губитке

У Привредној комори РС кажу да у овом моменту готово да нема области у привредном систему Републике Српске која не трпи штету.

Како додају, иако многи мисле да предузећа која раде не биљеже минусе, анализе показују другачије. Одличан примјер је област трговине...

"Људима је ограничено кретање, дјеца не иду у школу, не раде вртићи, пензионери не могу на улицу осим два пута седмично у одређеним интервалима. Смањено је и радно вријеме трговина, тако да им се појављује велики број људи који је прерасподјелом радног времена постао вишак.

Осим тога, продају само основне животне намирнице на којима је ограничена маржа, а сви остали артикли, који су им носили профитабилност, се не продају", појаснио је за "Независне" Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Велику штету имају трговина и прерађивачка индустрија

Усљед ове ситуације, како је истакао, трговине имају велику штету, а погођене су, додаје, и друге дјелатности, укључујући и комплетну прерађивачку индустрију.

"Прерађивачка индустрија ради смањеним капацитетом, а неки су због недостатка тражње или немогућности да набаве репроматеријал морали и да обуставе производњу", казао је Рачић.

По његовим ријечима, у приједлозима које је радила Привредна комора РС, те упутила Влади РС, наведено је да се свим дјелатностима које су индиректно погођене помогне тако да и онај дио људи који је послат на чекање, односно плаћено одсуство, такође добије минималну плату од стране Фонда за помоћ привреди, као што је то случај за оне дјелатности којима је забрањен рад.

"А и све оне дјелатности које ипак покушавају да раде, а пао им је обим промета за више од 20 одсто у односу на исти мјесец претходне године, такође би биле укључене у субвенционисање плата радницима", појашњава Рачић.

Вођени су разговори са Владом Републике Српске

У Унији удружења послодаваца РС кажу да су прошле седмице вођени разговори са Владом РС. И у овој седмици очекују разговоре на ту тему.

"Постоје различити случајеви који се односе на штету у фирмама или њихову угроженост, тако да ће и рјешења бити различита", навео је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Како је додао, вјероватно ће бити донесена нова уредба, како стара не би била мијењана, а како би се помогло предузећима која, рецимо, имају пад производње или пад промета већи од 20 одсто.

"Могуће рјешење је, рецимо, да се процентуално од тог пада за одређени број радника призна најнижа плата од 520 КМ и порези и доприноси, или пак нека друга, да кажем, математика која ће повезати пад промета, односно смањење броја ангажованих радника и износ који би држава субвенционисала", појаснио је за "Независне новине" Тривић, те додао да постоје предузећа која не трпе губитке, али и она која су у губицима сада, или ће их имати у будућности.

Због отежаног пословања фирме заустављају производњу

Једна од фирми које су погођене је и которварошка творница обуће "Спортек", која је због отежаног пословања зауставила производњу.

У овом предузећу кажу да је тешко рећи која би им то врста помоћи била најпотребнија, а као једну од опција спомињу и ону која је предвиђена за фирме којима је рад забрањен - на начин да Влада исплати радницима минималац. У "Спортеку" би производња требало да буде настављена данас, али...

"Почињемо радити са 15 одсто радника. Толико материјала имамо на залихама. Наши партнери у Италији не раде, па смо и ми онемогућени да радимо. Наравно да нам треба помоћ", рекли су за "Независне" из "Спортека".

И превозници кажу да и те како трпе губитке, тако да би и њима помоћ добро дошла. Поручују да је тачно да су превозничка предузећа радила, али са, како кажу, свега 10 до 20 одсто капацитета.

"Здравственим радницима дато је по 1.000 марака награде, што ми одобравамо, али некоректно је да ни у једном контексту нису споменути возачи, који су ризиковали здравље и у најгорој ситуацији ишли у Италију.

Они су хероји који су изнијели огроман терет на својим леђима", рекао је за "Независне новине" Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Невјероватно

21.04.2020 05:47

Саша Тривић кука на пад промета ...Докле могу ићи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

21.04.2020 06:09

Бас тако.То је прави пример робовласника.Знао је дици цене пре пар месеци,као поскопело гориво.А ста је сад,гориво никад јефтиније,засто не спусти цене.Добијем алергију кад га видим на тв-у

Name

Кратко и јасно

21.04.2020 06:05

Све је пропало у дрзави гдје је политика најуносни бизнис.досао крај приватној полудрзави којом влада полуписмени месар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

21.04.2020 08:17

Бас је тако

Name

Јаффа

21.04.2020 06:57

Дигли су кредит од ММФ-а, продали обвезнице...плате ће ухљеби редовно добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

21.04.2020 07:10

Тривицу никад доста колика коста једна кифла а тросак за исти је минималн а сад је цијена горива пала ниједан пекар није снизио цијене а то утице на укупну цијену и сви суте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2020 07:59

"Здравственим радницима дато је по 1.000 марака награде, што ми одобравамо, али некоректно је да ни у једном контексту нису споменути возачи, који су ризиковали здравље и у најгорој ситуацији ишли у Италију." Каква сте ви спрдња. Љекар је стално излозен могуцности заразе, а ви изоловани стално малте не у кабинама. То сто сте ви баханцили раније мало по мало па стани у кафанама не спомињете. Ви да се поредите са докторима. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сабирајте, сабирајте

21.04.2020 13:39

Доста сте и сабирали добитак на устрб радника.....

ОДГОВОРИТЕ