Изолација најбољи систем заштите од вируса корона

- Изолација је најадекватнији систем заштите од вируса корона, рекла је инфектолог, доктор Александра Радојчић у емисији "Пулс" БН телевизије. Она је истакла да постоји велики број здравих клицоноша који би могли да пренесу заразу.

Република Српска 09.04.2020 | 23:01
Изолација најбољи систем заштите од вируса корона

Иако је ситуација у Српској повољнија него у земљама региона то не значи да би грађани требало да се опусте, јасна је доктор инфектолог Александра Радојчић.

“Нама је од велике помоћи јаче УВ зрачење које ће дјеловати на вирус и нећемо му дати шансу да претјерано мутира тражећи нове домаћине и тражећи нове домаћине. Зашто да непотребно ризикујемо када не морамо. Ипак морамо да останемо код куће. Нико вем не каже да морате да будете 24 сата затворени, него да не излазите беспотребно. Потребно је да се заштитите када изађете, да оперете руке, да ставите маску. Потребно је да заштитите и друге људе. Можете да будете и здрав клицоноша, да заразите старије људе са коморбидитетима.“

Разлог више за самозаштиту је и то што је вирус корона непознат.

“Сва терапија је терапија коју су људи сматрали да може да помогне и она помаже, али она није званичан став.”

Највећи проблем код вируса корона је мутација, наводи Радојчићева.

“Сваким проласком кроз домаћина он дјелимично мутира. То је разлог што је веома тешко наћи адекватну терапију за њега тј. направити вакцину. То је иначе вирус који мутира, а такви вируси су иначе проблем у свијету. Такви вируси су још и хепатитис Ц, ХИВ и за такве вирусе не постоји вакцина нити адекватна терапија која ће да доведе до изљечења”, рекла је инфектолог Александра Радојчић.

Она је додала да вирус корона не би требало да подцјењујемо ни када све прође.

“Ово је један јако добар подсјетник да уопште нисмо схватали колику слободу смо имали, колико могућности, како смо безбрижно путовали. Свима нам то сада недостаје. Ипак, требало је да будемо одговорнији и према себи и према другима.”

Докторка Радојчић је најавила да ће од сљедеће недјеље Болница "Свети Врачеви" имати сопствени ПЦР апарат, што ће омогућити тестирање пацијената на вирус корона.

“Све буде и прође. И ово ће да прође”, рекла је доктор Александра Радојчић, инфектолог у Болници “Свети Врачеви” у Бијељини.

 

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драгас

10.04.2020 01:17

Овде као да нико и не жели направити вакцину или лијек. Сви се ухватили за изолацију. Шта ако нам овај вирус постане животни сапутник као рецимо сезонски грип? Хоћемо ли читав живот бити у изолацији? Не могу да схватим,једни умиру ,други су опет клицоноше и немају никакве симптоме,осјећају се здравим. Радили ико на том питању? Може ли се утврдити на основу параметара крви,мокраће,столице или прегледа од рендгенских па до магнетне резонанце шта је та разлика између ова два пацијента. Шта то има овај клицоноша а осјећа се здрав а нема онај који умире од истог. Нисам медицинске струке,но чини ми се да ту треба тражити рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

10.04.2020 10:11

Да ли си ти послушао шта прича ова Докторица?

Name

Јела

10.04.2020 04:46

Јел ова др у току да су се три пацијента од Хива оболела, излијецила? Најавили су то некад таман кад је почело ово с короном

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУКА69

10.04.2020 05:59

Изолација изолација незнам јел требамо остатак живота провести у стану и само отрчати до продавнице. Шта је рећи после мјесец два , мани те се шупље приче и имали још нешто сем вируса,смрти,помоћи мислим на друге теме у животу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нпр

10.04.2020 07:00

Ти оцигледно требас

Name

за нпр

10.04.2020 07:21

Изгледа да једино теби не смета изолација па за такве није проблем и кад се укине ти остани у самоизолацији и даље ако је то за тебе проблем.

Name

БЛука

10.04.2020 10:15

Хвала БНу за ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕТАЦ

11.04.2020 13:10

Зашто се епидемија заразе вирусима сама од себе угаси ? Имам једноставно и логично промишљање . Након што се први човјек зарази организам активира одбрамбене механизме који га одмах нападају и тако га након десетек дана елиминишу . (Нажалост због мањка имунитета то се КОД НЕКИХ трагично заврши). КОД ПРВОЗАРАЖЕНОГ, КОЈИ СЕ УСПЈЕШНО БОРИ ,ВИРУСИ СУ ,У ВРИЈЕМЕ КАД ОН ПОСТАНЕ ВИРОЗАН ,,ВЕЋ ЗНАТНО ОШТЕЋЕНИ (НАУКА КАЖЕ ДА СУ МУТИРАЛИ) , АЛИ СУ ЈОШ УВИЈЕК СПОСОБНИ ЗАРАЗИТИ ДРУГУ ОСОБУ . ДРУГОЗАРАЖЕНИ ЋЕ СЕ БОРИТИ СА ОСЛАБЉЕНИМ ВРУСОМ И ЈОШ ГА ДОДАТНО ОСЛАБИТИ . НА ТАЈ НАЧИН СВАКИ СЛИЈЕДЕЋИ ЗАРАЖЕНИ ЋЕ ДОДАТНО УТИЦАТИ НА СЛАБЉЕЊЕ ВИРУСА итд.итд. НА КРАЈУ н—ти ЗАРАЖЕНИ ЋЕ ГА ДОКРАЈЧИТИ И ОН ВИШЕ НЕМА СНАГУ ДА ЗАРАЗИ н+1—у ОСОБУ. У МАСИ ТО ЗНАЧИ ДА ЈЕ ПОТРЕБНО НЕКО ВРИЈЕМЕ ЗА ОВЕ ПРОЦЕСЕ НАКОН ЧЕГА ЕПИДЕМИЈА ЈЕНОСТАВНО НЕСТАЈЕ.