Он је све "епидемиолог и виролог и полицајац и пајац и радник за касом и "хуманитарац" и полетарац и политикант..."

Милорад Додик одбио је “све критике да су мјере биле непотребне”.

Република Српска 08.04.2020 | 07:37
Он је све "епидемиолог и виролог и полицајац и пајац и радник за касом и "хуманитарац" и полетарац и политикант..."

Пише: Слободан Васковић

“Ово јесте потребно, и биће потребно још ригорозније примјењивати мјере када је у питању борба против вируса корона”, казао је члан Предсједништва БиХ Додик, након сједнице Градског кризног штаба у Требињу.

Јасно је да Додик говори о мјерама у РС, за које није надлежан, а не о мјерама на нивоу БиХ, за које би требало да је надлежан.

Шта је друго могао и да каже након непотребног увођења ванредног стања у којем је он узурпирао све функције. 

И сваки дан, изнова, пријети још ригорознијим мјерама иако ни за једну није надлежан.

Истовремено, ултимативно се захтијева слијепо повјерење у институције; Да се све оно што саопште уважава као “црвено слово”, док, све вријеме, Додик својим дјеловањем показује да су институције тек “мртво слово”, а он једина “институција” која одлучује о сваком, и микронском, дијелу живота. И респиратора!

Једно с другим не иде; Фингирање постојања институција је преочито што, само по себи, умањује могућност повјерења у оно што избљују као информације. 

Кривицу за то сносе они који су институције обесмислили и све одлуке препустили једном лицу које, у овако ужасној здравственој/економској/привредној… ситуацији, није способно за било какав темељнији приступ, јер не престаје да буде и епидемиолог и виролог и полицајац и пајац и радник за касом и “хуманитарац” и полетарац и политикант… што кризу користи за октроисање одлука које њему одговарају и бесрамну кампању, која не престаје.

Кад је већ тако, кад је једина адреса за баш све, било би нужно да Додик објасни значење спотова који се, по наруџби врха МУП-а РС, емитују и у којима, између осталих, специјалци, наоружани до зуба, са дугим цијевима и фантомкама на главама, с прстом на обарачу, поручују “Остани кући”.

Каква је то порука? 

Није спорно да је добар дио полиције изложен опасности због бројних контаката, али је спорно што врх МУП РС шаље поруке које би могле изазвати озбиљну панику, јер би се могле схватити као врло пријетеће - толика милитаризација пандемије, осликана на тако ригидан начин, потпуно је непотребна, сувишна, застрашујућа.

Проблем је ако се то свјесно ради, а нема назнака да није тако; Дапаче; Јер дуге цијеви и фантомке дјелују и дању и ноћу, с прстом на обарачу! Не само у споту!

Није ваљда да врх МУП РС сматра да ће становништво закључити како су дуге цијеви ту да би уплашиле вирус? Или да дуге цијеви марширају како би сваког појединца заштитили од самог себе, што није логично, још мање истинито?!

Уз то, на “мала врата” намеће се врло опасна платформа да је “колективитет битнији од појединца”! 

Опасна, јер је интонирана на начин да постоји, досад непозната, “колективна воља” независна од воље његових саставних дијелова - појединаца! 

“Колективитет”, његова заштита, се тако користи за оправдање сваког насиља и неправде која се наноси појединцима, што је само једна од аутократских метода која се покушава прикрити неистинитим подвођењем под “здравствену матрицу”. 

Покушај је лицемјеран: Небрига о појединцу у времену пандемије, небрига о неколико појединаца, истовремено је и небрига о цијелом становништву, пошто сваки појединац, према досадашњим сазнањима око вируса, може да зарази огроман број других.  

Питање дугих цијеви је сада већ много комплексније, јер, изван сваке разумне сумње, не плаше вирус, па би се требало знати коме су намијењене? 

У РС, према тврдњама властодржаца, не постоје организоване криминалне групе; Ако је тако како кажу онда нема никакве потребе за дугим цијевима, с прстом на обарачу, чак ни у споту; Улице се подразумијевају!

Требало би да Додик саопшти да ли су дуге цијеви ту да заштите неки посебан “колективитет” и застраше сваког “појединца”, који би и помислио како “колективитет”, који се намеће, и није баш одговорио на завидном нивоу свим проблемима које је пандемија наметнула?!

Да ли се због тога инсистира на милитаризацији вируса, што је додатно застрашивање грађана који врло дисциплиновано, стрпљиво и свакодневно трпе страшне посљедице пандемије, затворени у четири зида; Преплављени безбројним мјерама, од којих се најефикасније реализује сет којим су им ускраћена Уставом гарантована права, док су бројне друге, које се тичу опоравка економије, привреде, егзистенције и даље у статусу “дођем ти”!

Када се Додик већ трпа, мимо Устава РС, тамо гдје му мјесто није, требало би да објасни због чега се свјесно, злонамјерно и пакосно стигматизују особе из карантина у Бањалуци и зашто су изложене потпуно понижавајућој и нељудској тортури, која се, између осталог, огледа кроз надгледање камерама? Шта су ти Људи урадили да се тако поступа са њима?

И због чега су им одузети лични документи, што је врхунац укидања  њихових грађанских права и свођење на нежељене грађане задњег реда?!
 
Како се тек поступа са онима који се нису усудили јавности презентовати у каквим условима су други карантински простори, а заточени су у њима?
 
Додик би, коначно, када се већ за све пита, могао/морао да појасни и због чега је највећи број заражених у Бањалуци и да ли је то можда посљедица попустљивости надлежних према одређеним припадницима самопроклоамоване паланачке више “класе”, неког новог “колективитета”? Која је изродила кластер што је нашироко еруптирао и још увијек не може да се угаси?! 
 
Или су информације о томе “бункерисане” како би се заштитило “здравље колективитета”?  
 

Коментари / 69

Оставите коментар
Name

Веља

08.04.2020 07:50

Ова криза је добро показала ко је миле, обични зохар, који нема ни за брасно. Само галама и празна прича, ова корона ко је досад мислио да је он баја некакав, показала је да је он заправо ништа. Један галамдзија који проси од вуцица за најосновније. Још пријети народу, подијели ко вуциц по сто евра, а одакле ћеш кад сте све попасли затрли од ирб па до здравства. Гори сте од скакаваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АСКА

08.04.2020 08:40

Ма није до њега људи,све је до нас.Срам све да нас буде.Видимо и СВЕ ЗНАМО и на то пристајемо и још у томе уживамо.Живјели наши прави трибуни Небојша Вукановић,Драшко Станивуковић,Јелена Тривић,Славиша Крунић....Он се нашим страхом храни

Name

Валтер

08.04.2020 09:23

ЗАСТО ДУГЕ ЦИЈЕВИ И ЗАСТО ФАНТОМКЕ НА ЛИЦИМА??!!!!!!

Name

Браво

08.04.2020 09:39

За Веља

Name

Додик

08.04.2020 09:41

Који кретен, мајко мила Нема ништа у рс-у, само помоћ тражи

Name

миле

08.04.2020 09:42

Довољно је да моји идеолоски следбеници вјерују да сам мајстор за све науке и ја сам пресретан а за неке сам и бог на сто сам посебно поносан

Name

Марко

08.04.2020 09:57

Инфектолог из Приједора све објаснио и ту заиста нема ста да се дода, то и обицан народ итекако види. Република Српска најбоља у региону у борби са вирусом

Name

075

08.04.2020 09:58

“Ово јесте потребно, и биће потребно још ригорозније примјењивати мјере када је у питању борба против вируса корона”, казао је члан Предсједништва БиХ Додик, након сједнице Градског кризног штаба у Требињу. Јасно је да Додик говори о мјерама у РС, за које није надлежан, а не о мјерама на нивоу БиХ, за које би требало да је надлежан.

Name

СТОЈКО

08.04.2020 10:23

Наслов све казе Браво за Васковица, ма и Вукановица једини двојац у цијелој српској који храбро и истинито приказује игрице владара свих владара. Није у реду не споменути БНТВ, образ јој нико није мого купит.БРАВО

Name

Ре

08.04.2020 11:41

Најбитније хе да морате како вам он казе

Name

Оким

08.04.2020 15:13

своји се коњи јаше тудје несмијеш тако и Баја (главни баја) јаше народ свој

Name

Пусти Добој

08.04.2020 23:07

И њемацки Др Волфганг Водарг је објаснио.

Name

Бог богова

08.04.2020 07:53

Све је само није лопов.Наш вољени :Миле,Миленце,Милојица.Да га бог чува и срећа прати.Душа народна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

08.04.2020 08:39

класична сеоска варалица

Name

075

08.04.2020 10:00

Народ има власт какву заслужује, зар не ?

Name

Зоо

08.04.2020 11:18

Да још дуго живи и све нас уништи...

Name

Сова

08.04.2020 07:55

Цовјека нико не бенда у сарајеву па се изживљава на овој насој сиротињи. Све док не буду радиле институције свој посао појединци це се изживљавати. Каква корона. Требало је након пет дана сватити да се здрави људи тјерају на посао. А болесни нека буду код куце или лезе у болницама. Свјетски поредак припрема циповање. Зато и користи све ово. У масовном цјепљењу коке слиједи. Зиви били па видјели. Лукасенко то зна. Ови наси анонимоси само знају да се силом мозе унистсвати сопствени народ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

08.04.2020 08:42

Тебе су изгледа вец циповали...

Name

Ре сова

08.04.2020 08:50

Свака част и зживио ти нама.

Name

Боки

08.04.2020 12:26

Сова, свака част, све си у праву.

Name

Будала као и ти

09.04.2020 02:02

Сарајево,чипови, Лукашенко, Милорад, корона....понови у јутро.

Name

787

08.04.2020 07:58

Све он зна, само не зна дје је шупаљ. Прочитан је дефинитивно, нема га пас заста ујести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРП

08.04.2020 09:26

Друзе, нема народ заста пас ујести а он је обезбиједио и девето кољено.

Name

Аризона

08.04.2020 07:58

Мадуро(цаусевски)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

08.04.2020 12:28

За коментатора, срп, отето је проклето, имам примјер у свом селу, све што лако додје, још лакше оде.

Name

Данијел

08.04.2020 08:02

Да, да Слободане. Потпуно си у праву. Дуге цијеви и прст на обарацу треба свима нама да показу слиједеце: Видите са каквом снагом располазем. Немој да вам послије короне падне на памет да несто питате. Немојте да вам падне на памет да поцнете да мислите. Ја цу увјек одлуцивати и тацка. Избор нису потребни. Влада није потребна. Тацка. Да има тенкове он би и тенкове извео на улице. Али поставља се питање, јесмо ли боље заслузили??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

08.04.2020 08:44

Свака цаст,зар има будала,који це опет за њега гласати

Name

Проблем

08.04.2020 08:03

Јос много веци страх него од Короне долази од поцињених Бурлетових недјела..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

08.04.2020 09:06

НЕ...БОЉЕ НИСТЕ НИ ЗАСЛУЗИЛИ ...

Name

Ђоле

08.04.2020 08:07

ЖИВИО ДОДИК...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Доле

08.04.2020 10:19

Ниси ваљда под сатором?

Name

Дјајиц Будаковиц-Барјактеревиц

10.04.2020 22:32

Зато Бурло не запјева у неком од карантена?

Name

Плови, плови лађа

08.04.2020 08:08

Васковићу све је ово непобитно, тачно, али сјети се оне народне, народ има власт какву заслужује. Прем томе, шта даље коментарисати.... И још нешто, ако већина ћути, значи одобрава, саучесници. Па нека их онда дотични свевишњи ове и овакве Републике Српске и даље дере. Очигледно воле тако. Они што себи јарма на врат недају одавде су одавно отишли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

08.04.2020 10:17

Није тачно, ни ми али ни један народ не заслужује овакву власт. Па чак ни наши најгори непријатељи. Ову власт народ није бирао већ нам је наметнута, избори су покрадени, а они који су им и дали глас су били заведени и уцијењени.

Name

Тацно

08.04.2020 08:10

Апсолутно тацно. Конацно би њему требало објаснити да је нико и ниста и казнити га. Сто прије то боље за све нас!!! Цовјек је бас претјерао!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерник

08.04.2020 08:19

Он це нас и завалити за дно, искомплексирани егоиста, садиста да се цовјеку нормалном зивот згади. Казнице га народ на изборима, он ако продје следеце изборе нама нема висе опоравка.

Name

Боки

08.04.2020 08:50

Дудук је уништио све уништиће он и корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прави БАЛКАН ЕXПРЕСС

08.04.2020 08:55

Овдје разуму и памети мјеста нема. Пгледајте само, анлизрајте бар мало, какав је то ланац људи у власти. Министар полиције крволок, Пеје сатника унука предсједник, диспечер за премијера, кој каже па порекне, ни сам не зна шта прича, па МИЛЕ - "МОЈ БОГ", само што није мио, изразито омнипотентан тип, месар - шверцер - "чувар" Српске, златно грло естраде, прасећи шатор схоw ман.... не знам шта више није, алфа и омега живота у Српској, без којег се одавно ни кисик удахнути не може. Ова БАЛКАН ЕXПРЕСС екипа јеб* овај народ уздуж и попријеко. Ал, ето иде им од руке, а како и неби поред толиких оваца - стоке ситног зуба и деценијама метиљаве опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БФ.БиХ

08.04.2020 09:41

То морамо писати на изборним листићима.

Name

025

08.04.2020 10:13

бф бих треба написат на гласацким листицима новојављени месије

Name

ре

08.04.2020 10:24

Фатална комбинација.

Name

Милутин

08.04.2020 08:59

Искуства пренесена из кеине кажу да се вирус Цорона уништава дугин цијевима и видео камерама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мића

08.04.2020 10:35

Погрешно си информисан тако лијече у С. Кореји.

Name

Савјетник

08.04.2020 09:03

Све прихватам, само мјерама у ванредном стању треба да говори Предсједник Републике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниел

08.04.2020 09:09

Сви који критикују Додика заборављају на његове пионе: прдсједницу, владу, посланике, полицију, тајкуне..... Они су цијели систем. Ми смо их довели. Нама је годило кад су нам прицали националистицке прице и свадјали нас са Сарајевом. Ми смо подрзавали прохрватску политику и треци ентитет. Ми смо аплаудирали на Гоод бyе БиХ, wелцомме РС Еxит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зг

08.04.2020 09:17

Браво

Name

СРП

08.04.2020 10:14

Бас тако, умјесто да смо гледали своја посла ми смо гледали ста други раде сад смо са додом дотакли дно дна.

Name

За Даниел

08.04.2020 10:46

Браво,све рецено потписујем.Само да додам,ми потеземо витални национални интерес за интересе Хрватске с циљем наскодити Босњацима па макар и себи наскодили а сада нам се захвални Хрвати одузују истресањем нуклеарног отпада пред наса врата,то је права српска политика које би се цак и Вук Бранковиц постидео.

Name

Јово

08.04.2020 09:23

Нас Милееееее!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

08.04.2020 09:25

Боље би било да се тај новац дао у медицину,а не у дуге цеви. Страхом се ниста не леци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

08.04.2020 09:27

Браво Миле брате краљ си свака част и ја би тако и хвала ти на свему до сад Бог си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре хахаха

08.04.2020 10:15

Ти си један обични човјек без главе и мозга , док је таквих оваца биће и вуне и води га кући па у кући владате а народ остави на миру

Name

Xxx

08.04.2020 09:33

Па да га није морали би га измислити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

08.04.2020 10:17

измислилису даје нови месије

Name

Миле

08.04.2020 09:35

У страху ду велике очи, каже народна изрека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

025

08.04.2020 10:16

миле нема страха досо нови месије саце он нас спасит или уоропастит несто од то двоје само зависи кому буде како верово и имо веру у њега

Name

Мишко

08.04.2020 09:36

Дуге цијеви су да “штите народ” док се вође као у 90 богате. Народу хлеба и игара, њима хеликотери авиони аута куксуз. Миле је у Требиње стигао хеликоптером а немамо сталака за инфузију, стетоскопа и основних лекова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУКДРНД

08.04.2020 10:30

МИСКО АКОТИЈЕ ТОЛИКО ЗАО СТАВИ РУКУ У ДЈЕП ПА КУПИ ЈА САМ ВЕЦ ПОСЛАО СТВАРИ ЗА БОЛНИЦУ МОГАСИ И ТИ КРИТИКАЈЕ ВЕЛИКА НУЛА

Name

Ре неписмени

08.04.2020 11:32

Такви су људи који подржавају СНСД и Милорада Додика, сви затуцани до молог Бога. Неписмени до дана каце.

Name

маска

08.04.2020 10:31

Васковицу свака ти је на мјесту,сва та додикова занимања сто си навео су тацна,само си јос изоставио једно то да је додик и Бог.Народ у српској треба оцекивати да ускоро добије закон кад смије да једе и ста уколико се не дрзао тога бице казњен,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

08.04.2020 10:34

Дај човјеку власт и видјет ћеш какав је човјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

08.04.2020 10:46

Свугде у свету су предузете мере предострозности.Незнам засто толика вика против Додика.Цовек ради добре ствари свака цаст .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

08.04.2020 11:13

Народе памет у главу...на изборима ту багру треба сву растјерати и процесуирати поријекло имовине до петог кољена...дати примјер да више никоме на власти не падне на памет да се тако понаса!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

08.04.2020 11:37

Велико је питање колико народ има утицаја на изборе својим гласовима.

Name

ре

08.04.2020 12:10

Управо тако, а кад им се одузме све оно што су покрали и отели задњих деценија и шо чине стало, продисаће овај народ. Милијарде су у питању, не милиони. И наравно све иза решетака јер толико с у злан аннијели овом народу да је и смртна казан за њих мало.

Name

Јое

08.04.2020 11:20

Додик је Бог,он це нас излијецит од Короне и владат це дуго,дуго,дуго.....док све не покраде,а онда це опет владат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

08.04.2020 11:29

"Ја немам да платим!!!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

08.04.2020 11:37

Он је ЛАЖОВ, ниста више.. тачка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

08.04.2020 17:34

Зар треба да умре хиљаде људу у РС па да ви будете задовољни. Наравно и још оштрије мјере се требају предузету. Заштита живота је најважнија ствар. Додик се бори и екипа око њега а шта ви радите? Нападати и критиковати је лако гдје су вама планови и приједлози.

ОДГОВОРИТЕ