Дронови снимају, обавјештавају и мјере температуру

Јордан је током викенда почео да користи дронове у борби против пандемије корона вируса, придуживши се тако другим земљама Блиског истока које користе такву технологију за време полицијског часа да објаве инструкције лекара, па чак и да проверавају температуре људи.

Свијет 06.04.2020 | 13:22
Дронови снимају, обавјештавају и мјере температуру

У Јордану је петоро заражених преминуло, а укупно су 323 особе тестиране позитивно на корона вирус и ухапшено је најмање 1.600 људи који су прекршили полицијски час широм земље. 

У Јордану је петоро заражених преминуло, а укупно су 323 особе тестиране позитивно на корона вирус и ухапшено је најмање 1.600 људи који су прекршили полицијски час широм земље.  

"Оружане снаге и безбедносне службе ће осигурати да се поштује полицијски час користећи модерну технологију као што су дронови и камере за надгледање", најавио је министар за информисање Амжад ал Адајлех на брифингу за новинаре.

У суседном Израелу се такодје користе беспилотне летелице у склопу настојања да се заустави зараза. 

Израелска полиција је рекла да су у граду Нахарији на северу Израела коришћени дронови за патролу приобалног подручја како би се људи приморали да се придржавају ограничења кретања.

Та технологија се користи и у другим деловима Израела у одговору на пандемију. 

У тој земљи је 8.611 људи заражено корона вирусом, а 51 особа је преминула.

На окупираној Западној обали досада су откривена 234 случајева заразе, а у појасу Газе 12.

Неколико земаља у нафтом богатом Заливу такодје користи дронове у борби против ковида 19. 

Кувајт је користио дронове средином марта да емитује поруке на више језика како би се људи вратили у своје домове.

Касније у марту Уједињени Арапски Емирати су користили дронове у емирату Шардја да преко микрофона нареде људима да остану у кућама, а полиција у Дубаију је предузела исте кораке. 

Инструкције се дају на арапском, енглеском, урду, хинди и бенгалском језику с обзиром да странци чине 80 процената становника УАЕ.

У Саудијској Арабији општинске власти су користиле дронове да мере температуру купаца у региону Ал Касам, јавила је Саудијска новинска агенција.  

У Оману су коришћени авиони како би се смањила окупљана на јавним местима у главном граду Мускату.

Катар је у међувремену објавио да користи дронове да упозорава стране раднике након што су снимљени како се моле на крововима зграда у предградју Дохе. 

У тој земљи са 2,75 милиона становника 90 процената су странци, многи из земаља у развоју.

Њима су упућене поруке на разним језицима да се држе подаље од јавних скупова и да не напуштају своје домове осим у случају преке потребе.

Катар је пријавио да је троје људи преминуло, а да је 1.325 особа је заражено корона вирусом. 

Густо насељени кварт на југозападу Дохе је затворен од средине марта и становницима је забрањено да изадју након што је откривено више случајева заразе.

(Курир.рс / Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мрква

06.04.2020 13:15

ХАХАХАХА, цууууј "мјере температуру"???? Повисена температура мозе бити од 10.001 разлога, какве везе има температура??? Мјерили су Италијани "туристима" из Wухана па ево ста их је снасло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купус

06.04.2020 16:09

Слазем се са том констатацијом.