Хиљаде здравствених радника заражено у Немачкој

Широм Немачке заражено је на хиљаде лекара, медицинских сестара и осталих болничког особља, открио је јуче истраживачки тим "Зидојче цајтунг" и НДР и ВДР.

Свијет 04.04.2020 | 21:48
Хиљаде здравствених радника заражено у Немачкој

Овом тиму новинара су из Института за јавно здравље "Роберт Кох" потврдили да је званично "2.300 медицинског особља у болницама инфицирано" новим коронавирусом, али да је број недетектованих случајева засигурно много већи.

"Мора се претпоставити да нису сви случајеви забележени", истакнутно је у одговору тог института, који предводи борбу Немачке против епидемије новог корорнавируса.

Осим тога, они истичу да је овде у питању само болничко особље, али не и медицинско особље који ради у лекарским ординацијама, лабораторијама, као и домовима за старе и немоћне особе.

Упркос томе што су послали безмало 400 захтева за приступ информацијама од јавног значаја и то на адресе савезног, покрајинских и локалних министарстава здравља, новинарски тим није успео да утврди тачан број оболелих медицинских радника, јер напросто поједине локалне службе нису ни водиле овакву евиденцију.

Како наводе, у најмногољуднијој немачкој покрајини Северној Рајни Вестфалији инфицирано је 322 здравствених радника а још 1.485 је у самоизолацији, али немају податак колико је међу њима лекара.

С друге стране, у Баден Виртембергу је 566 заражених здравствених радника, што је дупло више него прошле недеље. Зид ћутања у Баварској

Истраживачки новинари су наишли на својеврсни зид ћутања у Баварској у којој је покрајинско министарство здравља наложило локалним здравственим властима да не одговорају на те новинарске захтеве јер, како су навели, "ова анкета није координисана са њима".

С друге стране, исто то покрајинско министарство није имало податак о инфицираним здравственим радницима, иако је Баварска у Немачкој једна од три покрајине које су најтеже погођене пандемијом Ковида-19.

Међутим, пред новинарима нису ћутали представници Асоцијације лекара, која није имала податак о оболелом болничком особљу, али је имала податак да су у баварској 244 лекарске ординације затворене од којих чак трећина због мањка заштитне опреме.

Баварска асоцијација лекара се потом обратила и јавности због "несумњивог мањка неопходне заштитне опреме", истичући да "ако нова опрема не дође данас, тешка времена долазе за примарну здравствену заштиту и негу" у Баварској.

Управо недостатак, а понекад и штедња на заштитној опреми наводи се као један од разлога за ширење заразе међу болничким особљем широм Немачке. У приватној болници у Баден Виртембергу заражено цело одељење интензивне неге

Како РТС сазнаје, у једној приватној болници у Баден Виртембергу читаво одељење интензивне неге заражено је новим коронавирусом тако што су примили једног срчаног болесника, који није знао да је заражен, при чему болничко особље није било заштићено као да је у питању оболели од Ковида-19.

Због таквих случајева, све више болница у овој покрајини разматра да бар основне заштитне маске и рукавице носи целокупно болничко особље, а не само они на такозваним корона-одељењима.

Како је болницама све теже да на тржишту набаве довољно заштитне опреме, поједине болнице разматрају смање пријем пацијената.

Ипак, немачки здравствени систем настоји да избегне такозвани италијански или шпански сценарио, не само по питању заразе међу болничким особљем, већ и по питању тога да су Италији и Шпанији лекари у неким случајевима морали да бирају кога ће да ставе на апарат за механички потпомогнуто дисање, јер нису имали довољно респиратора.

До пре неколико дана говорило се да Немачка располаже са 28.000 кревета на одељењима за интензивну негу, као и 25.000 респиратора, а да је план да се број кревета удвостручи и набави још 10.000 респиратора.

Међутим, први човек Немачке болничке федерације Гералд Грас рекао је за дневни лист Рајнишен пост да је број кревета већ подигнут на 40.000, а да је три четвртине њих (30.000) опремљено респираторима.

Засад је око половине тих кревета празно. Према последњим информацијама, око 2.000 оболелих од Ковида-19 је на интензивној нези, а на то треба додати и више од 100 пацијената са тешком клиничком сликом, које је Немачка довезла војним авионима из Италије и Француске.

(РТС)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Дејан

04.04.2020 20:11

Ајде критицари насег система да вас цујем сад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.04.2020 20:29

Ста да цујес? Колико је код нас медицинског особља заразено? Колико је уопсте тестирано? Немамо појма... Нијемци тацно знају каква им је ситуација и подузимају одговарајуце мјере...

Name

Босанчерос

04.04.2020 20:36

Систем је сјајан! Нека нам дуго живи овакав систем! Још једно 20 година па ће послије бити све свеједно.

Name

Нострадамус

04.04.2020 21:13

Има времена Дејане ми вам из дијаспоре зелимо здравље и срецу јер свима је то потребно.Зивот иде даље и послије короне не брини.

Name

Ре Дејан

05.04.2020 03:04

О каквом ти систему прицас и ста упоредјујес. Дај. Не лупетај. Тамо има система ипак.

Name

Дејану

05.04.2020 05:18

Прво, драги Дејане, удрузеним снагама у борбу против вируса, критика, мозда кад победимо цорону.Трунто је веома вазно да сваки појединац постује упутства, одговорних.

Name

Ре

05.04.2020 06:23

Шта да чујеш? Јеси ли ти прочитао текст?

Name

Ре

05.04.2020 06:44

Ово само доказује мањкавости свих система, могу Немци или Американци да изигравају јаке земље али сад се види да су то само шупље приче, и да ће им економија пасти као кула од карата

Name

Тртмрт

05.04.2020 06:46

Проце ово врло брзо а онда да видимо ста цете ви у БХ РС а ста ово који зиве нпр у Њемсцкој

Name

Њемачка

05.04.2020 06:49

Нијемци макар имају систем, какав такав. Ништа на свијету није идеално, али је трагикомично уопште упоређивати Њемачку и њемачки систем са разулареном клептократском бандом задриглих ратних и поратних профитера и њихових улизица, олоша најгоре врсте, удружених у злочиначку, мафијашку, организацију која је уз остало украла и читаву државу. Након пресељења у Њемачку, ја и моја породица смо доживјели прије свега психички препород. Новац нам никада није био проблем јер смо инжињери, али количина психичке и моралне тортуре квази-људи који су затровали комплетно друштво је невјероватна и потпуно се може осјетити тек након измјештања из те болесне средине. У Њемачкој сви имају, ако ништа друго, људско достојанство и људска права чак и у овим кризним временима. Нијемци су успјели да створе друштво са десетинама различитих култура из читавог свијета које живе у миру и међусобном уважавању. Ти зликовци доле су од једног народа, једне културе, једног језика, успјели да направе три тора болесних од мржње, које они, олош зликовачки, пљачкају и понижавању како год желе.

Name

Кратко и јасно

05.04.2020 07:46

Њемацка има 90 милиона сранивника а ми 900 хиљада. .а ти кркане немој да се зајебавас и не дас 10% од плате. За робне резерве сто је систем покрао.

Name

Бл

05.04.2020 09:38

А ста казе Драско треба пустили људе из изолације нек нормално ходају И сире заразу

Name

Комсиниxа

05.04.2020 09:47

Незивимо ми од једног хљеба сто донесе неки тајкун него од дрзаве хвала влади рс ниси ме купио за твој хљеб стоко

Name

Мирна

05.04.2020 08:42

Људи се на жалост неће промијенити ни опаметити ни након Цороне, и даље ће мрзити једни друге и даље ће владати похлепа и зли

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

05.04.2020 09:24

Њемацка,свака ти цаст за коментар.Ја сам се исто препородио овдје у Њемацкој.Остао сам овдје у овој ситуацији,јер бар имам сансе да останем зив,ако се заразим,а доле се види какво је стање.Доле ,да имају оволико заразених као овдје,поцркали би ко мисеви,јер немају ни сталке за инфузију,камоли респираторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.04.2020 09:55

Посто си досло немас никакве сансе мора се испунит број а ти си свакако на правом мјесту

Name

Ре марко

05.04.2020 10:10

Има нас још који живимо у Њемачкој, ја не кометаришрм у медијима у БиХ незнам шта вас који радимо овде и живимо тјера да коментаришете. Ја ћу вам рећи, није лагодан живот у Њемачкој, из пиџаме се иде у радно одијело, живи се на кредиту, 45% плате иде на стан и струју, 25% на храну и телефон,30% на ауто, одјећу личну хигијену, Ми овде радимо да бисмо уштедјели 100 евра, и кад дођемо доле глумимо "господу"Реално говорећи није Њемачка оно што је била некада.

Name

Ре ре марко

05.04.2020 11:31

Свака част на искреном коментару, сви ми то знамо, ове друге не знам шта тјера да коментарису другачије, можда зло у њима самима